Home Kulinarne Konkurs z Monini

Konkurs z Monini

by Matczyne Fanaberie

Oliwa jest w naszej kuchni obecna każdego dnia.
O tym dlaczego powinniśmy ją podawać już maluszkom pisałam w ostatnim artykule.

Wykorzystuję ją do dań słodkich jak i wytrawnych. Dzieci lubią rozpoznawać smaki różnych oliw poprzez maczanie pieczywa. Dziś razem z marką Monini zapraszam Was do wspólnej zabawy i eksperymentowania w kuchni. Jeśli chcecie sprawdzić jak smakuje oliwa GranFruttato Monini do dzieła 🙂

Zasady konkursu 

1. Podaj 3 przepisy z bloga, w których wykorzystałam oliwę Monini

2. Zaproponuj wykorzystanie oliwy w daniu, które chętnie zjadłaby Twoja rodzina.

Przepis zostaw w komentarzu pod postem.

3. Spośród nadesłanych propozycji wybiorę 6 laureatów.

Każdy otrzyma butelkę wyśmienitej oliwy GranFruttato Monini

4. Czas nadsyłania propozycji  – 25.09.2015 do godziny 23.00.

5. Wyniki ogłoszę w tym poście 28.09.br.

6. Aby wziąć udział w konkursie należy spełnić wszystkie powyższe punkty.

7. Nagroda będzie wysłana tylko na terenie Polski.

Sponsorem nagród jest marka Monini.

 

Zapraszam Was do zabawy i czekam na przepisy. Pamiętajcie, ze ogranicza Was tylko wyobraźnia 🙂

 

Laureaci Konkursu:

Kolejność przypadkowa.

1. Tosia

3 przepisy z bloga: makaron z tuńczykiem, spaghetti z anchois, bułką tartą i czosnkiem, zupa z cukini i placki na maślance z malinami. Moja propozycja dania: Indyk z patelni z brokułami i oliwą Składniki: 500 g brokułów, szczypta soli, 500 g piersi z indyka, 3 pomidory, 1-2 czerwone cebule, 2 -3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki płatków migdałowych, pieprz, pietruszka do posypania. Sposób przygotowania: Brokuły oczyścić i podzielić na różyczki oraz umyć w misce z zimną wodą i dodatkiem soli. Przesypać na sitko i odsączyć. W garnku zagotować wodę i wrzucić brokukuły, blanszować ok. 5 minut. Brokuły odcedzić i hartować przez chwilę w wodzie z lodem i osączyć. Mięso z piersi indyka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki. Obrać cebulę, pokroić na cienkie krążki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć mięso przez chwilę. Dodać cebulę i pomidory a następnie brokuły. Zawartość patelni przełożyć na talerz. Na suchej patelni podprażyć migdały i posypać potrawę. Całość posypać pietruszką, pieprzem i polać oliwą.
2. Janek

Oliwę wykorzystałaś:Placki na maślance z malinami – Zupa krem z cukinii – Makaron spaghetti z tuńczykiem MÓJ PRZEPIS: Tarta z krewetkami w porach Składniki: 250 g krewetek (umytych i oczyszczonych, bez głów) 2 ząbki czosnku 3 cienkie pory pół łyżki suszonego bądź świeżego koperku 3 łyżki oliwy Monini 2 łyżki soku z cytryny 150 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1 opakowanie gotowego świeżego ciasta francuskiego sól i pieprz Przygotowanie około 30 minut, czas pieczenia około 35 – 40 minut. Czosnek obrać, drobno posiekać. Por obrać, umyć, pokroić w paski. Na patelni podgrzać oliwę, podsmażyć por i czosnek. Dodać koperek, sok z cytryny i krewetki. Dodać wcześniej połączoną ze szczyptą soli i pieprzu śmietanę. Nie podgrzewać na patelni, żeby jajko się nie ścięło. Piekarnik podgrzać do 200 stopni C. Ciasto francuskie wyłożyć do formy o dowolnym kształcie, robiąc wysoki na 3 cm brzeg z ciasta. Wylać wcześniej przygotowaną masę krewetkowo porową. Temperatura pieczenia 180 stopni C., 35-40 minut. Tarta smakuje najlepiej na zimno. Wtedy też najlepiej się ją kroi.

3. Alice

Placki na maślance z malinami – Zupa krem z cukinii – Spaghetti poveraccio Składniki na około 6 porcji: 500 g makaronu linguini 2 jajka 200 ml gęstej śmietany 36% 6 łyżek drobno startego parmezanu 1 łyżka oliwy truflowej (najlepiej zacząć od łyżeczki i ewentualnie zwiększyć ilość) około 50 g masła sól i biały pieprz do smaku Wykonanie Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie roztrzepać jajka ze śmietaną, parmezanem, oliwą truflową, solą i białym pieprzem. Makaron odlać, zachowując 2 wazowe łyżki wody. Makaron ponownie umieścić w garnku, dodać do niego masło i ponownie ustawić na ogniu. Zalać masą jajeczną i mieszać aż dokładnie oblepi makaron.

4. Paulina

Oto trzy potrawy podane na blogu z użyciem oliwy: Bavette z tuńczykiem i rukolą ,Placki na maślance z malinami ,Spaghetti z anchois, bułką tartą i czosnkiem . Mój przepis na danie dla rodzinki z użyciem oliwy to : Makaron z cukinią i bakłażanem SKŁADNIKI: 350 g makaronu pióra 300 g bakłażana 300 g cukinii 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g dojrzałych pomidorów pęczek bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Bakłażany umyj, obetnij końcówki i pokrój na grube zapałki. Umieść je na sicie, posyp odrobiną soli i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie umyj cukinie, odetnij końcówki i pokrój je na zapałki. Zblanszuj pomidory, obierz ze skórki, wyjmij pestki i posiekaj pozostały miąższ. Odciśnij nadmiar soku. Czosnek obierz ze skórki i zmiażdż. Bazylię umyj, delikatnie osusz i porwij na kawałki. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie do chwili aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij czosnek. Dodaj bakłażan, cukinię i smaż – następnie dodaj pomidory, sól i pieprz, podsmażaj przez ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj bazylię. Ugotuj makaron,odcedź go i odsącz. Dodaj sos oraz starty parmezan.

5. beata-si

Oliwa była składnikiem między innymi bułek z kaparami i serem feta, spaghetti poveraccio i ukochanej przeze mnie zupy z cukinii. Mój przepis z użyciem oliwy to sałatka Tabbouleh, ulubiona sałatka mojej rodziny w sezonie letnim kiedy warzywa są pełne smaku słońca. Przygotowanie: przygotowaną kaszę kuskus wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkami, czerwoną cebulą, posiekaną miętą i natką pietruszki, ewentualnie chili. Dodać ulubioną oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przepyszna sałatka, lekko egzotyczna, idealny wakacyjny smak. Polecam!

6. kasiagol

Przepisy z bloga: Zupa z cukinii , Makaron z tuńczykiem – Bavette con tonno e rucola wg Gennaro Contaldo , Spaghetti poveraccio….Najsmaczniejsze i najprostsze danie: Bagietka z masłem czosnkowym maczana w oliwie z oliwek extra vergine Classico…Bagietkę kroimy w ukośne paski, nie do końca, i wypełniamy masłem czosnkowym / masło, trochę oliwy parę ząbków czosnku rozgniecionych, zioła np rozmaryn, sól i pieprz/. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika ok 200 st i pieczemy ok 7-8 minut!! Po upieczeniu na talerzu maczamy w oliwie z oliwek !!! Cudo:)))

 

Gratuluję 🙂 Poproszę o przesłanie danych do wysyłki nagrody na adres matczynefanaberie@gmail.com
Na dane czekam do 10.10.2015.

