Kulinarne

Tarta czekoladowa – Torta del Nonna

21 października 2015

Przepis na Tartę del Nonna znalazłam już jakiś czas temu. Dziś przepyszna tarta czekoladowa.
Oryginalne przepisy tartę del Nonna nie zawierają czekolady. Ten przepis uwiódł mnie właśnie czekoladą, gdyż w domu mam samych czekoladożerców. Masa jest lekka i delikatnie słodka. Doskonały dodatek do kawy i nie tylko 🙂

Tarta czekoladowa

tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa – ciasto na spód

  • 280 g mąki pszennej
  • 175 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 75 g cukru pudru (plus trochę do dekoracji)
  • 2 lekko roztrzepane żółtka

Tarta czekoladowa – krem

  • 1 litr mleka pełnotłustego
  • 1 laska wanilii
  • 8 dużych żółtek
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 90 g mąki typ 00
  • 100 g ricotty
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 200 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
  • 75 g orzeszków piniowych

 

Mąkę, masło i cukier puder umieść w misie robota i miksuj aż składniki zaczną przypominać okruszki.

Dodawaj stopniowo żółtka. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha, dodaj 1 – 2 łyżki zimnej wody.

Przełóż masę na blat i delikatnie zagnieć, aby dokładnie połączyć składniki.

Uformuj płaski krążek i przełóż do lodówki na 20 minut, aby się schłodziło.

W tym czasie przygotuj nadzienie.

Mleko wlej do rondla i dodaj nasiona zeskrobane z laski wanilii, wrzuć laskę do mleka.

Podgrzewaj, aż mleko zacznie się delikatnie gotować. Zdejmij z ognia i odstaw, aby trochę ostygło.

Ubij żółtka z cukrem i mąką aż uzyskasz masę przypominającą mus. Usuń laskę wanilii z mleka i cały czas ubijając przelej do masy jajecznej.

Przelej sos do czystego rondla i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając.
Gotuj przez 10 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu.

Zdejmij z ognia i jeśli pojawiły się grudki przetrzyj przez sito. Przykryj wierzch folią, aby nie utworzył się kożuch. Odstaw na czas przygotowania ciasta.

Wyłóż ciasto do formy na tartę. Najlepsza będzie forma z wyjmowanym dnem.

Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. i wstaw do niego ciasto, które wcześniej przykryj folią aluminiową i wypełnij kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piecz przez 15 minut w nagranym piekarniku – 180 stopni C (z termoobiegiem).

Usuń kulki i folię i wstaw ciasto do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ciasto nabierze złocistej barwy. Odstaw ciasto na kratkę na czas wykończenia nadzienia.

Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 140 stopni (z termoobiegiem lub 160 stopni).

Ubij delikatnie sos waniliowy z ricottą, skórką pomarańczową i czekoladą, aż do połączenia składników. Przelej masę na upieczone ciasto, wyrównaj masę. Posyp orzeszkami pini.
Wstaw do piekarnika na 35 – 40 minut.
Po wystygnięciu wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

tarta czekoladowa

tarta czekoladowa

Smacznego 🙂

Dzisiejsza tarta czekoladowa to przepis, w którym wykorzystałam Mąkę Basia typ 00, czyli tzw. mąkę do pizzy.
Kiedy otrzymałam ją w zestawie do testowania zależało mi, aby nie była to zwykłe przygotowanie pizzy 😉

 

Przepis pochodzi z magazynu Good food. 

print

POLECANE WPISY