Kulinarne, Kulinarne ABC, Pieczywo

Domowe bułki na śniadanie

10 maja 2019
domowe bułki

Lubię, gdy budzi mnie piękny zapach kawy lub pieczonego pieczywa. Z kawą nie ma problemu, bo ostatnio zakupiliśmy rewelacyjny ekspres, ale bułki domowe same się nie zrobią.

Poniższy przepis jest efektem różnych testów i zmian w przepisie. Kilka nie do końca trafionych bułek i w końcu mam pyszne bułki, które moi domownicy uwielbiają. Mąż twierdzi, że są najlepsze, a dzieci wybierają tylko czy z makiem, sezamem czy z czarnuszką.

Bułki domowe na maślance

domowe bułki
  • 4 szklanki mąki orkiszowej
  • 10 g suchych drożdży (około 20 g świeżych drożdzy)
  • Około 100 – 120 ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. 2 łyżki mąki wymieszaj z suchymi drożdżami, ½ łyżeczki cukru i ciepłą wodą. Odstaw na 15 – 20 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
  2. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z solą.  
  3. Kiedy zaczyn zacznie pracować dodaj do niego kefir i oliwę. Dodaj do mąki i zagnieć ciasto.
  4. Wyrabiaj ciasto około 5 – 7 minut robotem lub ręcznie aż dobrze wyrobione ciasto odejdzie od rąk.
  5. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Podziel wyrośnięte ciasto na 10 – 12 bułeczek. Z każdej porcji ciasta uformuj bułeczkę i połóż na blasze wysypanej mąką.
  7. Odstaw na kolejne 20 minut.
  8. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Posyp ulubionymi ziarnami. U nas króluje ostatnio czarnuszka i mak, ale idealnie sprawdzi się też sezam czy pestki.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185°C i piecz przez 20 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
domowe bułki na śniadanie przepis
jak upiec domowe bułki
domowe bułki

Domowa piekarnia

Coraz częściej piekę w domu pieczywo korzystając z piekarnika. W sumie maszyna do chleba poszła już w odstawkę.

Nasze sprawdzone przepisy na domowe pieczywo:

print

POLECANE WPISY