 

 

 

You may also like

46 komentarzy

Jolanta 12 sierpnia 2015 - 21:43

Trzy potrawy podane na blogu to ” ;Puszyste placki z malinami Makaron z tuńczykiem i rukolą Bazyliowe gnudi czyli kluski Podaję przepis na omlet dla dziecka ;;skład ;1 jajko ,1/4 szkl mleka,1 łyżeczka wody ,1 łyżka startego sera ,1 garść ugotowanego makaronu ,,kilka paseczków ugotowanego mięsa z piersi kurczaka (pokrojonych w formie flaczków )oliwa z oliwek najlepiej Monini Wykonanie : jajko roztrzep z wodą ,na patelnię wylej oliwę z oliwek ,rozgrzej ,wylej jajko ,jak lekko zacznie ściągać to wrzuć mięsko z kurczaka i makaron ,posyp serem i smaż około 10 minut ,możesz obrócic na druga strone i też podsmażyć –polecam pyszne i pożywne śniadanko lub kolacja

Odpowiedź
Aneta 25 sierpnia 2015 - 22:08

Oliwę Monini użyłaś w przepisach: Spaghetti poveraccio, Krem z pieczonego buraka, marchewki z tymiankiem i fetą, Zupa z cukini. Moja rodzina bardzo chętnie zjadłaby smażone przegrzebki z zielonymi szparagami, porem i szafranową pianką. Składniki: 2 cebule szalotki 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy Gran Fruttato Monini 100 ml wytrawnego białego wina około 7 nitek szafranu 125 ml wywaru z ryby 100 ml słodkiej śmietanki 1 kg zielonych szparagów 1 por 12 oczyszczone przegrzebki sól, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku, cukier, sok z cytryny Na patelni zeszklić na 1 łyżce oliwy Monini pokrojone w drobną kostkę cebule szalotki i czosnek. Dodać białe wino oraz nitki szafranu i podgrzewać na średnim ogniu około 5 minut. Dolać rybny wywar, zagotować i pogotować chwilkę do zredukowania. Dodać słodką śmietankę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego puree. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny około 5 minut. Następnie wyjąć i schłodzić w zimnej wodzie. Podgotowane szparagi smażyć na patelni na 2 łyżkach oliwy Monini, ciągle mieszając, około 3 minut, po czym dodać pokrojonego w plasterki umytego pora. Doprawić solą i pieprzem. Muszle umyć, osuszyć i posolić. Następnie intensywnie podsmażyć na patelni na 2 łyżkach oliwy Monini, często mieszając, około 5 minut. Na talerz wyłożyć szparagi z porem, na nich położyć muszle. Polać podgrzanym i spienionym za pomocą blendera szafranowym puree. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-) Aneta aneta.majchrzak@wp.pl

Odpowiedź
Tosia 11 września 2015 - 21:31

3 przepisy z bloga: makaron z tuńczykiem, spaghetti z anchois, bułką tartą i czosnkiem, zupa z cukini i placki na maślance z malinami. Moja propozycja dania: Indyk z patelni z brokułami i oliwą Składniki: 500 g brokułów, szczypta soli, 500 g piersi z indyka, 3 pomidory, 1-2 czerwone cebule, 2 -3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki płatków migdałowych, pieprz, pietruszka do posypania. Sposób przygotowania: Brokuły oczyścić i podzielić na różyczki oraz umyć w misce z zimną wodą i dodatkiem soli. Przesypać na sitko i odsączyć. W garnku zagotować wodę i wrzucić brokukuły, blanszować ok. 5 minut. Brokuły odcedzić i hartować przez chwilę w wodzie z lodem i osączyć. Mięso z piersi indyka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki. Obrać cebulę, pokroić na cienkie krążki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć mięso przez chwilę. Dodać cebulę i pomidory a następnie brokuły. Zawartość patelni przełożyć na talerz. Na suchej patelni podprażyć migdały i posypać potrawę. Całość posypać pietruszką, pieprzem i polać oliwą.

Odpowiedź
Jolanta 11 września 2015 - 21:31

3 przepisy –tozupa krem z cukini ,placuszki malinowe bo z malinami ,spaghetti z tuńczykiem i czosnkiem Mój przepis to –melanzana czyli baklażan Bakłażana kroimy w podłóżne paski jak flaczki ,na patelnię wlewamy oliwę monini i smażymy ,topimy i dusimy na oliwie te flaczki ,,uprzednio lekko je soląc,pod koniec duszenia dodajemy 2 zabki czosnku ,posypujemy lekko vegettą ,kropimy raz jeszcze oliwą monini ,wrzucamy pomidory pokrojone (z puszki),na koniec kilka igiełek rozmarynu ,–polecam drugi przepis to salatka z kopru włoskiego —białą główkę kopru wloskiego kroimy w piórka ,lekko solimy i mieszamy z oliwą z oliwek ,kropimy kilkoma kroplami octu winnego –doskonała surówka tzreci przepis ;;główkę kopru wloskiego kroimy w plastry 3-4 cm ,i wrzucić do wrzatku na 3 minuty .Wyjąc ,odcedzić ,obtoczyc w cieście naleśnikowym i smażyć na oliwie z oliwek-polecam -pychotki Monini -oliwa na miarę naszych czasów

Odpowiedź
Jolanta 11 września 2015 - 21:32

3 przepisy podane na blogu to –spaghetti z anchois ,makaron z tuńczykiem ,zupa krem z cukini oraz malinowe placki z malinami mój przepis to bakala –czyli dorsz na oliwie Do glebokiego garnka polej oliwy z oliwek monini ,ułoż na to plastry surowych ziemniakow ,posyp sola i pieprzem ,pokrop oliwą z oliwek i ułóż dzwonka dorsza ,pokrop leciutko oliwką ,posol ,na to wylej 1 puszkę pomidorów pokrojonych w kostkę lub pulę pomidorowa ,polej to wszstko oliwką z oliwek (lekko),dołoż kilka igiełek rozmarynu i 2 ząbki czosnku ,gotuj pod pokrywką na malym ogniu około 1,5 godziny –polecam jako potrawę świateczną na stół wigilijny -palce lizać Oliwa z oliwek monini –najlepsza z najlepszych

Odpowiedź
Paulina 19 września 2015 - 21:43

Oto trzy potrawy podane na blogu z użyciem oliwy:Bavette z tuńczykiem i rukolą ,Placki na maślance z malinami ,Spaghetti z anchois, bułką tartą i czosnkiem . Mój przepis na danie dla rodzinki z użyciem oliwy to : Makaron z cukinią i bakłażanem SKŁADNIKI: 350 g makaronu pióra 300 g bakłażana 300 g cukinii 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g dojrzałych pomidorów pęczek bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Bakłażany umyj, obetnij końcówki i pokrój na grube zapałki. Umieść je na sicie, posyp odrobiną soli i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie umyj cukinie, odetnij końcówki i pokrój je na zapałki. Zblanszuj pomidory, obierz ze skórki, wyjmij pestki i posiekaj pozostały miąższ. Odciśnij nadmiar soku. Czosnek obierz ze skórki i zmiażdż. Bazylię umyj, delikatnie osusz i porwij na kawałki. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie do chwili aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij czosnek. Dodaj bakłażan, cukinię i smaż – następnie dodaj pomidory, sól i pieprz, podsmażaj przez ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj bazylię. Ugotuj makaron,odcedź go i odsącz. Dodaj sos oraz starty parmezan.

