Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Kulinarne

Świąteczne ciasteczka choinkowe

19 grudnia 2019
Świąteczne ciasteczka

Pyszne sprawdzone brownie, które zamienisz w proste świąteczne ciasteczka choinkowe. Wykorzystałam sprawdzony przepis na brownie z malinami, który od lat jest u nas hitem.

Te choinki będą dzisiaj cieszyć dzieci razem z ciasteczkami reniferami na świątecznej gali w przedszkolu i szkole naszych dzieciaków.
Wiem, że czeka mnie zrobienie tych choinkowych brownie jeszcze dla nas na Święta, bo dzieciakom się bardzo podobały.

Świąteczne ciasteczka
w formie choinki

Świąteczne ciasteczka

Składniki na ciasto brownie na blachę 24×24 cm

  • 180 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek wiejskich
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • łyżka domowej przyprawy do piernika
    Można też zrobić wersję kawową dodając 20 – 25 ml espresso
  • szczypta soli
  • papierowe słomki

Składniki na lukier

  • 2 białka średnich jaj
  • 180 – 200 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • Zielony barwnik spożywczy
Świąteczne ciasteczka

Przygotowanie ciasta na świąteczne ciasteczka

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Masło i czekoladę na brownie z którego zrobisz świąteczne ciasteczka rozpuść w rondelku.
  3. Ubij jajka z cukrem. Dodaj mąkę i sól. Połącz delikatnie wszystkie składniki i dodaj ostudzoną masę czekoladowo – maślaną. Wymieszaj na jednolite ciasto.
  4. Wylej ciasto na świąteczne ciasteczka do przygotowanej blaszki.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minuty – ciasto w środku musi pozostać miękkie.
  6. Po upieczeniu wyłóż ciasto, aby wystygło.
    Zajmie to około 1 – 1,5 godziny.
  7. Ciasto pokrój w trójkąty i rozłóż na blacie lub dużej piekarnikowej blaszce. Tak, aby było wygodnie dekorować.
  8. Papierowe słomki potnij na 3 części każdą słomkę. Jeśli masz w domu w tym świątecznym czasie cukrowe laseczki też sprawdzą się idealnie do tego.
  9. W każdy kawałek w kształcie trójkąta wciśnij kawałek słomki.

Jak zrobić lukier do ciastek?

  1. Białka umieść w czystym naczyniu i ubijaj mikserem.
    Najpierw miksuj na małych obrotach, potem na średnich.
    Powinna powstać piana z białek, jednak białka nie mogą być ubite
    na sztywno.
  2. Do białek dodaj cały cukier puder. Ubijaj całość na niskich/średnich obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodaj sok z cytryny.
  3. Lukier powinien być gładki. Wówczas możesz dodać barwnik
    i wymieszaj na jednolitą masę.
    Dodawaj zielone barwniki spożywczy, aż będziesz zadowolony
    z koloru.
  4. Włóż zielony lukier do torebki spożywczej lub rękawa cukierniczego. Ja korzystam z torebek z zamknięciem.
  5. Odetnij mały róg torebki ostrymi nożyczkami.
  6. Zaczynając od wierzchołka trójkątów ciasteczek, delikatnie zrób lukrem kręty zygzak, schodząc w dół po drzewie.
  7. Na koniec umieść gwiazdkę na czubku i posyp ulubioną posypką świąteczną lub wiórkami kokosowymi czy owocami liofilizowanymi.
Świąteczne ciasteczka

Pomysł na dekorację z tej strony

POLECANE WPISY