Dżem gruszkowy z imbirem

by Matczyne Fanaberie

Dzisiejsza propozycja na zamknięcie lata, a dokładniej polskiej złotej jesieni w słoiku to dżem gruszkowy z imbirem. Długo zastanawiałam się jakiego dodatku użyć do gruszek. Imbir z odrobiną kardamonu nadaje oryginalnego smaku, Doskonały do kanapek, tostów, ciast.
W chwili słabości można zajadać łyżkami 🙂

dzem gruszkowy przepis

Dlaczego warto sięgać po gruszki?

Jedzenie gruszek to doskonały sposób na wzbogacenie diety w cenne składniki odżywcze i wsparcie zdrowia na wielu płaszczyznach. Soczyste i słodkie, są nie tylko smaczną przekąską, ale również prawdziwą skarbnicą korzyści dla organizmu.

Gruszki to bogactwo błonnika pokarmowego i bogactwo witamin i minerałów. Są źródłem wielu kluczowych dla zdrowia składników, w tym:

  • Witaminy: C, K, A oraz witamin z grupy B (m.in. B6 i kwas foliowy).
  • Składniki mineralne: Są szczególnie bogate w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspiera pracę serca. Zawierają również miedź, fosfor, magnez i wapń.
  • Rzadkie pierwiastki: Jako jedne z nielicznych owoców dostarczają jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, oraz boru, który poprawia pracę mózgu, koncentrację i zapobiega utracie wapnia z kości.

Regularne spożywanie gruszek może korzystnie wpłynąć na zdrowie serca dzięki:

  • Wysokiej zawartości potasu: Pomaga on w regulacji ciśnienia tętniczego.
  • Obecności antyoksydantów: Flawonoidy, takie jak kwercetyna, działają przeciwzapalnie i pomagają w utrzymaniu elastyczności naczyń krwionośnych, co może obniżać ryzyko miażdżycy.

Dżem gruszkowy z imbirem

Składniki na 2 słoiki Weck 560 ml i słoik 165 ml

  • 1 kg gruszek
  • 300 g cukru trzcinowego
  • Sok z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 2 ½  łyżki świeżo startego imbiru
  1. Gruszki umyj i pokrój w kostkę.
  2. Wrzuć owoce do garnka o grubym dnie i gotuj na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu.
    Dodaj sok z cytryny, cukier i starty imbir. Opcjonalnie możesz dodać kardamon.
  3. Dżem powinien się prużyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Bardzo gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków.
  5. Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy.
dzem gruszkowy z imbirem
sałatki do pracy

Ten ebook pozwoli Ci jeść smacznie i zdrowo!

Chcesz jeść więcej warzyw i szukasz pomysłów na szybkie, sycące, tanie sałatki to ten ebook jest dla Ciebie.

To zestaw 33 przepisów na sycące, zdrowe dania, które sprawdziłam i skomponowałam tak, aby smakowały dorosłym i dzieciom. W każdym przepisie znajdziesz zamienniki i podpowiedzi, jak można urozmaicić dany przepis, aby nigdy się nie znudził.

Do sałatki można dodać prawie każdy produkt i dzięki temu otrzymamy pełnowartościowy posiłek, który sprawdzi się w domu, pracy czy szkole. 

Każdy z przepisów posiada realne zdjęcie posiłku.

Jak jeść gruszki?

  • Ze skórką: To właśnie w skórce i tuż pod nią kryje się najwięcej błonnika i antyoksydantów. Pamiętaj tylko, aby dokładnie umyć owoc przed zjedzeniem.
  • Na surowo: Jako samodzielna przekąska, w sałatkach, koktajlach czy owsiankach.
  • Po obróbce: Pieczone, gotowane czy w formie kompotu są równie smaczne i zachowują wiele wartości, stając się jeszcze bardziej lekkostrawne.

Włączenie gruszek do codziennej diety to prosty i smaczny sposób na dostarczenie organizmowi cennych składników i wsparcie jego funkcjonowania na wielu poziomach. 

 

 

 

You may also like

2 komentarze

gin 23 października 2015 - 21:25

Mmm, aż ślinka leci 🙂

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 23 października 2015 - 21:25

koniecznie wypróbuj Połączenie z imbirem jest cudne 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz