Gofry z ciecierzycy

by Matczyne Fanaberie

Dzisiejsza propozycja na gofry warzywne, czyli gofry z ciecierzycy. Po wielkiej miłości dzieci do gofrów z czerwonej fasoli zaczęłam zamieniać główny składnik i proponować im też coś innego 🙂

Gofry w takiej formie sprawdziły się idealnie na nasze leniwe poniedziałkowe śniadanie oraz jako wspaniały posiłek w przerwie pomiędzy lekcjami, czyli szkolny lunchbox na poniedziałek w pełnej okazałości.

Przepis na gofry z ciecierzycy

  • Puszka ciecierzycy razem z zalewą
  • 2 jajka
  •  1 łyżka oleju rzepakowego
  •  5 – 6 łyżek mąki owsianej wysokobłonnikowej
    ( może być także zwykła owsiana, orkiszowa, pszenna pełnoziarnista lub zwykła mąka pszenna)
  • 1 łyżka karobu lub dobrego kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Ciasto powinno być gęste i mieć konsystencję gęstej smietany.
Jeśli masa będzie jednak zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka. Jeśli za rzadka – mąki.

Gofry piekę w gofrownicy aż się zarumienią. Będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Ciasto na gofry z ciecirzycy możesz wykorzystać także w innej formie. Sprawdziliśmy już donaty czy tosty pieczone właśnie z tego ciasta.

Poniedziałkowy lunchbox do szkoły:

gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy
Świeże owoce: śliwki i jabłka
Dyniowe ciastko owsiane wg tego przepisu

You may also like

Zostaw komentarz