Curry z buraczkami – Chukandar Gosht

by Matczyne Fanaberie

Curry z buraczkami z wołowiny odealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, a także na pyszny posiłek z przyjaciółmi. Przepis zachwycił mnie od pierwszego spojrzenia na zdjęcie potrawy, które zobaczyłam w nowym magazynie kulinarnym.

Good Food to kolejne czasopismo, które zagości u mnie na dłużej. Po długich oczekiwaniach można już czerpać pełnymi garściami z polskiej edycji tego kulinarnego magazynu. Dziś o tym, jak przygotować curry w domu.

Jak zapewniają twórcy magazynu:

w tym numerze każdy pasjonat dobrej kuchni znajdzie coś dla siebie: są dania do przygotowania w chwilę, ale i wykwintne kolacje jak z restauracji, potrawy orientalne, ale też inspirowane kuchnią polską. Z kolei miłośników owoców tropikalnych ucieszą przepisy na przystawki, dania główne i desery z tymi soczystymi, słodkimi składnikami – poznajcie przepisy, które zachwycają Was smakiem ale nie zrujnują Waszej kieszeni!

W pierwszym numerze magazynu są piękne zdjęcia, ciekawe przepisy i szkoła gotowania. 

Dzisiaj propozycja, która zachwyciła i pokazała, że buraczki mogą być wyjątkowe i zaskakująca propozycja jak dobrze zrobić mięso wołowe, jak przygotować curry z buraczkami w domu.

Curry z buraczkami z wołowiny

  • 3 – 4 łyżki oleju słonecznikowego lub kukurydzianego
  • 3 ziarna zielonego kardamonu (lub 1 ziarno czarnego kardamonu – zalecane)
  • 2,5 cm kawałek cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 czerwone cebule pokrojone w plastry
  • 1 łyżeczka startego czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • puszka pomidorów (w oryginale były 2 pomidory)
  • 1 łyżeczka czerwonego chilli
  • 450 g wołowiny pokrojonej w kostkę lub grubo zmielonej
  • 350 g surowych buraków startych na tarce
  • limonka
  • pęczek kolendry
jak przygotować curry z buraczkami

Jak przygotować curry w domu

1. Podgrzej olej na średnim ogniu w dużym woku z pokrywą. Dodaj kardamon, cynamon, kmin rzymski i nasiona kolendry. Gdy przyprawy zaczną skwierczeć dodaj cebulę i smaż ciągle mieszając, aż nabiorą złoto – brązowej barwy.

2. Dodaj czosnek i imbir, następnie całość smaż przez minutę, aż przestanie wydzielać surowy zapach. Jeśli czosnek i cebula przywierają do woka wlej trochę wody. Dodaj puszkę pomidorów.

3. Dopraw po łyżeczce solą i czerwonym chilli, dodaj wołowinę. Zwiększ gaz i smaż ciągle mieszając aż mięso zaklepi się z każdej strony. Zakryj wok przykrywką, pozostawiając małą szczelinę i zostaw na niewielkim ogniu około 10 minut.

4. Wyjmij korę cynamonu i kardamon.

5. Zwiększ gaz i dodaj starte buraczki. Smaż ciągle mieszając przez kilka minut, potem zakryj wok i zostaw na ogniu przez 1 godzinę i 15 minut, albo aż mięso zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu. Jeśli danie zacznie się robić suche dolej trochę wody.

6. Gotowe danie powinno mieć konsystencję gęstego, mazistego curry z delikatnymi kawałkami wołowiny.

Podaj skropione limonką i z liśćmi kolendry. Do tego doskonały będzie chlebek naan lub ryż basmati.

curry z buraczkami

Smacznego 🙂

You may also like

Zostaw komentarz