744
Krakersy z ziołami i solą to idealna przekąska na mecz, jak i dodatek do wieczornego posiedzenia przy drinku czy piwie, również tym bezalkoholowym. Jeśli lubisz pizzę, krakersy czy chipsy na pewno Ci zasmakuje. To kolejny przepis z bloga Laury.
Wpisujemy na listę naszych ulubionych przekąsek razem z paluchami.
Krakersy z ziołami i solą – przekąska na mecz
Składniki na przepyszną przekąskę ok 20 – 25 sztuk.
- 180 g mąki
- 100 g sera Twój smak Piątnica lub ricotta
- 50 g masła
- 60 g ketchupu – najlepiej domowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy do posypania – gruba sól, oregano, czosnek w płatkach czy zioła toskańskie
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj ser, masło i ketchup. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
3. Zagnieć wszystkie składniki aż do uzyskania ciasta.
4. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,4-0,5 cm.
5. Pokrój ciasto na kwadraty 4 x 4 cm lub każdy inny dowolny kształt. Posmaruj każdy kawałek ciasta oliwą z oliwek, a następnie posypuj solą, ulubionymi przyprawami etc.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, tradycyjnej funkcji, drugie piętro od dołu do góry, przez 12-14 minut.
7. Po wyjęciu z pieca, umieścić je na kratce, żeby ostygły 🙂
Smacznego 🙂