Dzisiejsza propozycja na zamknięcie lata, a dokładniej polskiej złotej jesieni w słoiku to dżem gruszkowy z imbirem. Długo zastanawiałam się jakiego dodatku użyć do gruszek. Imbir z odrobiną kardamonu nadaje oryginalnego smaku, Doskonały do kanapek, tostów, ciast.
W chwili słabości można zajadać łyżkami 🙂
Spis treści

Dlaczego warto sięgać po gruszki?
Jedzenie gruszek to doskonały sposób na wzbogacenie diety w cenne składniki odżywcze i wsparcie zdrowia na wielu płaszczyznach. Soczyste i słodkie, są nie tylko smaczną przekąską, ale również prawdziwą skarbnicą korzyści dla organizmu.
Gruszki to bogactwo błonnika pokarmowego i bogactwo witamin i minerałów. Są źródłem wielu kluczowych dla zdrowia składników, w tym:
- Witaminy: C, K, A oraz witamin z grupy B (m.in. B6 i kwas foliowy).
- Składniki mineralne: Są szczególnie bogate w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspiera pracę serca. Zawierają również miedź, fosfor, magnez i wapń.
- Rzadkie pierwiastki: Jako jedne z nielicznych owoców dostarczają jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, oraz boru, który poprawia pracę mózgu, koncentrację i zapobiega utracie wapnia z kości.
Regularne spożywanie gruszek może korzystnie wpłynąć na zdrowie serca dzięki:
- Wysokiej zawartości potasu: Pomaga on w regulacji ciśnienia tętniczego.
- Obecności antyoksydantów: Flawonoidy, takie jak kwercetyna, działają przeciwzapalnie i pomagają w utrzymaniu elastyczności naczyń krwionośnych, co może obniżać ryzyko miażdżycy.
Dżem gruszkowy z imbirem
Składniki na 2 słoiki Weck 560 ml i słoik 165 ml
- 1 kg gruszek
- 300 g cukru trzcinowego
- Sok z 1 cytryny
- ½ łyżeczki kardamonu
- 2 ½ łyżki świeżo startego imbiru
- Gruszki umyj i pokrój w kostkę.
- Wrzuć owoce do garnka o grubym dnie i gotuj na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu.
Dodaj sok z cytryny, cukier i starty imbir. Opcjonalnie możesz dodać kardamon. - Dżem powinien się prużyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Bardzo gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków.
- Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy.


Ten ebook pozwoli Ci jeść smacznie i zdrowo!
Chcesz jeść więcej warzyw i szukasz pomysłów na szybkie, sycące, tanie sałatki to ten ebook jest dla Ciebie.
To zestaw 33 przepisów na sycące, zdrowe dania, które sprawdziłam i skomponowałam tak, aby smakowały dorosłym i dzieciom. W każdym przepisie znajdziesz zamienniki i podpowiedzi, jak można urozmaicić dany przepis, aby nigdy się nie znudził.
Do sałatki można dodać prawie każdy produkt i dzięki temu otrzymamy pełnowartościowy posiłek, który sprawdzi się w domu, pracy czy szkole.
Każdy z przepisów posiada realne zdjęcie posiłku.
Jak jeść gruszki?
- Ze skórką: To właśnie w skórce i tuż pod nią kryje się najwięcej błonnika i antyoksydantów. Pamiętaj tylko, aby dokładnie umyć owoc przed zjedzeniem.
- Na surowo: Jako samodzielna przekąska, w sałatkach, koktajlach czy owsiankach.
- Po obróbce: Pieczone, gotowane czy w formie kompotu są równie smaczne i zachowują wiele wartości, stając się jeszcze bardziej lekkostrawne.
Włączenie gruszek do codziennej diety to prosty i smaczny sposób na dostarczenie organizmowi cennych składników i wsparcie jego funkcjonowania na wielu poziomach.
2 komentarze
Mmm, aż ślinka leci 🙂
koniecznie wypróbuj Połączenie z imbirem jest cudne 🙂