Dzisiaj na naszym stole po raz kolejny pojawiło się indyjskie danie. Dokładnie było to curry z kurczakiem i soczewicą, które szybko zniknęło zarówno z talerzy dorosłych, jak i dzieci. Co ciekawe, dhansak to jedno z najpopularniejszych dań kuchni wspólnoty parsów, najczęściej jest gotowane w niedzielę i powinno zawierać soczewicę.
Curry jest pożywnym, smacznym daniem, które sprawdzi się zarówno w domowym zaciszu, jak i do zabrania na wynos do lunchboxa. U nas zarówno curry z kurczakiem, jak i curry z wołowiną cieszy się powodzeniem.
Składniki dla 4 osób dorosłych
90 g zielonej soczewicy
500 ml bulionu
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) ziarna
łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżeczka garam masala
2 liście curry
1 łyżeczka kolendry – zmłotkowanej w moździerzu
pół łyżeczki soli
1 drobno posiekana cebula
3 – 4 cm kawałek imbru, drobno pokrojony
świeże zielone chili, drobno pokrojone
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
500 g piersi z kurczaka lub wytrybowanych udek bez skóry
1/2 kalafiora
1świeża czerwona papryka
ugotowany ryż basmati do podania w wersji białej lub żółty (gotowany z kurkumą)
świeża kolendra – około 6 łyżek posiekanej kolendry
Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie. Włóż do garnka z bulionem i zagotuj. Gotuj pod przykryciem około 15- 20 minut na wolnym ogniu. Odstaw.
W rondlu lub woku rozgrzej olej i wsyp kumin w ziarnach, zmłotkowaną kolendrę i przez 2 minuty wydobywaj aromaty. Dorzuć pokrojoną cebulę, imbir, chili i próż przez 5 minut. Na koniec dodaj sól, kumin zmielony i dwie łyżki wody. Zagotuj.
Dodaj pokrojone kawałki kurczaka, kalafior, kawałki pomidorów i gotuj pod przykryciem 10 – 15 minut.
Dodaj soczewicę z bulionem, pokrojoną paprykę i połowę posiekanej świeżej kolendry oraz garam masala.
Trzymaj na ogniu około 10 minut, aż mięso zmiękknie.
Dodaj pozostałą świeżą kolendrę do curry z kurczakiem i soczewicą i podawaj z ryżem.