W ostatnim czasie często pytacie, co zrobić z cukinii. Zebrałam dotychczasowe przepisy na cukinię w jednym miejscu, ale to nie pełen repertuar przepisów.
Każdy ma swoje ulubione. Poniższe przepisy są proste i bardzo odżywcze. Taka jest właśnie też cukinia, która w moich rodzinnych stronach jest nazywana kabaczkiem.
Do Polski cukinia przywędrowała z Włoch, stąd też jej nazwa.
Po włosku „zucchina” to po prostu mała dynia.
W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta.
Cukinię możesz wykorzystywać na różne sposoby. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Idealnie sprawdzi się też do przetworów na zimę.
Co zrobić z cukinii?
W ostatnich latach bardzo popularny stał się keczup z cukinii, makaron z cukinii, czy pyszne placuszki.
Jeśli jeszcze zastanawiasz się, co dobrego i smacznego można zrobić z kabaczka mam dla Ciebie sprawdzone i lubiane przez nas przepisy.
Keczup z cukinii
Makaron z cukinią, miętą i cytryną
Zupa z cukinii
Tarta z cukinią
Zupa warzywna z cukinią
To fantastyczny pomysł na warzywna eksplozję smaków, w której zakochają się dorośli i dzieci.
Makaron z cukinii z sosem z nerkowca
Makaron z cukinii skradł moje serce i został u nas na dłużej.
Placki z cukinii
Biała kiełbasa ze szpinakiem i cukinią
Babeczki z cukinii do lunchboxa
Makaron z cukinią
Gofry z cukinią
Dlaczego warto sięgnąć po cukinię?
Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną.
Zawiera potas, żelazo i magnez, witaminę C, K, PP i B1 oraz beta karoten.
Cukinia jest także doskonałych warzywem dla dzieci.
Dzięki temu, że zawiera dużo związków odżywczych i łatwo się trawi dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.