1,KCo na śniadanie –
Odkąd planujemy nasze posiłki nie zastanawiamy się, co na śniadanie, obiad, czy kolację. Oczywiście czasami odchodzimy od zaplanowanego menu, ale zdecydowanie upraszcza nam to życie.
Na dzisiejsze pytanie: co na śniadanie, odpowiadam pyszne i zdrowe płatki orkiszowe.
Co na śniadanie –
Pełnoziarniste płatki orkiszowe
z wanilią i bananem
Składniki dla 1 osoby
- 50 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych
- 200 ml mleka owsianego
- Ziarna z ½ laski wanilii
- 1 łyżka masła migdałowego
- 5 – 6 pokrojonych migdałów
- 1 banan
- Łyżka soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pokrojonego wzdłuż banana skrop sokiem z cytryny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut.
- Wsyp do rondla płatki, ziarna wanilii i zalej mlekiem. Gotuj mieszając prze 8 – 10 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Jeśli wolisz owsiankę bardziej „pływającą” dodaj 250 ml mleka zamiast 200 ml.
- Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
- Przełóż do miseczki, udekoruj pieczonym bananem i migdałami.
Kilka wskazówek:
Zamiast płatków orkiszowych możesz wykorzystać gryczane, owsiane. Ważne, aby nie były to płatki błyskawiczne.
Banana możesz zamienić z morelą, brzoskwinią. Te owoce także idealnie sprawdzają się upieczone.
Jeśli nie masz laski wanilii możesz wykorzystać kroplę esencji waniliowej. Bez wanilii też będzie smacznie 🙂