Odpowiedź
Primavera77 19 września 2015 - 21:44

3 przepisy –to 1/zupa krem z cukini 2/placuszki malinowe z malinami 3/spaghetti z tuńczykiem i czosnkiem. GRILOWANE BAKLAŻANY W OCCIE I OLIWIE-SYCYLIJSKA PRZEKĄSKA PODSTAWOWA Sprobuję pokazać Wam jak oswoić bakłażana i jak zrobić z niego rewelacyjną przekąskę. Bakłażan ma różne nazwy – gruszka miłosna, oberżyna, jajko krzewiaste. Taki marynowany bakłażan smakuje trochę jak nasz grzyb marynowany. Ale mimo wszystko, nie tak samo. Jadają go Włosi do swoich panini, lub do mięsiwa z grilla…Bakłażana można spotakć we Włoszech wszędzie tam gdzie podawane jest bardzo tłuste mięso,np.baranina.Warto aby zagościł również na naszych stołach, gdyż smak jest niepowtarzalny, oryginalny . Składniki -bakłażany -oliwa z oliwek -ocet spirytusowy 10% -liście bazylii -czosnek -dużo -sól Umyj bakłażany,dobrze je wytrzyj i pokrój w plastry grubości około pół centymetra. Wez patelnie do grillowania, lub przygotuj grila. Rozgrzej patelnie dość dobrze, i posyp dno odrobinką soli. Grilluj plastry bakłażana z jednej i drugiej strony. Odkładaj na bok na talerz i griluj dopóki wszystkich plastrów nie skończysz. Za każdym razem gdy ściągasz porcje bakłażanów z patelni, znów posyp ją solą, to zapobiegnie przyczepianiu się bakłażanów do niej. Butelkę octu 10% doprowadz do wrzenia, razem z trzema łyżkami soli. Włóż do zalewy bakłażany i gotuj delikatnie przez 5 minut.Następnie odcedz bakłażany i odczekaj aż przestygną by się nie poparzyć. Każdy plaster bakłażana, nad zlewem , włóż między dłonie i ściskaj dośc mocno w celu usunięcia nadmiaru zalewy octowej.Odcisnięte plastry bakłażana odkladaj na czysta ściereczkę bądz obrus, najlepiej jak to zrobisz na balkonie, wtedy zapach octu wywietrzeje. Chodzi również o to , by bakłażany szybciej wyschły na slońcu.Odczekaj cały dzień. Międzyczasie przygotuj czosnek. Obierz i pokrój go na kawałeczki, jeśli chcesz dodaj oregano, ja nie dodałam, gdyż dodałam dużo liści bazylii. Następnie przygotuj pojemniki na żywność bądz słoiki. Ułóż na dnie bakłażany, dodaj czosnek, bazylię , przykryj bakłażanami, żeby nachodziły lekko na siebie, znów czosnek i bazylię i tak w kółko. Następnie dolej oliwy z oliwek, i lekko dociśnij bakłażany widelcem tak, by uwolnic z nich powietrze, które dostało się między warstwy. Odczekaj około dwóch godzin , a następnie dolej oliwy tak, by całkowicie pokrył bakłażany. Zamknij wieczko i odłoż w chłodne miejsce do przegryzienia. Nie pasteryzuje się tego typu przetworów, gdyż we Włoszech można je robić na bieżąco… Tak przyrządzone bakłażany mogą leżeć od trzech do czterech tygodni. Za każdym razem, gdy będziesz wybierała plastry bakłażana aby ubogacić nimi swoje menu mięsne, grillowane itd. sprawdzaj poziom oleju, gdyż olej ma całkowicie pokrywać bakłażany. W razie potrzeby dolewaj oliwy do bakłażanów. Smacznego!

Odpowiedź
Jolanta 19 września 2015 - 21:44

3-przepisy z bloga to makaron z tuńczykiem ,placki na maślance zmalinami ,zupka z cukini Moja propozycja to potrawa z bakłażana –we włoszech mowią –melanzana -wiec –kroję bakłażana na cieńkie plasterki ,ukladam jeden obok drugiego i lekko solę ,tak leży około 30 min aż wydzieli sie goryczka ,układam sobie plasterki na talerzyku ,rozgrzewam patelnię grilowa ,lekko smaruje pędzelkiem oliwą z oliwek Monini ,klade i susze na patelni aż odbija sie wzór z patelni ,tak wysuszone odkladam .W głębokiej miseczce przygotowuję kilka ząbków czosnku ,dobrego ,świeżego ,rozgniatam w to wlewam 100 ml octu winnego z ciemnych winogron ,oraz wlewam 1/2 szkl oliwy z oliwek Monini ,mieszam ten roztwór ,dosypuję soli do smaku i wkladam w to wysuszony na patelni bakłazan .Dokładnie mieszam ,odstawiam (ale nie do lodówki)Podaję do kolacji do wędlin, chleb pszenny smaże i wysuszam na patelni ,uprzedni smarując ją oliwą zoliwek .Tak gorące gzraneczki plus wędlina plus baklazan –polecam -pycha kolacyjka ,pamiętajmy ,ze melanzana we wloszech nazywana jest gruszka miłości

Odpowiedź
Nastka 21 września 2015 - 21:46

Oliwa Monini została wykorzystana w następujących przepisach: makaron z tuńczykiem, puszyste placki z malinami oraz bazyliowe gnudi. Swoją drogą wykorzystałam już jeden z powyższych przepisów, mianowicie były to placki z malinami z własnego ogrodu, są przepyszne! A oto moja propozycja: Bakłażan zapiekany z kaszą jaglaną Składniki (4 porcje): – 4 małe bakłażany – 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej – 4 pomidory – 2 cebule – 3 ząbki czosnku – 4 łyżki oliwy Monini – 3 łyżki natki pietruszki – przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, słodka papryka – 100 g startego sera Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Bakłażany przekroić na połówki, położyć rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 – 30 minut. Wyjąć miąższ łyżeczką pozostawiając ok. 1/2 cm brzegów bakłażana. Ugotować kaszę jaglaną. Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę 1 cebulę i drobno posiekany czosnek, podsmażać 2-3 minuty, następnie dodać posiekany miąższ z upieczonych bakłażanów, doprawić solą, pieprzem i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać przyprawy, smażyć przez minutę, następnie skrapiając składniki wodą smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać posiekane listki natki pietruszki i odstawić z ognia. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz 2 obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć w wydrążone połówki bakłażana uprzednio doprawionego solą i posmarowanego resztą oliwą Monini. Pozostałego pomidora pokroić na plasterki, położyć na bakłażanie, posypać resztą cebuli, doprawić solą, pieprzem, suszonymi oregano i skropić oliwą oraz posypać serem. Piec przez ok. 15 – 20 minut w 180 stopniach C. Smacznego:)

Odpowiedź
monika99977 21 września 2015 - 21:47

Oliwa Monini została wykorzystana w następujących przepisach: makaron z tuńczykiem, puszyste placki z malinami oraz bazyliowe gnudi,zupie z cukinii .Mój przepis zupa szparagowa Podstawowy składnik to oczywiście białe szparagi – jeden pęczek Jeden nieduży ziemniak Jedna cebula 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego (wystarczy też najzwyklejszy rosołek) 0,5 l wody 3 łyżki masła 90 ml śmietanki 36% przygotowanie W pierwszej kolejności zajmij się szparagami. Łatwo jest obecnie kupić świeżutkie, nieduże łodygi, które są tak delikatne, że spokojnie można je jeść surowe. Nie mają one żadnych twardych i zdrewniałych części. Takie delikatne szparagi wystarczy umyć, odciąć główki 2-3 cm od góry i odłożyć na bok, a resztę pokroić na kawałki mieszczące się do garnka. Większe i twardsze sztuki trzeba będzie pozbawić twardych części i obrać ze skóry. Podstawowy sposób na pozbycie się zdrewniałych części szparaga u jego podstawy jest następujący: Próbujesz złamać łodygę u jej podstawy i szarag łamie się w tym miejscu, w którym kończy się jego najtwardsza część. Resztę obierz ze skóry przy pomocy obieraczki do warzyw.Cebulę i ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do garnka razem ze szparagami (bez główek), a następnie zalej wodą i bulionem. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia i gotuj 25-30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Całą zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładziutki krem bez ani jednej grudki, a następnie dodaj masło i śmietanę, i gotuj jeszcze kilka minut na mały ogniu.W trakcie gotowania zupy w osobnym małym garnuszku gotuj główki szparagów przez ok 2 minuty we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Po tym czasie powinny być lekko chrupiące i bardzo delikatne – będą idealnym dodatkiem urozmaicającym krem. Zupę podawaj z chrupiącymi główkami szparagów, posypaną sporą ilością grubo zmielonego pieprzu i skropioną oliwą Monini.Pycha polecam

