Dziś Kurczak curry. Uwielbiam sposób przygotowywania potraw prezentowany przez Jamiego Oliviera. Jeszcze nie trafiłam na danie wg Jego receptury, które nie byłoby tzw. niebem w gębie. Moją miłością do kuchni Jamiego udało mi się zarazić już męża i dzieci. Podoba mi się także filozofia, jaką wyznaje Jamie w swoim gotowaniu i staram się za nią podążać.
Dzisiejsza propozycja to danie przygotowane przez Marcina, który zachwyca w kuchni ostatnio już nie tylko mnie, ale i Mariannę, która obsypuje Go za każdym razem workiem komplementów 🙂 Przepis został odrobinę zmodyfikowany, ale smak nieziemski.
Kurczak curry
dla 4 osób
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek imbiru
- 2 żółte papryki
- 1 świeża czerwona papryczki chilli (jeśli danie będzie podawane też dzieciom weźcie 1/4 – 1/2 papryczki)
- ½ pęczek kolendry (15 g)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- 8 szt podudzia kurczaka
- Oliwa z oliwek
- puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 320 g ryżu basmati
- 1 limonka
- jogurt grecki do podania
- 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- Obierz cebulę, czosnek i imbir. Umyj i oczyść paprykę z pestek.
- 1 cebulę, 1 paprykę, czosnek i imbir umieść w malakserze. Dodaj chilli (bez nasion), łodygi kolendry, miód i przyprawy, a następnie utrzyj.
- Patelnię lub wook ustaw na średnim ogniu i smaż podudzia z kurczaka z odrobiną oleju przez 10 minut lub do uzyskania złotego koloru, obracając od czasu do czasu. Wyjmij kurczaka z patelni. Wsyp grubo posiekaną pozostałą cebulę i paprykę i dodaj na patelnię. Podsmażaj kilka minut, następnie dodaj przygotowaną pastę i smaż przez około 5 minut.
- Wlej gorący bulion. Dodaj odcedzoną ciecierzycę, przecier pomidorowy, szczyptę soli morskiej i pieprzu, a następnie dobrze wymieszaj.
- Dodaj kurczaka na patelnię, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez około 45 minut, aż sos zgęstnieje. Kurczak curry gotowy.
- Ugotuj ryż wg. przepisu podanego na opakowaniu.
Podawaj z kilkoma łyżkami jogurtu i liśćmi kolendry lub mięty i cząstkami limonki. Kurczak curry nie raz pojawi się jeszcze u nas.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Wygląda cudownie, i pewnie tak samo smakuje. W weekend będę miała gości i szukałam jakiejś inspiracji co do menu… Chyba ją właśnie znalazłam 😉
Taki zagrzewające dania w zimie lubię najbardziej 🙂
Świetny pomysł. Zmodyfikuję do naszych wymogów diety i zrobię na obiad.
Świetny przepis i dziękuje za sposób na poudzia! Długo szukałam czegoś sensownego, a tu takie mega rozwiązanie!