Curry z buraczkami z wołowiny odealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, a także na pyszny posiłek z przyjaciółmi. Przepis zachwycił mnie od pierwszego spojrzenia na zdjęcie potrawy, które zobaczyłam w nowym magazynie kulinarnym.
Good Food to kolejne czasopismo, które zagości u mnie na dłużej. Po długich oczekiwaniach można już czerpać pełnymi garściami z polskiej edycji tego kulinarnego magazynu. Dziś o tym, jak przygotować curry w domu.
Jak zapewniają twórcy magazynu:
w tym numerze każdy pasjonat dobrej kuchni znajdzie coś dla siebie: są dania do przygotowania w chwilę, ale i wykwintne kolacje jak z restauracji, potrawy orientalne, ale też inspirowane kuchnią polską. Z kolei miłośników owoców tropikalnych ucieszą przepisy na przystawki, dania główne i desery z tymi soczystymi, słodkimi składnikami – poznajcie przepisy, które zachwycają Was smakiem ale nie zrujnują Waszej kieszeni!
W pierwszym numerze magazynu są piękne zdjęcia, ciekawe przepisy i szkoła gotowania.
Spis treści
Dzisiaj propozycja, która zachwyciła i pokazała, że buraczki mogą być wyjątkowe i zaskakująca propozycja jak dobrze zrobić mięso wołowe, jak przygotować curry z buraczkami w domu.
Curry z buraczkami z wołowiny
- 3 – 4 łyżki oleju słonecznikowego lub kukurydzianego
- 3 ziarna zielonego kardamonu (lub 1 ziarno czarnego kardamonu – zalecane)
- 2,5 cm kawałek cynamonu
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 czerwone cebule pokrojone w plastry
- 1 łyżeczka startego czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- puszka pomidorów (w oryginale były 2 pomidory)
- 1 łyżeczka czerwonego chilli
- 450 g wołowiny pokrojonej w kostkę lub grubo zmielonej
- 350 g surowych buraków startych na tarce
- limonka
- pęczek kolendry
Jak przygotować curry w domu
1. Podgrzej olej na średnim ogniu w dużym woku z pokrywą. Dodaj kardamon, cynamon, kmin rzymski i nasiona kolendry. Gdy przyprawy zaczną skwierczeć dodaj cebulę i smaż ciągle mieszając, aż nabiorą złoto – brązowej barwy.
2. Dodaj czosnek i imbir, następnie całość smaż przez minutę, aż przestanie wydzielać surowy zapach. Jeśli czosnek i cebula przywierają do woka wlej trochę wody. Dodaj puszkę pomidorów.
3. Dopraw po łyżeczce solą i czerwonym chilli, dodaj wołowinę. Zwiększ gaz i smaż ciągle mieszając aż mięso zaklepi się z każdej strony. Zakryj wok przykrywką, pozostawiając małą szczelinę i zostaw na niewielkim ogniu około 10 minut.
4. Wyjmij korę cynamonu i kardamon.
5. Zwiększ gaz i dodaj starte buraczki. Smaż ciągle mieszając przez kilka minut, potem zakryj wok i zostaw na ogniu przez 1 godzinę i 15 minut, albo aż mięso zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu. Jeśli danie zacznie się robić suche dolej trochę wody.
6. Gotowe danie powinno mieć konsystencję gęstego, mazistego curry z delikatnymi kawałkami wołowiny.
Podaj skropione limonką i z liśćmi kolendry. Do tego doskonały będzie chlebek naan lub ryż basmati.
Smacznego 🙂