Odpowiedź
Nika 21 września 2015 - 21:47

Oliwa została wykorzystana w takich trzech potrawach: makaron z tuńczykiem, placki z malinami i zupa cukiniowa. Mój przepis na pożywny placek smażony na oliwie: -2 bataty -granat -szpinak i rukola -cebula -sól i pieprz -oliwa Bataty i cebule obrać i zetrzeć na tarce (najlepiej nie na najmniejszych oczkach). Szpinak i rukolę bardzo drobno posiekać i wymieszać z batatami i cebulą. Doprawić. Na patelnię wylać odrobinę oliwy i gdy tłuszcz się rozgrzeje wyłożyć na niego naszą masę z batatów i zieleniny. Smażyć przez ok.10 minut aż placuszek będzie lekko zarumieniony. Wyłożyć go na talerz i posypać owocami granatu. Można także rozsmarować na placku serek ricotta bądź mascarpone i dopiero dodać granat.

Odpowiedź
kasia2006222 21 września 2015 - 21:47

Oliwa Monini została wykorzystana w następujących przepisach: Spaghetti z tuńczykiem, Bazyliowe gnudi, Puszyste placki z malinami. Mój przepis – SPAGHETTI POMIDOROWE Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki wina białego wytrawnego świeża bazylia pomidory świeże lub z puszki oliwa Monini cukier, sól, pieprz, cynamon 1 opakowanie makaronu Wykonanie: Na dno garnka wlewamy oliwę Monini i ustawiamy garnek na kuchence. Cebulę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do oliwy. Dolewamy wino i gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki lub zgniecione (można zblendować ale na tyle pozostały kawałeczki pomidorów). Drobno kroimy bazylię i dodajemy do pozostałych składników. Solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę cukru i szczyptę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i dolewamy wodę mniej więcej do połowy garnka. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i wrzucamy makaron. Gotujemy, aż makaron będzie gotowy. Ozdabiamy listkami świeżej bazylii i gotowe 🙂

Odpowiedź
orzeszekfelix 21 września 2015 - 21:48

Oliwa Monini została wykorzystana między innymi w przepisie na zupę cukiniową, bazyliowe gnudi oraz placki z malinami- mniam. Mój przepis na danie z oliwą to pieczywo śródzemnomorskie maczane w oliwie. Skladniki: 200 gr zwyklej mąki 4 jaja 11 gr proszku do pieczenia 100 ml mleka 50ml oliwy z oliwek 12 suszonych pomidowrow 200 gr sera feta 15 zielonych oliwek bez pestek odrobina curry, sol i pieprz Piekarnik nagrzej do 180 st. Przygotuj formę- wysmaruj maslem i prosz maka. W misie zmieszac po kolei: make, jaja, proszek, potem oliwę i mleko, na koncu pokrojone pomidorki, olwki i fetę. Doprawic. Przelac fo formy i piec 30-40 minut. Smacznego. P.S. Fetę można zamienić na mozarellę i dodać też bazylię.

Odpowiedź
Sasankaaaaaa 21 września 2015 - 21:48

Oliwę wykorzystałaś w przepisie na puszyste placki z malinami, zupę cukiniową i bazyliowe gnudi. Mój przepis na danie z oliwa dla całej rodziny jest bajecznie prosty i zniewala smakiem. Podpłomyki wykwintne – tak je w domu nazywamy 🙂 Do miski sypiemy tyle maki ile nam trzeba, dodajemy sól, oregano, bazylię (lub inne zioła) łyżkę oliwy i tyle ciepłej wody aby zagnieść miękkie i dość elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy na placki i smażymy z obu stron na suchej patelni aż nabiorą fajnych piegów. Taki ciepły placuszek posypujemy rukolą, tartym parmezanem i skrapiamy oliwą. Pyyyyyychota 🙂

Odpowiedź
Alicja 21 września 2015 - 21:49

Cześć! Oto 3 przepisy z bloga, w których wykorzystałaś oliwę: – Placki na maślance z malinami – Zupa krem z cukinii – Makaron spaghetti z tuńczykiem Mój przepis na wykorzystanie oliwy: Moja Mohrakula ciasto 3 jajka 200g maki 150ml wody 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu 1 plaska łyżeczka soli 1 plaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki sody nadzienie 1 pomidor 1 papryka 50g zielonej cebulki/ czerwonej cebuli 1 duży ziemniak 150g sera mozzarella lub parmezanu 1 łyżka mielonej papryki (może być ostra) 5 łyżek oliwy z oliwek W misce ubijamy jajka z sola i cukrem. Dodajemy wodę, śmietanę i mieszamy; stopniowo dodając mąkę i sodę, do środka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie blendujemy. Mozzarellę, pomidora kroimy w kostkę siekamy cebulkę, ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy olej, paprykę i jeszcze raz wszystko mieszamy (łyżką, zostawiamy duże kawałki warzyw do smaku). Wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnie z oliwą, i smażymy na małym ogniu przez 15 minut. Delikatnie odwracamy i smażymy kolejne 5min Super na zimno i na gorąco. Pozdrawiam!

Odpowiedź
Monika 21 września 2015 - 21:49

Oliwę Monini wykorzystałaś miedzy innymi w w zupie kremie z cukinii,makaronie z tuńczykiem oraz placuszkach malinowych. Mój przepis na szakszukę z Monini Składniki: 4 pomidory 1 czerwona papryka natka pietruszki 2 jajka szczypta chilii szczypta zioł prowansalskich szczypta słodkiej czerwonej papryki 2 łyżki oliwy Monini 2 kromki pieczywa razowego Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzać oliwę. Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Następnie dodać na patelnię obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Gotować do zredukowania sosu, ok. 6 min. Dodać szczyptę chili, ziół prowansalskich oraz słodkiej papryki. Gotować do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbić jajka i gotować do ścięcia się białka. Na koniec dodać umytą i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Podawać z pieczywem razowym.

Odpowiedź
beata-si 21 września 2015 - 21:49

Oliwa była składnikiem między innymi bułek z kaparami i serem feta, spaghetti poveraccio i ukochanej przeze mnie zupy z cukinii. Mój przepis z użyciem oliwy to sałatka Tabbouleh, ulubiona sałatka mojej rodziny w sezonie letnim kiedy warzywa są pełne smaku słońca. Przygotowanie: przygotowaną kaszę kuskus wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkami, czerwoną cebulą, posiekaną miętą i natką pietruszki, ewentualnie chili. Dodać ulubioną oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przepyszna sałatka, lekko egzotyczna, idealny wakacyjny smak. Polecam!

