1,2KŚwiąteczne ciasteczka
Pyszne sprawdzone brownie, które zamienisz w proste świąteczne ciasteczka choinkowe. Wykorzystałam sprawdzony przepis na brownie z malinami, który od lat jest u nas hitem.
Te choinki będą dzisiaj cieszyć dzieci razem z ciasteczkami reniferami na świątecznej gali w przedszkolu i szkole naszych dzieciaków.
Wiem, że czeka mnie zrobienie tych choinkowych brownie jeszcze dla nas na Święta, bo dzieciakom się bardzo podobały.
Świąteczne ciasteczka
w formie choinki
Składniki na ciasto brownie na blachę 24×24 cm
- 180 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 5 jajek wiejskich
- 100 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- łyżka domowej przyprawy do piernika
Można też zrobić wersję kawową dodając 20 – 25 ml espresso - szczypta soli
- papierowe słomki
Składniki na lukier
- 2 białka średnich jaj
- 180 – 200 g cukru pudru
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- Zielony barwnik spożywczy
Przygotowanie ciasta na świąteczne ciasteczka
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Masło i czekoladę na brownie z którego zrobisz świąteczne ciasteczka rozpuść w rondelku.
- Ubij jajka z cukrem. Dodaj mąkę i sól. Połącz delikatnie wszystkie składniki i dodaj ostudzoną masę czekoladowo – maślaną. Wymieszaj na jednolite ciasto.
- Wylej ciasto na świąteczne ciasteczka do przygotowanej blaszki.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minuty – ciasto w środku musi pozostać miękkie.
- Po upieczeniu wyłóż ciasto, aby wystygło.
Zajmie to około 1 – 1,5 godziny. - Ciasto pokrój w trójkąty i rozłóż na blacie lub dużej piekarnikowej blaszce. Tak, aby było wygodnie dekorować.
- Papierowe słomki potnij na 3 części każdą słomkę. Jeśli masz w domu w tym świątecznym czasie cukrowe laseczki też sprawdzą się idealnie do tego.
- W każdy kawałek w kształcie trójkąta wciśnij kawałek słomki.
Jak zrobić lukier do ciastek?
- Białka umieść w czystym naczyniu i ubijaj mikserem.
Najpierw miksuj na małych obrotach, potem na średnich.
Powinna powstać piana z białek, jednak białka nie mogą być ubite
na sztywno. - Do białek dodaj cały cukier puder. Ubijaj całość na niskich/średnich obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodaj sok z cytryny.
- Lukier powinien być gładki. Wówczas możesz dodać barwnik
i wymieszaj na jednolitą masę.
Dodawaj zielone barwniki spożywczy, aż będziesz zadowolony
z koloru. - Włóż zielony lukier do torebki spożywczej lub rękawa cukierniczego. Ja korzystam z torebek z zamknięciem.
- Odetnij mały róg torebki ostrymi nożyczkami.
- Zaczynając od wierzchołka trójkątów ciasteczek, delikatnie zrób lukrem kręty zygzak, schodząc w dół po drzewie.
- Na koniec umieść gwiazdkę na czubku i posyp ulubioną posypką świąteczną lub wiórkami kokosowymi czy owocami liofilizowanymi.
Pomysł na dekorację z tej strony