Dziś propozycja na owsiankę, którą przygotujesz wieczorem, czli tzw. owsianka nocna.
Owsianki, które zabieramy na wynos są w wersji nocnej, pieczonej lub szykowanej na szybko rano. Często są to zwyczajnie resztki ze śniadania, które lądują w pudełku do odgrzania w pracy. Owsianka nocna wymaga 5 minut, a smakuje jakbyś szykowała pyszności przez godzinę.
Spis treści
Owsianka nocna z orzechami i cynamonem
Składniki dla 1 osoby
- 45 g płatków owsianych
- 180 ml mleka roślinnego – u nas z orzechów nerkowca
- 2 daktyle pokrojone w kostkę
- 80 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła z orzechów nerkowca
- ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
Dodatki:
- 1 morela pokrojona w kostkę lub paski
- 1 łyżka pokrojonych orzechów pekan
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Z 1 łyżeczki masła z orzechów nerkowca i 1 łyżki jogurtu przygotuj jogurt orzechowy, który wykorzystasz rano do podania owsianki.
- W miseczce wymieszaj płatki owsiane, mleko z orzechów z nerkowca oraz pokrojone daktyle. Dodaj masło z nerkowców i cynamon. Wymieszaj, przykryj i wstaw na noc do lodówki.
- Rano dodaj jogurt naturalny do owsianki i wymieszaj.
- Do miseczki lub kubeczka/słoiczka przełóż połowę jogurtu orzechowego.
- Jako drugą warstwę wyłóż owsiankę nocną.
- Przykryj owsiankę drugą częścią jogurtu orzechowego.
- Na wierzchu posyp pokrojonymi morelami, orzechami pekan.
Kilka wskazówek:
Zamiast płatków owsianych możesz wykorzystać gryczane, orkiszowe, jęczmienne czy żytnie. Ważne, aby nie były to płatki błyskawiczne.
Jeśli wybierasz bakalie do owsianek szukaj tych bez siarki. Jeżeli masz bakalie siarkowane konieczne przepłucz je wrzącą wodą przed dodaniem do owsianki.
Na zdjęciu są ciemne morele i tak zazwyczaj wyglądają te bez siarki. Siarkowane maja piękny pomarańczowy kolor.
Orzechy pekan możesz zamienić na kazde inne. U nas często goszczą orzechy włoskie, laskowe, które mamy z ogrodu dziadka. Inne propozycje na owsianki