Odpowiedź
Janek 21 września 2015 - 21:50

Oliwę wykorzystałaś:Placki na maślance z malinami – Zupa krem z cukinii – Makaron spaghetti z tuńczykiem MÓJ PRZEPIS: Tarta z krewetkami w porach Składniki: 250 g krewetek (umytych i oczyszczonych, bez głów) 2 ząbki czosnku 3 cienkie pory pół łyżki suszonego bądź świeżego koperku 3 łyżki oliwy Monini 2 łyżki soku z cytryny 150 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1 opakowanie gotowego świeżego ciasta francuskiego sól i pieprz Przygotowanie około 30 minut, czas pieczenia około 35 – 40 minut. Czosnek obrać, drobno posiekać. Por obrać, umyć, pokroić w paski. Na patelni podgrzać oliwę, podsmażyć por i czosnek. Dodać koperek, sok z cytryny i krewetki. Dodać wcześniej połączoną ze szczyptą soli i pieprzu śmietanę. Nie podgrzewać na patelni, żeby jajko się nie ścięło. Piekarnik podgrzać do 200 stopni C. Ciasto francuskie wyłożyć do formy o dowolnym kształcie, robiąc wysoki na 3 cm brzeg z ciasta. Wylać wcześniej przygotowaną masę krewetkowo porową. Temperatura pieczenia 180 stopni C., 35-40 minut. Tarta smakuje najlepiej na zimno. Wtedy też najlepiej się ją kroi. Smacznego.

Odpowiedź
Patrycja 21 września 2015 - 21:50

Te 3 potrawy to: -zupa z cukini -Makaron z tuńczykiem – Bavette con tonno e rucola wg Gennaro Contaldo -Spaghetti poveraccio Mój przepis: Prawie każde dziecko uwielbia fast foody, jak hamburger, hot-dog. Można jednak zamiast tego niezdrowego śmieciowego jedzenia podać alternatywną, zdrową wersję. I wtedy wilk syty owca cała- dziecko i mama zadowoleni:) Oto przepis na hot-doga Najpierw przepis na bułki- te sklepowe maja często pełno E, więc najlepiej upiec samemu: Składniki: 100g mąki żytniej razowej typ 2000 150g mąki pszennej typ 650 10g świeżych drożdży 125ml ciepłego mleka temp max 38C 50 ml wody niecała łyżka oliwy 1 łyżeczka brązowego cukru 1⁄2 łyżeczki soli W pierwszej kolejności rozpuszczamy drożdże w 3 łyżkach wody i łyżeczce mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże wystartowały. Do miski dodajemy wszystkie składniki, wlewamy zaczyn z drożdży i wyrabiamy przez 3 minuty. Ciasto powinno być lekko lepkie, ale jędrne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie na stolnicę wylewamy łyżkę oliwy, rozsmarowujemy i wykładamy ciasto. Ciasto dzielimy na 5 kulek, każdą wałkujemy na średnicę 3 cm, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy nakryte ręcznikiem do podrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Wałeczki powinny przynajmniej podwoić objętość i w dotyku być takie piankowe. Bułki do hot-dogów przed włożeniem do piekarnika musimy posmarować mlekiem. Bułki do hot-dog pieczemy przez 10-15 minut w 180C- mają się lekko zarumienić. W międzyczasie, gdy bułeczki sie pieką zabieramy się za „parówkę” z soczewicy składniki: szklanka czerwonej soczewicy 200 g pieczarek czubata łyżeczka curry pełna łyżeczka zmielonego kuminu pełna łyżeczka zmielonej kolendry garść posiekanej natki pietruszki ok szklanki płatków owsianych sól 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy + dodatkowy do smażenia kotlecików Wykonanie Soczewicę moczymy przez noc lub w ciągu dnia – przez godzinę, dwie. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy curry, kolendrę i kumin, prażymy na niedużym ogniu przez minutę, dodajemy pokrojone pieczarki, mieszamy, kładziemy pokrywkę i dusimy przez 5 minut. Dodajemy przepłukaną soczewicę, zalewamy ok 3/4 szklanki wody, zagotowujemy, dodajemy pełną łyżeczkę soli, zmniejszamy płomień na mały i gotujemy z uchyloną pokrywką przez kilka minut: 6 – 7. Soczewica powinna być ugotowana, ale nie rozgotowana, jeśli po tym czasie ziarna będą twarde, dolewamy odrobinę wody i dogotujemy. Jak masa nieco przestygnie dodajemy posiekaną pietruszkę, doprawiamy wg uznania- dodatkowa porcja soli, czosnek, opcjonalnie pieprz, można dodać drobno pokrojoną cebulę. Teraz dodajemy zmielone w młynku do kawy płatki owsiane, jajko, łyżkę oliwy. Mieszamy, wstawiam masę do lodówki na pół godziny lub dłużej, następnie formujemy parówki, smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złoto z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Parówki można też usmażyć na patelni grillowej posmarowanej olejem. Teraz tylko składamy wszystko dorzucamy rukolę, sos pomidorowy (domowy) i ogórki kiszone i gotowe:)

Odpowiedź
Agata 22 września 2015 - 21:54

3 przepisy: 1. Makaron z tuńczykiem – Bavette con tonno e rucola wg Gennaro Contaldo, 2. Krem z pieczonego buraka, marchewki z tymiankiem i fetą, 3. Zupa z cukinii. Mój przepis: Kurczak pieczony w figach i winogronach —- Składniki na 2 porcje: * 2 piersi z kurczaka, około 400 g, * ok. 16 ciemnych winogron, przekrojonych na pół, pozbawionych pestek, * 4 świeże figi, obrane, pokrojone na mniejsze kawałki, Marynata: * 2 łyżki oliwy z oliwek Monini, * 2 ząbki czosnku starte na tarce lub potraktowane praską, * 1 łyżka sosu sojowego, * 2 łyżki octu balsamicznego, * 2 łyżki miodu, * pół łyżeczki soli, * pół łyżeczki pieprzu, * 1 łyżeczka suszonego tymianku. Sałatka: * miks sałat z rukolą, * 60 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią, pokrojonego w kostkę, * 12 orzechów włoskich. Słodki sos vinegrette do sałatki: * 3 łyżki oliwy z oliwek Monini , * 1,5 łyżki miodu, * 1 łyżka soku z cytryny, * sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: 1. Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą wszystkie podane wyżej składniki. 2. Pokrój piersi z kurczaka w podłużne paski (jedną pierś w zależności od wielkości na ok. 3 paski). Jeśli masz czas, zalej mięso marynatą na 2 godziny przed pieczeniem. 3. Jeśli nie masz czasu, nagrzej piekarnik do 180 stopni, góra-dół. Przełóż mięso do formy żaroodpornej, zalej marynatą, dodaj pokrojone winogrona i figi. Lekko przemieszaj i wstaw do piekarnika, piecz przez 40 minut. 4. Tak przygotowanego kurczaka podawaj z sałatką z serem pleśniowym i orzechami, polaną słodkim sosem vinegrette.

Odpowiedź
Beata 22 września 2015 - 21:55

3 potrawy to: -zupa z cukini -Makaron z tuńczykiem -spaghetti poveraccio. A przepis na ulubione i mega szybkie danie z oliwą już podaję.Gotujemy makaron spagetti,oliwa na patelnię,wrzucamy kilka ząbków czosnku,czekamy aż zacznie pachnieć czosnkiem ale uważamy aby się nie zrumienił.Wykładamy odsączony makaron do garnka,wlewamy mieszankę z patelni i posypujemy obficie startym parmezanem.Gotowe!a rodzina zajada się tym daniem bardzo często.

Odpowiedź
Olga 22 września 2015 - 21:56

Sałatka z kurczakiem i serkiem Składniki: 1 opakowanie miksu sałat, pierś z kurczaka, opakowanie serka camembert, garść orzeszków pinii, suszona żurawina. Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, łyżka musztardy, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz. Wykonanie: Pierś z kurczaka pokrój w grube paseczki i posyp przyprawą do kurczaka i odstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie, usmaż ją na patelni. na talerzy porwij miks sałat, rozłoż usmażoną pierś kurczaka, dodać orzeszki pinii, suszoną żurawinę i całość skrop wcześniej przygotowanym sosem.

