Domowe krakersy to idealna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi, na podgryzanie podczas meczu, ale także do lunchboxa. Kiedy zrobiłam domowe krakersy po raz pierwszy dzieciaki chętnie zajadały taką przekąskę.
Do krakersów bez chemii możesz wykorzystać ulubione składniki. U nas raz będzie to domowy keczup, innym razem pieczone warzywa albo dobre sery.
Spis treści
Krakersy serowe
Do przygotowania krakersów możesz wykorzystać różne sery. Oczywiście te miękkie wystarczy pokruszyć lub pokroić. Sery twarde będzie trzeba zetrzeć na tarce.

Tym razem postawiłam na gorgonzolę, która zazwyczaj jest u nas dodawana do tarty lub do pieczonych ziemniaków. Połączenie sera gorgonzola z suszonymi grzybami było dla mnie zaskakujące i przyznam, że miałam nadzieję, że uda mi się je ukryć przed resztą domowników 🙂
Dzieci szybko jednak wyczuły, że w kuchni piecze się coś pysznego i stały tak długo, aż mogły spróbować.
Domowe krakersy z serem – przepis

Składniki:
- 180 g sera gorgonzola – ja wykorzystałam Gorgonzola Dolce IGOR
- 10 g zblendowanych na pył suszonych grzybów
- 105 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 ¼ łyżeczki świeżo utuczonego w moździerzu kolorowego pieprzu
- ¼ szklanki mleka.

Do oprószenia krakersów:
- Sól gruboziarnista lub czarnuszka
Jak przygotować
domowe krakersy serowe?
- Suszone grzyby zblenduj na pył przy użyciu młynka do kawy lub blendera.
- Ser pleśniowy pokrój i wrzuć do misy, dodaj miękkie masło. Wymieszać mikserem aż składniki dobrze się połączą. Postaraj się, aby nie było widać grudek sera.
- Dodaj mąkę pszenną, zmielone grzyby i świeżo utuczony w moździerzu kolorowy pieprz. Połącz składniki i stopniowo dodawaj mleko.
- Miksuj aż ciasto dobrze się połączy.
- Wyjmij ciasto na domowe krakersy z misy i rozwałkuj na oprószonej stolnicy na około 2,5 – 3 mm.

- Wycinaj krakersy w ulubionym kształcie.
- Tak przygotowane krakersy układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

- Część oprósz solą gruboziarnistą. Ja część zostawiam bez soli, bo są przeznaczone jako przekąska dla dzieci.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół) i piec przez 15 – 20 minut, aż krakersy staną się złociste.
- Upieczone krakersy wystudź na kratce.

