Dziecko, Kulinarne

Jak zaprzyjaźnić dzieci z warzywami?

25 października 2020

Wielu z Was już wie, a dla niektórych może być zaskoczeniem. Od września pracuję z 5 grupami dzieci w szkole i przedszkolu i prowadzę dla nich edukację żywieniowo – kulinarną. Tak właśnie edukacja żywieniowo – kulinarna dla dzieci.

To był mój bardzo świadomy wybór. Zostawienie pracy w korporacji i podążanie za tym, co czuję najbardziej, co jest ważne dla mnie i dla wielu innych rodziców.

Kiedyś takie zajęcia prowadziłam ad hoc. Dziś to stałe, wpisane w plan dnia, zajęcia, na które dzieciaki uwielbiają przychodzić, a rodzice doceniają pracę i wiedzę, którą się z nimi dzielę. Mam ogromne szczęście i przyjemność robić to, co kocham. Korzystam często z ogólnodostępnych, bezpłatnych programów edukacyjnych, o których dziś Wam trochę opowiem.

Kto ma nauczyć moje dziecko dobrze jeść?

Najważniejszy w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych jest okres pierwszych lat życia dziecka (1000 pierwszych dni). To wtedy organizm intensywnie rozwija się. Odpowiednie żywienie może zapewnić nie tylko prawidłowy rozwój i stan odżywienia, ale również wpłynie na stan zdrowia w przyszłości.

Wielu z nas wie, że to bywa sporym wyzwaniem. Szczególnie jeżeli chodzi o wprowadzanie warzyw. Najmłodsi domownicy bardzo często boją się tego co nowe, nieznane. Moje doświadczenie pokazuje, że warto wytrwale dążyć do celu. Nie uda się raz, drugi, ale może się udać za 15 razem 🙂

  • Zachęcaj pozytywnie!
  • Pozwól odmawiać i próbuj dalej!
  • Czytaj, oglądaj, rozmawiaj!

Nasze sposoby, odpowiedzi na pojawiające sie pytania, jak przekonać dzieci do warzyw, czy jak wprowadzić warzywa w diecie dziecka często przypominam, bo nie zawsze wiecie jak zacząć. Mamy swój dekalog, który pomógł mnie i wielu innym mamom w zachęcaniu dzieci do jedzenia warzyw i owoców.

Badania naukowe wskazują, iż już samo czytanie „warzywnych” książeczek może mieć ogromne znaczenie w całym tym przedsięwzięciu, jakim jest zaprzyjaźnianie dziecka z nowymi produktami.

Czytaj o warzywach i oglądaj nowe warzywa z dzieckiem zanim zaproponujesz ich spróbowanie. Rozmawiajcie.
Tu z pomocą mogą przyjść „warzywne” książeczki opracowane przez zespół EIT FOOD w ramach projektu SEE&EAT- „Patrz i Jedz”.

Właśnie po to, by „odczarować” ten nielubiany świat warzyw opracowano 27 książeczek, każda o innym warzywie, które dostępne są do pobrania na stronie www.seeandeat.org

Znajdziecie tam zarówno książeczki, jak i fajne wciągające zabawy, które ja na przykład wykorzystuję podczas pracy z przedszkolakami.

Zapraszamy do testowania warzywnych książeczek wspierających urozmaicanie diety o nowe produkty.


Czy o warzywach warto rozmawiać tylko z przedszkolakami?

Budowanie właściwej relacji dziecka z jedzeniem, wspieranie dziecka w tym procesie, powinno się odbywać również w kolejnych etapach jego rozwoju.

To zaangażowaie rodzica jest cały czas najwazniejsze. Codzienne przygotowywanie i spożywanie wartościowych i jednocześnie smacznych posiłków. Jedzenie w przyjaznej atmosferze i o regularnych porach kształtuje w dzieciach prawidłowe zwyczaje żywieniowe na całe życie.


Przełomowym, czy też trudnym momentem może okazać się rozpoczęcie szkolnej przygody. I tu warto zwrócić uwagę, wspierać szkołę w działaniach żywieniowych, ale też jasno komunikować swoje potrzeby.
W jaki sposób to wsparcie szkoła może okazać? Istnieje wiele możliwości, ale tą najistotniejszą jest prowadzenie edukacji żywieniowej.


Dzięki niej dzieci już od najmłodszych lat poznawać mogą świat warzyw, owoców i innych produktów. Mogą odkrywać nowe smaki i poprzez zabawę uczyć się zasad zdrowego stylu życia.


Edukacja żywieniowa to działania, które mogą mieć realny wpływ na zmianę nawyków żywieniowych młodych pokoleń. Bardzo ważne jest jednak, by działania były przyjazne dzieciom, zawierały wiele aspektów praktycznych. Prawdą jest, że dzieci kochają zajęcia praktyczne, a każda wymieszana miska składników, czy pokrojone warzywo to powód do dumy.

edukacja żywieniowo - kulinarna dla dzieci
Zajęcia z edukacji żywieniowo – kulinarnej w zerówce
edukacja żywieniowo - kulinarna dla dzieci

Aktualnie można wybierać z wielu programów edukacyjnych, które dostarczają gotowe materiały do prowadzenia zajęć, a co ważne są bezpłatne. Wystarczą jedynie chęci ich realizacji.
I tak, np. dla najmłodszych z pomocną dłonią przychodzi program „Krecik i warzywa”.

edukacja żywieniowo - kulinarna dla dzieci

,,Krecik i Warzywa” to program, którego podstawę stanowi darmowa aplikacja, o tej samej nazwie, dostępna na systemy IOS i Android.

