Kulinarne, Pieczywo, Przekąski, Przystawki

Przekąska na mecz
– domowe krakersy

24 kwietnia 2014
przekaska na mecz

Krakersy z ziołami i solą to idealna przekąska na mecz, jak i dodatek do wieczornego posiedzenia przy drinku czy piwie, również tym bezalkoholowym.  Jeśli lubisz pizzę, krakersy czy chipsy na pewno Ci zasmakuje. To kolejny przepis z bloga Laury.

Wpisujemy na listę naszych ulubionych przekąsek razem z paluchami. 

Krakersy z ziołami i solą – przekąska na mecz

Składniki na przepyszną przekąskę ok 20 – 25 sztuk.

  • 180 g mąki
  • 100 g sera Twój smak Piątnica lub ricotta
  • 50 g masła
  • 60 g ketchupu – najlepiej domowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oliwa z oliwek
  • ulubione przyprawy do posypania – gruba sól, oregano, czosnek w płatkach czy zioła toskańskie
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj ser, masło i ketchup. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
3. Zagnieć wszystkie składniki aż do uzyskania ciasta.
4. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,4-0,5 cm.
5. Pokrój ciasto na kwadraty 4 x 4 cm lub każdy inny dowolny kształt. Posmaruj każdy kawałek ciasta oliwą z oliwek, a następnie posypuj solą, ulubionymi przyprawami etc.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, tradycyjnej funkcji, drugie piętro od dołu do góry, przez 12-14 minut.
7. Po wyjęciu z pieca, umieścić je na kratce, żeby ostygły 🙂
przekąska na mecz

Krakersy z solą, ziołami

przekąska na mecz

Domowe krakersy

Smacznego 🙂

POLECANE WPISY