Odpowiedź
Paulina. 22 września 2015 - 21:57

-Makaron z tuńczykiem – Bavette con tonno e rucola wg Gennaro Contaldo -Zupa z cukini Przepis na sałatkę,ponieważ oliwa najlepiej się z nimi komponuje;) Oliwę mieszamy z octem balsamicznym dodajemy również sok z wyciśniętej pomarańczy jako dressing. Rwiemy wszystkie sałaty jakie mamy w lodówce.Pamiętamy o tym że sałaty się nie kroi!Dodajemy pozostałe składniki w moim przypadku są to pomidory,feta,pomarańcze,prażone pestki dyni(które wcześniej podsmażyliśmy na oliwie monini! ) oraz kawałki pomarańczy;) Do sałatki dodajemy dressing i rozkoszujemy się smakiem !

Odpowiedź
Magda 22 września 2015 - 21:57

1)Zupa z cukinii 2)spaghetti poveraccio 3)makaron z tuńczykiem Mój przepis : SAŁATKA Z ŁOSOSIA NA CIEPŁO * sok z limonki *2łyżki octu z białego wina *1 żółtko*6 cebul*sól*pieprz * 1 filet z łososia(ze skórą) *1 szklanka oliwy z oliwek (Monini)*0,5 kg. fasolki szparagowej( pokrojonej na 3cm.kawałki)*2 szklanki białego wytrawnego wina *wewnętrzne liście z 1 sałaty. Żółtko ,ocet ,sok z limonki i cebulę zmiksować na gładką masę. nadal miksować i dolewać oliwę. Sos powinien być gęsty i zielony. Posolić do smaku, przykryć i wstawić do lodówki. łososia pokroić na plastry o szer.ok. 3 cm, przyprawić solą i pieprzem. do rondla wlać wino i gotować (pod przykryciem) w nim rybę ok. 3 min. następnie łososia osuszyć na ręczniku papierowym. W tym samym czasie gotować fasolkę na parze (nad zagotowaną osoloną wodą) łososia podawać z fasolką i sałatą polanym niewielka ilością sosu . Smacznego 🙂

Odpowiedź
AniaAnia 23 września 2015 - 21:59

3 potrawy z oliwą – spaghetti poverracio, zupa z cukinii, makaron z tuńczykiem. Moja propozycja to sałatka z grillowanych warzyw z kurczakiem, tofu i makaronem. Składniki – 150 g makaronu parpadelle/ kokardki/, 3 łyżki oliwy monini, 1/2 piersi kurczaka, 1 mała cukinia, 1 mała papryka, 2 ząbki czosnku, 1 pomidor, garśc oliwek, 2 łyżki dynii w occie, 1/2 gruszki, 1 mała czerwona cebula, 1/2 opakowania rukoli, po łyżeczce pestek dyni, słonecznika, ziaren sezamu i orzeszków ziemnych. Wykonanie makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, obrane warzywa wrzucamy do piekarnika na opcję grill, po ostudzeniu kroimy w kostkę, dodajemy do usmażonego wcześniej kurczaka i makaronu, pestki słonecznika, dyni i sezam i orzeszki prazymy na patelni. Wszystko razem mieszamy z rukolą i dynią w occie oraz sosem – oliwa monini & jogurt & musztarda & majonez. Doskonale sprawdza się też polana ajvarem albo chutneyem paprykowo – pomodorowo – sliwkowym. VOILA ! SMACZENEGO!!! Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie :)))

Odpowiedź
Irmina 23 września 2015 - 22:00

1). Makaron z tuńczykiem, 2). Zupa z cukinii, 3). Spaghetti poveraccio :-). Mój przepis z dodatkiem oliwy: Sałatka z avocado, pomarańczy i czarnych oliwek :-). Składniki: pomarańcze obrane i podzielone na cząstki, 2 avocado, 2 wydrylowanych, czarnych oliwek, 20 kilka listków świeżej bazylii czerwonej cebuli,pokrojonej w cieńskie plasterki, pól orzechy włoskie, garść sałata lodowa, kilka lisci sos: octu winnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 4 łyżki musztardy, pół łyżeczki sól zmielony pieprz Sos przyrządzić poprzez dokładne wymieszanie wszystkich jego składników i wstawić go do lodówki – powinien być zimny. Z każdej cząstki pomarańczy dokładnie obrać białą skórkę i pokroić. Avocado przeciąć na połówkę i wyjąć pestkę, obrać i pokroić w kostke. Avocado, pomarańcze, oliwki,cebule ,orzechy, liście sałaty należy wymieszać ze sobą. Całość posypuje porwanymi listkami bazylii. Przed samym podaniem polać sosem i gotowe :-)! Smacznego 🙂

Odpowiedź
Kamila 23 września 2015 - 22:00

Witam:) Trzy przepisy z bloga: Roladki z kurczaka z pastą pomidorową Zupa z pora z szafranem i marynowanymi grzybkami Zupa z cukinii Mój przepis z wykorzystaniem oliwy z oliwek: sałatka:) Sałata lodowa+suszone pomidory+grillowana pierś z kurczaka+gruszka w occie+prażone pestki słonecznika. WSZYSTKO OKRASZONE OLIWĄ Z OLIWEK. Mniam:) Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Ewelina 23 września 2015 - 22:01

Moimi ulubionymi przepisami z bloga jest, Zupa z Cukinii ( uwielbiam ją!) Makaron z tuńczykiem, no i oczywiście coś na słodko czyli placki malinowe. Zawsze gdy tylko przyjeżdzają do mnie kuzynki zajadają się nimi aż miło patrzeć. Mój przepis jest banalnie prosty i idealny na spotkania towarzyskie lub większe imprezy, ale przede wszystkim jako lekka kolacja lub przekąska w ciągu dnia. Jest to CAPRESE. W zależności od ilości gości lub własnej potrzeby Kroimy jedną kulkę mozzarelli w plastry o grubości 1-1,5 cm. Jednego pomidora średniej wielkości i również kroimy na takiej samej grubości plastry. Zrywamy kilka świeżych listków bazylii i siekamy je. Pomidora i mozzarelle przekładamy na talerzu ( raz plasterek pomidora, raz mozzarelli) posypujemy posiekaną bazylią i układamy na środku talerza potrójny listek bazylii. No i teraz najważniejsze, Całość skrapiamy Oliwą z oliwek. Jest to jedno z szybszych dań- przekąsek i przede wszystkim zdrowe i lekkie . Polecam wszystkim 🙂

