Kulinarne, Pieczywo, Przekąski, Przystawki

Domowe krakersy z serem pleśniowym gorgonzola i suszonymi grzybami

27 marca 2019
domowe krakersy

Domowe krakersy to idealna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi, na podgryzanie podczas meczu, ale także do lunchboxa. Kiedy zrobiłam domowe krakersy po raz pierwszy dzieciaki chętnie zajadały taką przekąskę.

Do krakersów bez chemii możesz wykorzystać ulubione składniki. U nas raz będzie to domowy keczup, innym razem pieczone warzywa albo dobre sery.

Do przygotowania krakersów możesz wykorzystać różne sery. Oczywiście te miękkie wystarczy pokruszyć lub pokroić. Sery twarde będzie trzeba zetrzeć na tarce.

dzień sera

Tym razem postawiłam na gorgonzolę, która zazwyczaj jest u nas dodawana do tarty lub do pieczonych ziemniaków. Połączenie sera gorgonzola z suszonymi grzybami było dla mnie zaskakujące i przyznam, że miałam nadzieję, że uda mi się je ukryć przed resztą domowników 🙂

Dzieci szybko jednak wyczuły, że w kuchni piecze się coś pysznego i stały tak długo, aż mogły spróbować.

Domowe krakersy z serem pleśniowym gorgonzola
i suszonymi grzybami

domowe krakersy bez chemii

Składniki:

  • 180 g sera gorgonzola – ja wykorzystałam Gorgonzola Dolce IGOR
  • 10 g zblendowanych na pył suszonych grzybów
  • 105 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 ¼  łyżeczki świeżo utuczonego w moździerzu kolorowego pieprzu
  • ¼  szklanki mleka.
domowe krakersy bez chemii dzień sera

Do oprószenia krakersów:

  • Sól gruboziarnista lub czarnuszka

Jak przygotować
domowe krakersy serowe?

  1. Suszone grzyby zblenduj na pył przy użyciu młynka do kawy lub blendera.
  2. Ser pleśniowy pokrój i wrzuć do misy, dodaj miękkie masło. Wymieszać mikserem aż składniki dobrze się połączą. Postaraj się, aby nie było widać grudek sera.
  3. Dodaj mąkę pszenną, zmielone grzyby i świeżo utuczony w moździerzu kolorowy pieprz. Połącz składniki i stopniowo dodawaj mleko.
  4. Miksuj aż ciasto dobrze się połączy.
  5. Wyjmij ciasto na domowe krakersy z misy i rozwałkuj na oprószonej stolnicy na około 2,5 – 3 mm.
domowe krakersy serowe bez chemii
  • Wycinaj krakersy w ulubionym kształcie.
  • Tak przygotowane krakersy układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
domowe krakersy bez chemii
  • Część oprósz solą gruboziarnistą. Ja część zostawiam bez soli, bo są przeznaczone jako przekąska dla dzieci.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół) i piec przez 15 – 20 minut, aż krakersy staną się złociste.
  • Upieczone krakersy wystudź na kratce.
domowe krakersy bez chemii przepis na lunchbox
domowe krakersy bez chemii
print

POLECANE WPISY