Przepis na Tartę del Nonna znalazłam już jakiś czas temu. Dziś przepyszna tarta czekoladowa.
Oryginalne przepisy tartę del Nonna nie zawierają czekolady. Ten przepis uwiódł mnie właśnie czekoladą, gdyż w domu mam samych czekoladożerców. Masa jest lekka i delikatnie słodka. Doskonały dodatek do kawy i nie tylko 🙂
Tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa – ciasto na spód
- 280 g mąki pszennej
- 175 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 75 g cukru pudru (plus trochę do dekoracji)
- 2 lekko roztrzepane żółtka
Tarta czekoladowa – krem
- 1 litr mleka pełnotłustego
- 1 laska wanilii
- 8 dużych żółtek
- 250 g cukru trzcinowego
- 90 g mąki typ 00
- 100 g ricotty
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 200 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
- 75 g orzeszków piniowych
Mąkę, masło i cukier puder umieść w misie robota i miksuj aż składniki zaczną przypominać okruszki.
Dodawaj stopniowo żółtka. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha, dodaj 1 – 2 łyżki zimnej wody.
Przełóż masę na blat i delikatnie zagnieć, aby dokładnie połączyć składniki.
Uformuj płaski krążek i przełóż do lodówki na 20 minut, aby się schłodziło.
W tym czasie przygotuj nadzienie.
Mleko wlej do rondla i dodaj nasiona zeskrobane z laski wanilii, wrzuć laskę do mleka.
Podgrzewaj, aż mleko zacznie się delikatnie gotować. Zdejmij z ognia i odstaw, aby trochę ostygło.
Ubij żółtka z cukrem i mąką aż uzyskasz masę przypominającą mus. Usuń laskę wanilii z mleka i cały czas ubijając przelej do masy jajecznej.
Przelej sos do czystego rondla i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając.
Gotuj przez 10 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu.
Zdejmij z ognia i jeśli pojawiły się grudki przetrzyj przez sito. Przykryj wierzch folią, aby nie utworzył się kożuch. Odstaw na czas przygotowania ciasta.
Wyłóż ciasto do formy na tartę. Najlepsza będzie forma z wyjmowanym dnem.
Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. i wstaw do niego ciasto, które wcześniej przykryj folią aluminiową i wypełnij kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piecz przez 15 minut w nagranym piekarniku – 180 stopni C (z termoobiegiem).
Usuń kulki i folię i wstaw ciasto do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ciasto nabierze złocistej barwy. Odstaw ciasto na kratkę na czas wykończenia nadzienia.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 140 stopni (z termoobiegiem lub 160 stopni).
Ubij delikatnie sos waniliowy z ricottą, skórką pomarańczową i czekoladą, aż do połączenia składników. Przelej masę na upieczone ciasto, wyrównaj masę. Posyp orzeszkami pini.
Wstaw do piekarnika na 35 – 40 minut.
Po wystygnięciu wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Dzisiejsza tarta czekoladowa to przepis, w którym wykorzystałam Mąkę Basia typ 00, czyli tzw. mąkę do pizzy.
Kiedy otrzymałam ją w zestawie do testowania zależało mi, aby nie była to zwykłe przygotowanie pizzy 😉
Przepis pochodzi z magazynu Good food.
4 komentarze
Ależ smakowite ciasto:)
polecam wypróbować 🙂
Proszę podać średnicę formy na tartę.
forma na tartę o średnicy 24 cm