470
Dzisiaj na naszym stole po raz kolejny pojawiło się indyjskie danie. Dokładnie było to curry z kurczakiem i soczewicą, które szybko zniknęło zarówno z talerzy dorosłych, jak i dzieci. Co ciekawe, dhansak to jedno z najpopularniejszych dań kuchni wspólnoty parsów, najczęściej jest gotowane w niedzielę i powinno zawierać soczewicę.
Dzisiejszy przepis to kolejny pomysł, który znaleźliśmy w książce „Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy„.
Spis treści
Curry z kurczakiem i soczewicą – dhansak
Curry jest pożywnym, smacznym daniem, które sprawdzi się zarówno w domowym zaciszu, jak i do zabrania na wynos do lunchboxa.
U nas zarówno curry z kurczakiem, jak i curry z wołowiną cieszy się powodzeniem.
Składniki dla 4 osób dorosłych
- 90 g zielonej soczewicy
- 500 ml bulionu
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) ziarna
- łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 łyżeczka garam masala
- 2 liście curry
- 1 łyżeczka kolendry – zmłotkowanej w moździerzu
- pół łyżeczki soli
- 1 drobno posiekana cebula
- 3 – 4 cm kawałek imbru, drobno pokrojony
- świeże zielone chili, drobno pokrojone
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 500 g piersi z kurczaka lub wytrybowanych udek bez skóry
- 1/2 kalafiora
- 1świeża czerwona papryka
- ugotowany ryż basmati do podania w wersji białej lub żółty (gotowany z kurkumą)
- świeża kolendra – około 6 łyżek posiekanej kolendry
- Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie. Włóż do garnka z bulionem i zagotuj. Gotuj pod przykryciem około 15- 20 minut na wolnym ogniu. Odstaw.
- W rondlu lub woku rozgrzej olej i wsyp kumin w ziarnach, zmłotkowaną kolendrę i przez 2 minuty wydobywaj aromaty. Dorzuć pokrojoną cebulę, imbir, chili i próż przez 5 minut. Na koniec dodaj sól, kumin zmielony i dwie łyżki wody. Zagotuj.
- Dodaj pokrojone kawałki kurczaka, kalafior, kawałki pomidorów i gotuj pod przykryciem 10 – 15 minut.
- Dodaj soczewicę z bulionem, pokrojoną paprykę i połowę posiekanej świeżej kolendry oraz garam masala.
- Trzymaj na ogniu około 10 minut, aż mięso zmiękknie.
- Dodaj pozostałą świeżą kolendrę do curry z kurczakiem i soczewicą i podawaj z ryżem.