Został stworzony w ramach projektu Food School Network. Głównym celem programu jest zwiększenie akceptacji warzyw przez dzieci poprzez oswajanie się z nimi. Podczas używania aplikacji najmłodsi nie tylko zachęcani są do zdobywania wiedzy o sezonowych warzywach, ale również trenują wyrażanie i rozpoznawanie emocji oraz umiejętność pracy zespołowej i efektywnego komunikowania się.

Program został stworzony do przeprowadzania w placówkach przedszkolnych, jednak z aplikacji mogą skorzystać również rodzice z dziećmi w domach. Link do pobrania aplikacji oraz podręcznik do przeprowadzania programu znajdują się TUTAJ

Edukacja żywieniowo – kulinarna
w szkole – czy warto?

Dla klas „0” oraz I-III szkół podstawowych kolejny rok dostępny jest program Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu.

program dobrze jemy

Celem jest przede wszystkim edukacja żywieniowo – kulinarna dla dzieci w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania.

dobrze jemy program z edukacji żywieniowej dla szkół

Szkoły, które zgłaszają się do programu otrzymują bezpłatne materiały edukacyjne dla nauczycieli i uczniów. Są to: scenariusze zajęć, plakaty, naklejki, specjalnie przygotowane karty samodzielnej pracy.

edukacja żywieniowo - kulinarna dla dzieci

Ja sama korzystam z tego programu i wiem, że materiały są przygotowane z bardzo dużą dawką wiedzy, która pojawia się w fajnej zabawie, wykonywanych zadaniach czy podczas oglądania i słuchania filmików z ulubieńcem dzieci – Marchwianem.

piramida żywienia
Zajęcia z edukacji żywieniowo – kulinarnej w szkole.
warzywa w diecie dziecka

Program Jak Ja Jem.

,,JAK JA JEM?” to bezpłatny program przeznaczony do realizacji 4-tygodniowej edukacji żywieniowej w klasach III-V szkół podstawowych. Jego celem jest poznanie i zmiana nawyków związanych z dietą wśród uczniów.

program dla szkół jak ja jem


,,JAK JA JEM” składa się z:

  • serii materiałów (filmów i plakatów) z poradami żywieniowymi oraz informacjami na temat produktów z różnych grup żywności
  • aplikacji internetowej zaprojektowanej do testowania nawyków żywieniowych dzieci oraz ich preferencji żywieniowych przed i po realizacji programu.
  • podręcznika wspomagającego nauczycieli podczas przeprowadzenia programu

Więcej informacji oraz wszystkie materiały dostępne są do pobrania w TUTAJ oraz na fanpage’u ,,Dzieci Lubią Zdrowo Jeść

Dotarłeś do końca? Super. Jeśli myślisz, że przygotowanie programów edukacyjnych to wszystko to duży błąd. Jeśli w Twojej szkole, przedszkolu brakuje działań, które wspierałyby budowanie prozdrowotnych nawyków żywieniowych Twojego dziecka reaguj.

Pokaż, że jest to dla Ciebie ważna kwestia. Czasami jest tak, że po drugiej stronie są ludzie, którzy chętnie zaczną prowadzić takie działania. Są też takie sytuacje, że szkoła czy przedszkole ma tyle najróżniejszych projektów, że nie znajduje już czasu na kolejne. Może warto wówczas zaproponować pomoc. Możesz np. zaproponować powyższe programy z gotowymi scenariuszami i materiałami do pracy. Możesz też zaproponować pomoc w postaci własnej osoby, która wesprze nauczyciela w takich działaniach.

Dlaczego warto dbać o edukację żywieniową naszych dzieci?

Dla nich samych! Poza tym pamiętajcie, że to procentuje!
Widzę to każdego dnia, gdy dzieci przybiegają pochwalić się, co i ile zjadły.
Także wówczas, gdy podchodzi do mnie uczennica i pyta, czy bardzo zawiodła mnie, że nie zjadła dziś żadnego warzywa czy owocu.

Uśmiecham się i wiem, że ta edukacja żywieniowo – kulinarna dla dzieci ma sens, gdy widzę komentarze rodziców. Przykładowe poniżej po przygotowaniu z dziećmi dwóch past z ciecierzycy. Jednej na słodko, drugiej na wytrawnie z ogórkiem kiszonym i cebulką.

edukacja żywieniowo - kulinarna dla dzieci

Dbaj o zdrowie Twoje i Twojego dziecka.


To działanie EIT Food otrzymało dofinansowanie z Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu Unii Europejskiej, w ramach Horyzontu 2020, programu ramowego UE w zakresie badań naukowych i innowacji.

POLECANE WPISY