Dzisiejsza propozycja na gofry warzywne, czyli gofry z ciecierzycy. Po wielkiej miłości dzieci do gofrów z czerwonej fasoli zaczęłam zamieniać główny składnik i proponować im też coś innego 🙂
Spis treści
Gofry w takiej formie sprawdziły się idealnie na nasze leniwe poniedziałkowe śniadanie oraz jako wspaniały posiłek w przerwie pomiędzy lekcjami, czyli szkolny lunchbox na poniedziałek w pełnej okazałości.
Przepis na gofry z ciecierzycy
- Puszka ciecierzycy razem z zalewą
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 5 – 6 łyżek mąki owsianej wysokobłonnikowej
( może być także zwykła owsiana, orkiszowa, pszenna pełnoziarnista lub zwykła mąka pszenna) - 1 łyżka karobu lub dobrego kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Ciasto powinno być gęste i mieć konsystencję gęstej smietany.
Jeśli masa będzie jednak zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka. Jeśli za rzadka – mąki.
Gofry piekę w gofrownicy aż się zarumienią. Będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Ciasto na gofry z ciecirzycy możesz wykorzystać także w innej formie. Sprawdziliśmy już donaty czy tosty pieczone właśnie z tego ciasta.