Dyniowe ciastka owsiane są genialnym rozwiązaniem jako przekąska do szkoły czy pracy.
Dziś kolejna propozycja na ciastka, które będą doskonałym uzupełnieniem lunchboxa i umilą cały dzień w szkole.
Fantastycznie sprawdzą się też do kawy.
Spis treści
Do przygotowania tych ciasteczek będziesz potrzebować puree z dyni Hokaido. Od lat robie to w ten sam sposób i tak wychodzą najlepsze wypieki. Możesz także wykorzystać gotowe puree z dyni, które już coraz łatwiej znaleźć w sklepach. Z pomocą przychodzą też słoiczki dla dzieci z dynią. Tak, kiedyś moje dzieci nie lubiły dyni i właśnie do wypieków wykorzystałam zapasy dyni w słoiczkach dla dzieci.
Jak zrobić puree z dyni?
Pokrój wydrążona dynię na kawałki i piecz w temperaturze 180ºC przez około 30 – 40 minut. Sprawdzam czy dynia jest miękka patyckiem lub widelcem. Powinien wchodzić w wypieczony miąższ.
Dynię hokaido można jeść ze skórką więc można zmiksować całość po upieczeniu.
Dyniowe ciastka owsiane
Składniki ciasteczka dyniowe 25 – 30 sztuk
- 200 g płatków owsianych
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki orkiszowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru
- 120 g roztopionego masła
- 150 g puree z dyni
- 1 jajko
- 60 g suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj łyżką wszystkie składniki.
- Odstaw na 15 – 20 minut, aby płatki owsiane zmiękły. Używaj zwykłych płatków, a nie błyskawicznych.
- Jeśli po tym czasie konsystencja będzie zbyt sucha dodaj 1 lub 2 łyżki puree z dyni lub w razie braku puree 1 jajko, łyżkę mleka lub rozgnieciony banan. Jeżeli konsystencja będzie zbyt mokra dosyp 1 – 2 łyżki płatków owianych.
- Z tak przygotowanego ciasta zrób kulki o wadze 25 – 30 g każda i układaj na blasze wyłożonej papierem. Spłaszcz kulki, jednak pamiętaj, aby ciastka nie były zbyt cienkie, bo będą twarde.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 – 180 ºC
przez 15 – 18 minut. Aż ciastka zarumienią się na brzegach i będą miały wypieczony spód. - Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystudzenia na kratce.
Tak wypieczone i wystudzone dyniowe ciastka owsiane schowaj do szczelnego pojemnika, co pozwoli Ci przechowywać je przez około 7 – 10 dni.
Inne pomysły na dynię
Inspiracją do tego przepisu była receptura znaleziona na stronie mojewypieki.com