Kurczak curry wg Jamiego Oliviera

by Matczyne Fanaberie

Dziś Kurczak curry. Uwielbiam sposób przygotowywania potraw prezentowany przez Jamiego Oliviera. Jeszcze nie trafiłam na danie wg Jego receptury, które nie byłoby tzw. niebem w gębie. Moją miłością do kuchni Jamiego udało mi się zarazić już męża i dzieci. Podoba mi się także filozofia, jaką wyznaje Jamie w swoim gotowaniu i staram się za nią podążać.

Dzisiejsza propozycja to danie przygotowane przez Marcina, który zachwyca w kuchni ostatnio już nie tylko mnie, ale i Mariannę, która obsypuje Go za każdym razem workiem komplementów 🙂 Przepis został odrobinę zmodyfikowany, ale smak nieziemski. 

zolte curry Jamiego Oliviera

Kurczak curry 
dla 4 osób

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 2 żółte papryki
  • 1 świeża czerwona papryczki chilli (jeśli danie będzie podawane też dzieciom weźcie 1/4 – 1/2 papryczki)
  • ½ pęczek kolendry (15 g)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • 8 szt podudzia kurczaka
  • Oliwa z oliwek
  • puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 320 g ryżu basmati
  • 1 limonka
  • jogurt grecki do podania
  • 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnegoKurczak curry Jamie Olivier
  1. Obierz cebulę, czosnek i imbir. Umyj i oczyść paprykę z pestek.
  2. 1 cebulę, 1 paprykę, czosnek i imbir umieść w malakserze. Dodaj chilli (bez nasion), łodygi kolendry, miód i przyprawy, a następnie utrzyj.
  3. Patelnię lub wook ustaw na średnim ogniu i smaż podudzia z kurczaka z odrobiną oleju przez 10 minut lub do uzyskania złotego koloru, obracając od czasu do czasu. Wyjmij kurczaka z patelni. Wsyp grubo posiekaną pozostałą cebulę i paprykę i dodaj na patelnię. Podsmażaj kilka minut, następnie dodaj przygotowaną pastę i smaż przez około 5 minut.
  4. Wlej gorący bulion. Dodaj odcedzoną ciecierzycę, przecier pomidorowy, szczyptę soli morskiej i pieprzu, a następnie dobrze wymieszaj.
  5. Dodaj kurczaka na patelnię, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez około 45 minut, aż sos zgęstnieje. Kurczak curry gotowy.
  6. Ugotuj ryż wg. przepisu podanego na opakowaniu.

Podawaj z kilkoma łyżkami jogurtu i liśćmi kolendry lub mięty i cząstkami limonki. Kurczak curry nie raz pojawi się jeszcze u nas.

Kurczak curry
Kurczak curry

Smacznego 🙂

Lubisz kuchnię Jamiego Oliviera? Sprawdź inne przepisy: 

You may also like

4 komentarze

Wyrodna-Matka 9 lutego 2017 - 08:47

Wygląda cudownie, i pewnie tak samo smakuje. W weekend będę miała gości i szukałam jakiejś inspiracji co do menu… Chyba ją właśnie znalazłam 😉

Odpowiedź
Jud 9 lutego 2017 - 09:34

Taki zagrzewające dania w zimie lubię najbardziej 🙂

Odpowiedź
Ania - igimondo.pl 9 lutego 2017 - 11:43

Świetny pomysł. Zmodyfikuję do naszych wymogów diety i zrobię na obiad.

Odpowiedź
Martoszka 10 lutego 2017 - 00:16

Świetny przepis i dziękuje za sposób na poudzia! Długo szukałam czegoś sensownego, a tu takie mega rozwiązanie!

Odpowiedź

Zostaw komentarz