Dyniowe ciastka owsiane

by Matczyne Fanaberie

Dyniowe ciastka owsiane są genialnym rozwiązaniem jako przekąska do szkoły czy pracy.
Dziś kolejna propozycja na ciastka, które będą doskonałym uzupełnieniem lunchboxa i umilą cały dzień w szkole.

Fantastycznie sprawdzą się też do kawy.

Do przygotowania tych ciasteczek będziesz potrzebować puree z dyni Hokaido. Od lat robie to w ten sam sposób i tak wychodzą najlepsze wypieki. Możesz także wykorzystać gotowe puree z dyni, które już coraz łatwiej znaleźć w sklepach. Z pomocą przychodzą też słoiczki dla dzieci z dynią. Tak, kiedyś moje dzieci nie lubiły dyni i właśnie do wypieków wykorzystałam zapasy dyni w słoiczkach dla dzieci.

Jak zrobić puree z dyni?

Pokrój wydrążona dynię na kawałki i piecz w temperaturze 180ºC przez około 30 – 40 minut. Sprawdzam czy dynia jest miękka patyckiem lub widelcem. Powinien wchodzić w wypieczony miąższ.

Dynię hokaido można jeść ze skórką więc można zmiksować całość po upieczeniu.

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane dla dzieci

Składniki ciasteczka dyniowe 25 – 30 sztuk

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki orkiszowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru
  • 120 g roztopionego masła
  • 150 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj łyżką wszystkie składniki.
  2. Odstaw na 15 – 20 minut, aby płatki owsiane zmiękły. Używaj zwykłych płatków, a nie błyskawicznych.
  3. Jeśli po tym czasie konsystencja będzie zbyt sucha dodaj 1 lub 2 łyżki puree z dyni lub w razie braku puree 1 jajko, łyżkę mleka lub rozgnieciony banan. Jeżeli konsystencja będzie zbyt mokra dosyp 1 – 2 łyżki płatków owianych.  
  4. Z tak przygotowanego ciasta zrób kulki o wadze 25 – 30 g każda i układaj na blasze wyłożonej papierem. Spłaszcz kulki, jednak pamiętaj, aby ciastka nie były zbyt cienkie, bo będą twarde.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 – 180 ºC
    przez 15 – 18 minut. Aż ciastka zarumienią się na brzegach i będą miały wypieczony spód.
  6. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystudzenia na kratce.

Tak wypieczone i wystudzone dyniowe ciastka owsiane schowaj do szczelnego pojemnika, co pozwoli Ci przechowywać je przez około 7 – 10 dni.

Inne pomysły na dynię

Gofry dyniowe

Bułeczki dyniowe

Racuchy dyniowe

Inspiracją do tego przepisu była receptura znaleziona na stronie mojewypieki.com

You may also like

Zostaw komentarz