Makaron ryżowy z polędwicą wieprzową

by Matczyne Fanaberie

Dziś zapraszam Was w podróż kulinarną podczas której dowiesz się, jak przygotować polędwiczki wieprzowe, aby zachwyciły całą rodzinę.
Niepisanym zwyczajem jest u nas w domu, że w weekendy często gotuje mąż. Tak było także w ostatni weekend, gdzie oprócz ulubionej zupy Pierworodnej, którą sama przygotowałam na obiad zajadaliśmy się daniami azjatyckimi, m.in. był makaron ryżowy z polędwicą wieprzową. Zarówno ja jak i dzieci lubimy te kulinarne wędrówki i chętnie zasiadamy do stołu, gdyż zawsze czeka na nas coś wyśmienitego. Tak było także tym razem.

Makaron ryżowy z polędwicą wieprzową

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki (200 g)
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 25 g oleju kokosowego
  • 1/2 cebuli pokrojonej w piórka
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 4 cm korzenia imbiru obranego i pokrojonego w paseczki
  • 1 jajko
  • 1/4 papryczki chili pokrojonej w plasterki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • pieprz do smaku
  • potłuczone orzechy arachidowe i szczypior

jak przygotować polędwiczki wieprzowe

  1. Przygotuj makaron. Zalej zimną wodą i odstaw na około 30 minut, by następnie go odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. To ważna wskazówka w odpowiedzi na pytanie jak przygotować polędwiczki wieprzowe:
    Pokrojoną cienko polędwiczkę usmaż na 1/2 części oleju kokosowego. Jeśli będziesz kroić zbyt grubo mięso nie nabierze oczekiwanej miękkości, w tak krótkim czasie.
  3. Rozgrzej drugą część oleju i podsmaż na nim cebulę, imbir i czosnek. Nie przestawaj mieszać i dodaj rozbełtane jajko i pokrojone chili.
  4. Gdy wszystko się ładnie zarumieni dodaj odcedzony makaron i polędwiczkę.
  5. Smaż, aż makaron będzie miękki. Dodaj sosy: ostrygowy, sojowy, rybny i zmniejsz ogień.
  6. Wymieszaj wszystko i chwile podduś.
  7. Podawaj posypane orzechami i szczypiorem.

 

jak przygotować polędwiczki wieprzowe

Smacznego 🙂

Jeśli macie swoje patenty na to, jak przygotować polędwiczki wieprzowe to chętnie je poznam.

 

You may also like

6 komentarzy

Aleksandra Tukendorf 16 lutego 2017 - 10:17

Ostatnio również przygotowywałam polędwiczki w sosie musztardowo – miodowym.

Odpowiedź
Justyna Witkowska 16 lutego 2017 - 10:18

bardzo lubię takie przepisy! często dodaję jeszcze olej sezamowy – ma cudowny aromat 🙂

Odpowiedź
MatczyneFanaberie 16 lutego 2017 - 10:24

Podpowiem autorowi 🙂

Odpowiedź
Iwona Siekierska 16 lutego 2017 - 10:27

Co prawda nie mam tych wszystkich sosów, ale przepis super. Zwykle kroję polędwiczki grubiej, niestety wtedy duszenie/smażenie zajmuje więcej czasu. Wykorzystam Twój patent. Być może jeszcze dzisiaj – bo akurat mam w lodówce polędwiczkę.

Odpowiedź
Magda M. 16 lutego 2017 - 13:40

Uwielbiam takie egzotyczne dania i makaron w KAŻDEJ postaci. Narobiłaś mi niesamowitej ochoty na wypróbowanie tego przepisu 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 17 lutego 2017 - 20:00

Apetyczna propozycja na obiad! Lubię takie potrawy i zawsze mam na nie ochotę 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz