Pyszne sprawdzone brownie, które zamienisz w proste świąteczne ciasteczka choinkowe. Wykorzystałam sprawdzony przepis na brownie z malinami, który od lat jest u nas hitem.
Te choinki będą dzisiaj cieszyć dzieci razem z ciasteczkami reniferami na świątecznej gali w przedszkolu i szkole naszych dzieciaków. Wiem, że czeka mnie zrobienie tych choinkowych brownie jeszcze dla nas na Święta, bo dzieciakom się bardzo podobały.
Masło i czekoladę na brownie z którego zrobisz świąteczne ciasteczka rozpuść w rondelku.
Ubij jajka z cukrem. Dodaj mąkę i sól. Połącz delikatnie wszystkie składniki i dodaj ostudzoną masę czekoladowo – maślaną. Wymieszaj na jednolite ciasto.
Wylej ciasto na świąteczne ciasteczka do przygotowanej blaszki.
Piecz w 180 stopniach przez około 20 minuty – ciasto w środku musi pozostać miękkie.
Po upieczeniu wyłóż ciasto, aby wystygło. Zajmie to około 1 – 1,5 godziny.
Ciasto pokrój w trójkąty i rozłóż na blacie lub dużej piekarnikowej blaszce. Tak, aby było wygodnie dekorować.
Papierowe słomki potnij na 3 części każdą słomkę. Jeśli masz w domu w tym świątecznym czasie cukrowe laseczki też sprawdzą się idealnie do tego.
W każdy kawałek w kształcie trójkąta wciśnij kawałek słomki.
Jak zrobić lukier do ciastek?
Białka umieść w czystym naczyniu i ubijaj mikserem. Najpierw miksuj na małych obrotach, potem na średnich. Powinna powstać piana z białek, jednak białka nie mogą być ubite na sztywno.
Do białek dodaj cały cukier puder. Ubijaj całość na niskich/średnich obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Lukier powinien być gładki. Wówczas możesz dodać barwnik i wymieszaj na jednolitą masę. Dodawaj zielone barwniki spożywczy, aż będziesz zadowolony z koloru.
Włóż zielony lukier do torebki spożywczej lub rękawa cukierniczego. Ja korzystam z torebek z zamknięciem.
Odetnij mały róg torebki ostrymi nożyczkami.
Zaczynając od wierzchołka trójkątów ciasteczek, delikatnie zrób lukrem kręty zygzak, schodząc w dół po drzewie.
Na koniec umieść gwiazdkę na czubku i posyp ulubioną posypką świąteczną lub wiórkami kokosowymi czy owocami liofilizowanymi.