Home Kulinarne Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane

by Matczyne Fanaberie

Dyniowe ciastka owsiane są genialnym rozwiązaniem jako przekąska do szkoły czy pracy.
Dziś kolejna propozycja na ciastka, które będą doskonałym uzupełnieniem lunchboxa i umilą cały dzień w szkole.

Fantastycznie sprawdzą się też do kawy.

Do przygotowania tych ciasteczek będziesz potrzebować puree z dyni Hokaido. Od lat robie to w ten sam sposób i tak wychodzą najlepsze wypieki. Możesz także wykorzystać gotowe puree z dyni, które już coraz łatwiej znaleźć w sklepach. Z pomocą przychodzą też słoiczki dla dzieci z dynią. Tak, kiedyś moje dzieci nie lubiły dyni i właśnie do wypieków wykorzystałam zapasy dyni w słoiczkach dla dzieci.

Jak zrobić puree z dyni?

Pokrój wydrążona dynię na kawałki i piecz w temperaturze 180ºC przez około 30 – 40 minut. Sprawdzam czy dynia jest miękka patyckiem lub widelcem. Powinien wchodzić w wypieczony miąższ.

Dynię hokaido można jeść ze skórką więc można zmiksować całość po upieczeniu.

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane dla dzieci

Składniki ciasteczka dyniowe 25 – 30 sztuk

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki orkiszowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru
  • 120 g roztopionego masła
  • 150 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj łyżką wszystkie składniki.
  2. Odstaw na 15 – 20 minut, aby płatki owsiane zmiękły. Używaj zwykłych płatków, a nie błyskawicznych.
  3. Jeśli po tym czasie konsystencja będzie zbyt sucha dodaj 1 lub 2 łyżki puree z dyni lub w razie braku puree 1 jajko, łyżkę mleka lub rozgnieciony banan. Jeżeli konsystencja będzie zbyt mokra dosyp 1 – 2 łyżki płatków owianych.  
  4. Z tak przygotowanego ciasta zrób kulki o wadze 25 – 30 g każda i układaj na blasze wyłożonej papierem. Spłaszcz kulki, jednak pamiętaj, aby ciastka nie były zbyt cienkie, bo będą twarde.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 – 180 ºC
    przez 15 – 18 minut. Aż ciastka zarumienią się na brzegach i będą miały wypieczony spód.
  6. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystudzenia na kratce.

Tak wypieczone i wystudzone dyniowe ciastka owsiane schowaj do szczelnego pojemnika, co pozwoli Ci przechowywać je przez około 7 – 10 dni.

Inne pomysły na dynię

Gofry dyniowe

Bułeczki dyniowe

Racuchy dyniowe

Inspiracją do tego przepisu była receptura znaleziona na stronie mojewypieki.com

You may also like

Zostaw komentarz