Odpowiedź
Magda 24 września 2015 - 22:02

1). Makaron z tuńczykiem, 2). Zupa z cukinii,3) Krem z pieczonego buraka, marchewki z tymiankiem i fetą Moja Rodzina uwielbia, szczególnie teraz-jesienią: Polędwiczki w musie grzybowym z sosem jałowcowym 400 g polędwiczki wieprzowej 250 g surowej piersi z kurczaka 2 żółtka 50 ml śmietanki kremówki 1/3 szklanki suszonych plastrów borowików 1 łyżka siekanej cebuli 1/2 posiekanego ząbka czosnku sól, pieprz musztarda sarepska 100 g prażonej kaszy gryczanej oliwa Monini Sos 2 żółtka 1/2 kostki masła 50 ml białego wina 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka siekanej szalotki 1 łyżeczka zmiażdżonych w moździerzu jagód jałowca sól starta gałka muszkatołowa Sposób przygotowania Grzyby namaczamy i dobrze płuczemy. Masło na sos klarujemy. Polędwiczki czyścimy, dzielimy na 4 porcje o równej grubości 3 centymetrów. Mięso przyprawiamy i lekko obsmażamy. Grzyby siekamy i obsmażamy z cebulą i czosnkiem. Robimy farsz, miksując w malakserze kurczaka, żółtka i śmietankę. Do farszu dodajemy ostudzone grzyby i doprawiamy. Na folii spożywczej rozkładamy porcje farszu, kładziemy na nich mięso i zawijamy roladki, tak by farsz pokrył całe mięso. Roladki zawijamy dodatkowo w folię aluminiową (by zachowały ładny kształt). Zagotować wodę, ostudzić ją do mniej więcej 60 stopni, włożyć roladki i pozostawić na małym ogniu na 30 minut, sprawdzając temperaturę termometrem i starając się utrzymać ją na poziomie 60 stopni – kiedy woda będzie się robiła za gorąca, trzeba na chwilę zdjąć garnek z ognia . W tym czasie zagotowujemy wino z octem, szalotką i jałowcem. Miseczkę z winem i żółtkami zawieszamy w większym naczyniu z gotującą się wodą w taki sposób, aby dno miseczki nie dotykało wrzątku -i ubijamy do momentu powstania sztywnej piany. W to wkręcamy sklarowane ciepłe masło. Przed podaniem cedzimy sos przez gęste sito. Na oliwie smażymy kaszę gryczaną, aż powstanie kaszowy popcorn. Ziarenka wyjmujemy z tłuszczu łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Ugotowane roladki smarujemy musztardą i obtaczamy w kaszy. Podajemy z jałowcowym sosem i młodymi warzywami.

Odpowiedź
margoo 24 września 2015 - 22:02

Oliwy Monini użyłaś między innymi do tych potraw Makaron z tuńczykiem – Bavette con tonno e rucola wg Gennaro Contaldo SPAGHETTI POVERACCIO ZUPA Z CUKINII Moja rodzina uwielbia chodzić na spacery do lasu i zbierać grzyby. Przygotowujemy z nich dużo smakołyków, ale najbardziej lubimy to aromatyczne i szybkie danie, które gorąco polecam  Spaghetti z grzybami leśnymi i boczkiem Opakowanie makaronu spaghetti 300 gram grzybów leśnych 150-200 gram boczku wędzonego 1 czerwona cebula 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 1 gałązka tymianku 1 garść świeżej natki pietruszki Oliwa z oliwek Grzyby oczyszczamy myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy na niej na rumiany kolor pokrojone grzyby. Zarumienione grzyby przekładamy na talerzyk. Na tą samą patelnie wrzucamy pokrojony w paseczki lub kostkę pokrojony wędzony boczek – smażymy około 3 minut. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, białą w kostkę , czosnek siekamy – dodajemy wraz z gałązką tymianku do boczku, smażymy 3 minuty. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Do przesmażonego boczku i cebuli dodajemy z powrotem grzyby, wlewamy 1 łyżkę oliwy i doprawiamy wszystko do smaku sola i pieprzem. Ugotowany makaron dodajemy na patelnie, wszystko razem mieszamy, posypujemy natką pietruszki i serwujemy, smacznego ; )

Odpowiedź
Natalia 24 września 2015 - 22:03

Krem z pieczonego buraka, marchewki z tymiankiem i fetą makaron z tuńczykiem zupa z cukinii Moja propozycja : Pasta z suszonych pomidorów: 10 suszonych pomidorów 100g sera feta garść migdałów garść świeżej bazylii 3-4 łyżki oliwy Monini sól, pieeprz do smaku

Odpowiedź
Kamila 25 września 2015 - 22:04

1. spaghetti poveraccio 2.makaron z tuńczykiem 3. zupa z cukinii Jestem minimalistka w kuchni – odkrylam ze im mniej skladnikow tym danie lepiej smakuje i tego sie trzymam. Dzis proponuje grillowana pierś z kurczaka z ryżem oraz z szpinakiem z zielonym groszkiem. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wsypujemy na nia kilkukrotnie przepłukany ryż, mieszamy żeby się nie przykleił, po ok. 2min skręcamy gaz do absolutnego minimum i całość zalewamy wrzaca woda (ok. 1,5 raza wiecej niz ryzu), gotujemy pod przykryciem nie mieszajac do odparowania wody(mozna dolewac wody jesli ryz nie zmiekl). Rozgrzewamy oliwe i wrzucamy na nia cale liscie mlodego szpinaku i mrożony zielony groszek, doprawiamy sola i pieprzem. Pierś kroimy na 2-3 płaty i marynujemy w oliwie Monini z dodatkiem rozmarynu, soli morskiej oraz swieżo mielonego pieprzu po czym grillujemy ja na patelni grillowej (ok. 3min. z kazdej strony). Danie gotowe w pół godziny, zdrowe i pyszne!

Odpowiedź
justyna 25 września 2015 - 22:04

3 dania z wykorzystaniem oliwy: Makaron z tuńczykiem – Bavette con tonno e rucola wg Gennaro Contaldo Bułki z kaparami i serem feta Spaghetti poveraccio Moj przepis to grillowane i faszerowane serem żółtym wędzony i cukinią piersi z kurczaka : 2 filety z piersi kurczaka oliwa do podsmażenia cukini 15-20 dag sera żółtego wędzonego rolada ustrzycka 1 średnia cukinia Przyprawy pieprz, sól, przyprawa do drobiu, papryka słodka, suszone płatki pomidora, troszkę oliwy extra virgin, suszone wiórki pomidorów, czosnek Wykonanie: Z przypraw robimy marynatę o średnio gęstej konsystencji. W pierś z kurczaka robimy kieszonki i smarujemy marynata, odstawiamy aby naszły marynatą. Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Podsmażamy na patelni na oliwie do momentu gdy będzie miała lekko złotawy kolor. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w drobna kostkę ser żółty. Tak przygotowanym farszem wypełniamy kieszonki w piersiach i spinamy je wykałaczkami. Piersi umieszczamy na grillu- ja używam elektrycznego i grillujemy powoli z obu stron aby w środku wszystko doszło. Dodatkowo możemy przygotować kalafiora w skorupce, ugotowany kalafior dzielimy na niewielki różyczki obtaczamy w gęstym cieście naleśnikowym słonym i smażymy na głębokim oleju.

Odpowiedź
Lena 25 września 2015 - 22:05

Placki na maślance z malinami – Zupa krem z cukinii – Spaghetti poveraccio Moja Familia uwielbia Tapenadę, czyli pastę z hiszpańskich oliwek z oliwą Danie pyszne i proste Hiszpańskie czarne oliwki, 200 g oliwa z oliwek, 4 łyżki papryka ostra, 1 szt. czosnek, 2 zabki ocet balsamiczny, 3 łyżki Natka pietruszki, 1 szt. sól, wg uznania Przygotowanie Oliwki pozbawiamy pestek. Dodajemy pociętą drobno paprykę ostrą, natkę pietruszki, czosnek najlepiej podpieczony, sól, oliwę z oliwek i ocet. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej przygotowujemy ja na dzień przed spożyciem. Podajemy z grzankami z bagietki lub ciabaty. POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO

Odpowiedź
kasiagol 25 września 2015 - 22:05

Przepisy z bloga: Zupa z cukinii , Makaron z tuńczykiem – Bavette con tonno e rucola wg Gennaro Contaldo , Spaghetti poveraccio….Najsmaczniejsze i najprostsze danie: Bagietka z masłem czosnkowym maczana w oliwie z oliwek extra vergine Classico…Bagietkę kroimy w ukośne paski, nie do końca, i wypełniamy masłem czosnkowym / masło, trochę oliwy parę ząbków czosnku rozgniecionych, zioła np rozmaryn, sól i pieprz/. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika ok 200 st i pieczemy ok 7-8 minut!! Po upieczeniu na talerzu maczamy w oliwie z oliwek !!! Cudo:)))

Odpowiedź
quelle 25 września 2015 - 22:06

kpina, w blogu jest stosowane masło i olej !

