Kulinarne, Lunchboxy, Zero Waste

Gofry z mięsem z rosołu

7 maja 2019
lunchbox gofry

Po niedzielnym obiedzie i smacznym rosole pojawia się pytanie: co zrobić z mięsem z rosołu. U nas mamy wiele sprawdzonych i smacznych pomysłów. Dziś proponuję Wam kolejny, czyli gofry z mięsem z rosołu.

Wykorzystałam podstawowy przepis na gofry, który sprawdza się u nas od lat i odrobinę go zmodyfikowałam.

Gofry z mięsem z rosołu

gofry z mięsem z rosołu

Składniki:

  • mięso z rosołu (u mnie mięso z kurczaka)
  • 2 łyżki ajwaru
  • 3 łyżki keczupu z cukinii
  • sól, pieprz, oregano lub świeża mięta, albo inne ulubione zioła do smaku
  • 100 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 500 g mąki orkiszowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 ml mleka
  1. Obrane mięso zmiksuj razem z ajwarem, keczupem oraz w razie potrzeby odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowaną pastę odstaw.
  2. Ubij jajka i dodaj pastę mięsną (150 g) oraz masło. Miksuj wszystko do połączenia składników.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mieszaj.
  4. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mleko aż ciasto uzyska gładką konsystencję.
  5. Wykładaj po 2 – 3 łyżki ciasta na środku dolnej powierzchni do pieczenia i zamknij gofrownicę.
  6. Upieczone gofry z mięsem z rosołu wykładaj na kratkę do ciasta, aby były chrupiące .

Takie gofry sprawdzą się idealnie zarówno jako posiłek w domu, ale także na wynos do pudełka. U nas już lunchbox do szkoły spakowany.

Jeśli jesteś miłośnikiem pudełek na wynos i szukasz nowych inspiracji sprawdź moje propozycje na lunchbox oraz zapraszam do grupy na Facebooku, gdzie dzielimy się pomysłami na lunchbox do szkoły.

POLECANE WPISY