Po niedzielnym obiedzie i smacznym rosole pojawia się pytanie: co zrobić z mięsem z rosołu. U nas mamy wiele sprawdzonych i smacznych pomysłów. Dziś proponuję Wam kolejny, czyli gofry z mięsem z rosołu.
Wykorzystałam podstawowy przepis na gofry, który sprawdza się u nas od lat i odrobinę go zmodyfikowałam.
Gofry z mięsem z rosołu


Składniki:
- mięso z rosołu (u mnie mięso z kurczaka)
- 2 łyżki ajwaru
- 3 łyżki keczupu z cukinii
- sól, pieprz, oregano lub świeża mięta, albo inne ulubione zioła do smaku
- 100 g miękkiego masła
- 5 jajek
- 500 g mąki orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 ml mleka
- Obrane mięso zmiksuj razem z ajwarem, keczupem oraz w razie potrzeby odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowaną pastę odstaw.
- Ubij jajka i dodaj pastę mięsną (150 g) oraz masło. Miksuj wszystko do połączenia składników.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mieszaj.
- Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mleko aż ciasto uzyska gładką konsystencję.
- Wykładaj po 2 – 3 łyżki ciasta na środku dolnej powierzchni do pieczenia i zamknij gofrownicę.
- Upieczone gofry z mięsem z rosołu wykładaj na kratkę do ciasta, aby były chrupiące .

Takie gofry sprawdzą się idealnie zarówno jako posiłek w domu, ale także na wynos do pudełka. U nas już lunchbox do szkoły spakowany.
Jeśli jesteś miłośnikiem pudełek na wynos i szukasz nowych inspiracji sprawdź moje propozycje na lunchbox oraz zapraszam do grupy na Facebooku, gdzie dzielimy się pomysłami na lunchbox do szkoły.