Ciasta i desery, Kulinarne

Szarlotka,
domowe ciasto z jabłkami

16 października 2016
ciasto z jabłkami szrlotka

Szarlotka, ciasto z jabłkami czy inaczej jabłecznik to ciasto, które jest lubiane przez dzieci. Nie spotkałam jeszcze dziecka, które nie zajadałoby się tym ciastem. Zazwyczaj proszą o dokładkę.

Dzisiejszy przepis to sprawdzona receptura od babci Marysi i Antosia. Przyznam, że dla mnie to też dobry sposób na wykorzystanie zalegających jabłek, gdy nie chce mi się bawić w pasteryzowanie słoików z musem jabłkowym. 

jablecznik domowy

Szarlotka 
(duża blacha)

  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (w przepisie babci cała szklanka)
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • cukier puder po posypania ciasta

Nadzienie:

  • 2 kg kwaskowatych jabłek
  • 2 szklanki cukru (może być mniej)

Masło utrzyj z cukrem do białości. Dodaj po jednym jajku i dalej miksuj. Dodaj mąkę i proszek. Połącz wszystkie składniki. Zagnieć ciasto i podziel na dwie części.

Połowę ciasta włóż, zawiniętą w folię, do lodówki, a drugą połową wyłóż blachę i także włóż do lodówki.

Obrane i pokrojone jabłka uduś razem z cukrem.

Wyłóż przestudzony mus na ciasto. Drugą częścią ciasta przykryj jabłka. Można zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub skubać ciasto, robić coś a’la kruszonka.

Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu wystaw z piekarnika i postaw na kratce, aby przestygło. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Szarlotka, domowe ciasto z jabłkami

 

 

POLECANE WPISY