Home Kulinarne Curry z kurczakiem i soczewicą – dhansak

Curry z kurczakiem i soczewicą – dhansak

by Matczyne Fanaberie

Dzisiaj na naszym stole po raz kolejny pojawiło się indyjskie danie. Dokładnie było to curry z kurczakiem i soczewicą, które szybko zniknęło zarówno z talerzy dorosłych, jak i dzieci. Co ciekawe, dhansak to jedno z najpopularniejszych dań kuchni wspólnoty parsów, najczęściej jest gotowane w niedzielę i powinno zawierać soczewicę.

Dzisiejszy przepis to kolejny pomysł, który znaleźliśmy w książce „Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy„.

Curry z kurczakiem i soczewicą – dhansak

Curry jest pożywnym, smacznym daniem, które sprawdzi się zarówno w domowym zaciszu, jak i do zabrania na wynos do lunchboxa.
U nas zarówno curry z kurczakiem, jak i curry z wołowiną cieszy się powodzeniem.

Curry z kurczakiem i soczewicą

Składniki dla 4 osób dorosłych

  • 90 g zielonej soczewicy
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) ziarna
  • łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 liście curry
  • 1 łyżeczka kolendry – zmłotkowanej w moździerzu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 – 4 cm kawałek imbru, drobno pokrojony
  • świeże zielone chili, drobno pokrojone
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 500 g piersi z kurczaka lub wytrybowanych udek bez skóry
  • 1/2 kalafiora
  • 1świeża czerwona papryka
  • ugotowany ryż basmati do podania w wersji białej lub żółty (gotowany z kurkumą)
  • świeża kolendra – około 6 łyżek posiekanej kolendry
  1. Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie. Włóż do garnka z bulionem i zagotuj. Gotuj pod przykryciem około 15- 20 minut na wolnym ogniu. Odstaw.
  2. W rondlu lub woku rozgrzej olej i wsyp kumin w ziarnach, zmłotkowaną kolendrę i przez 2 minuty wydobywaj aromaty. Dorzuć pokrojoną cebulę, imbir, chili i próż przez 5 minut. Na koniec dodaj sól, kumin zmielony i dwie łyżki wody. Zagotuj.
  3. Dodaj pokrojone kawałki kurczaka, kalafior, kawałki pomidorów i gotuj pod przykryciem 10 – 15 minut.
  4. Dodaj soczewicę z bulionem, pokrojoną paprykę i połowę posiekanej świeżej kolendry oraz garam masala.
  5. Trzymaj na ogniu około 10 minut, aż mięso zmiękknie.
  6. Dodaj pozostałą świeżą kolendrę do curry z kurczakiem i soczewicą i podawaj z ryżem.

Curry z kurczakiem i soczewicą
Curry z kurczakiem i soczewicą

You may also like

Zostaw komentarz