Kulinarne, Owsianki, Śniadania

Co na śniadanie – płatki orkiszowe z wanilią i bananem

21 lutego 2019
co na śniadanie

Odkąd planujemy nasze posiłki nie zastanawiamy się, co na śniadanie, obiad, czy kolację. Oczywiście czasami odchodzimy od zaplanowanego menu, ale zdecydowanie upraszcza nam to życie.

Na dzisiejsze pytanie: co na śniadanie, odpowiadam pyszne i zdrowe płatki orkiszowe.

Co na śniadanie –
Pełnoziarniste płatki orkiszowe
z wanilią i bananem

Składniki dla 1 osoby

  • 50 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych
  • 200 ml mleka owsianego
  • Ziarna z ½ laski wanilii
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 5 – 6 pokrojonych migdałów
  • 1 banan
  • Łyżka soku z cytryny
co na śniadanie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pokrojonego wzdłuż banana skrop sokiem z cytryny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut.
  2. Wsyp do rondla płatki, ziarna wanilii i zalej mlekiem. Gotuj mieszając prze 8 – 10 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Jeśli wolisz owsiankę bardziej „pływającą” dodaj 250 ml mleka zamiast 200 ml.
  4. Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
  5. Przełóż do miseczki, udekoruj pieczonym bananem i migdałami.
co na śniadanie

Kilka wskazówek:

Zamiast płatków orkiszowych możesz wykorzystać gryczane, owsiane. Ważne, aby nie były to płatki błyskawiczne.
Banana możesz zamienić z morelą, brzoskwinią. Te owoce także idealnie sprawdzają się upieczone.
Jeśli nie masz laski wanilii możesz wykorzystać kroplę esencji waniliowej. Bez wanilii też będzie smacznie 🙂

Tygodniowy jadłospis na owsianki – pobierz PDF

owsianka dla dzieci
POBIERZ pdf

POLECANE WPISY