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 25 września 2015 - 22:06

a czy gdzieś pisałam, że nie jest?

Odpowiedź
Werona 25 września 2015 - 22:06

Przepisy z oliwą Monini: zupa krem z cukinii; bułki z kaparami i fetą; makaron z tuńczykiem. MUFFINKI Z OLIWKAMI I FETĄ: 2,5 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1/4 szklanki ksylitolu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin, garść oliwek czarnych i zielonych, feta, przyprawy ulubione do smaku; w jednej misce mieszamy suche składniki mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, przyprawy; w drugiej mokre jajka, mleko, oliwę. Płynne wlewamy do mokrych i łączymy ze sobą, następnie dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i fetę. Ciasto napełnimy w papilotki, następnie pieczemy 20 min w piekarniku 200 st. Studzimy. Smacznego.

Odpowiedź
Alice 25 września 2015 - 22:07

Placki na maślance z malinami – Zupa krem z cukinii – Spaghetti poveraccio Składniki na około 6 porcji: 500 g makaronu linguini 2 jajka 200 ml gęstej śmietany 36% 6 łyżek drobno startego parmezanu 1 łyżka oliwy truflowej (najlepiej zacząć od łyżeczki i ewentualnie zwiększyć ilość) około 50 g masła sól i biały pieprz do smaku Wykonanie Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie roztrzepać jajka ze śmietaną, parmezanem, oliwą truflową, solą i białym pieprzem. Makaron odlać, zachowując 2 wazowe łyżki wody. Makaron ponownie umieścić w garnku, dodać do niego masło i ponownie ustawić na ogniu. Zalać masą jajeczną i mieszać aż dokładnie oblepi makaron.

Odpowiedź
Oliwia 25 września 2015 - 22:07

Raz rodzinka łasuchów z Warszawy Zapragnęła przekąsić coś słodkiego do kawy. Co zrobić? – jęczą jeden z drugim. Głuptasy ! – rzeknę im. Wystarczy upiec biszkopt z oliwy i agawy! Tak oto zaczęła się historia Zdrowego Ciasta Rodzinnego. Mamuśka (czyli ja) wbiła dwa jaja do miksera uprzednio rozbijając je na dwie części. Do żółtek dołączył Tatko skórkę z 2 cytryn startą (ma słabość do koloru żółtego..). Dosypał ukradkiem ćwiartkę szklanki cukru. Brązowego (ponoć podobny jest w odcieniu do koloru żółtego). Mikser wymiksował wszystko na puch. 3 łyżki masła roztopiła Córka Starsza. Tylko przelała je do miski ,a już widzi kota, jak ten dorzuca 3/4 szklanki sera ricotta. Na to Młodsza Córka chlusnęła sokiem wyciśniętym z cytryn (w ilości pół szklanki- soku znaczy). Na to Starsza ćwiartkę szklanki syropu z agawy. I znów mikser daje z siebie wszystko. Wtem z wolna Mamcia leje stróżkę oliwy z oliwek. I nagle wszyscy wyciszeni wpatrują się w magię tworzenia. Oliwy w cieście przybywa aż 1/3 szklanki ciasto wchłonie. Teraz juz energicznie Tatko z Córkami dosypują – a to sól 1/4 łyżeczki ,a to mąki pszennej szklanka,a to proszku do pieczenia 1 łyżeczka. Wszystko razem się pomieszało! A tu nadchodzi jeszcze piana ubita naprędce z białek. Teraz dopiero się wszystko zmiesza! Wszystkie składniki są wreszcie razem! Jak w porządnej rodzinie.. Teraz tylko do formy ,do piekarnika (170 stopni na pół godziny). Uwaga! Piekarnik gorący! I trzymać kciuki pozostaje i talerzyki rozładać i się zajadać! No ,oczywiście powtarzać całą procedurę jak najczęściej!

Odpowiedź
Oliwia 25 września 2015 - 22:07

Przepisy z bloga: zupa z cukinii, makaron z tuńczykiem , bułki z kaparami i feta Raz rodzinka łasuchów z Warszawy Zapragnęła przekąsić coś słodkiego do kawy. Co zrobić? – jęczą jeden z drugim. Głuptasy ! – rzeknę im. Wystarczy upiec biszkopt z oliwy i agawy! Tak oto zaczęła się historia Zdrowego Ciasta Rodzinnego. Mamuśka (czyli ja) wbiła dwa jaja do miksera uprzednio rozbijając je na dwie części. Do żółtek dołączył Tatko skórkę z 2 cytryn startą (ma słabość do koloru żółtego..). Dosypał ukradkiem ćwiartkę szklanki cukru. Brązowego (ponoć podobny jest w odcieniu do koloru żółtego). Mikser wymiksował wszystko na puch. 3 łyżki masła roztopiła Córka Starsza. Tylko przelała je do miski ,a już widzi kota, jak ten dorzuca 3/4 szklanki sera ricotta. Na to Młodsza Córka chlusnęła sokiem wyciśniętym z cytryn (w ilości pół szklanki- soku znaczy). Na to Starsza ćwiartkę szklanki syropu z agawy. I znów mikser daje z siebie wszystko. Wtem z wolna Mamcia leje stróżkę oliwy z oliwek. I nagle wszyscy wyciszeni wpatrują się w magię tworzenia. Oliwy w cieście przybywa aż 1/3 szklanki ciasto wchłonie. Teraz juz energicznie Tatko z Córkami dosypują – a to sól 1/4 łyżeczki ,a to mąki pszennej szklanka,a to proszku do pieczenia 1 łyżeczka. Wszystko razem się pomieszało! A tu nadchodzi jeszcze piana ubita naprędce z białek. Teraz dopiero się wszystko zmiesza! Wszystkie składniki są wreszcie razem! Jak w porządnej rodzinie.. Teraz tylko do formy ,do piekarnika (170 stopni na pół godziny). Uwaga! Piekarnik gorący! I trzymać kciuki pozostaje i talerzyki rozładać i się zajadać! No ,oczywiście powtarzać całą procedurę jak najczęściej!

Odpowiedź
Marta 25 września 2015 - 22:08

3 przepisy podane na blogu to –spaghetti z anchois ,makaron z tuńczykiem ,zupa krem z cukinii oraz malinowe placki z malinami Składniki: filety z dorsza 200gram filety z łososia 200gram porcja ciasta francuskiego 75 gram mrożony szpinak 400 gram 1 opakowanie serka feta z ziołami cebula czosnek 50 gram maku 1 żółtko sól pieprz świeżo wyciśnięty sok z cytryny oliwa Przygotowanie: Krok 1: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę, a gdy się zarumieni dodajemy porcję szpinaku i zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podsmażamy około 7 minut. Krok 2: Rozwałkowujemy ciasto francuskie na kształt kwadratu. Na jego środku nakładamy warstwę szpinaku. Kolejną warstwę będzie stanowić serek feta z ziołami, którą nakrywamy filetem z łososia, a na sam wierzch kładziemy filet z dorsza. Filety skrapiamy odrobiną cytryny. Krok 3: Naszego zawijańca smarujemy ubitym żółtkiem jaja i delikatnie posypujemy makiem. Krok 4: Układamy naszą potrawę na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut, aż nasz zawijaniec nabierze rumieńców

Odpowiedź
Laura 25 września 2015 - 22:08

Przepisy z wykorzystaniem oliwy Monini to: zupa z cukinii, makaron z tuńczykiem, spaghetti poveraccio. Zadałam przed chwilą mojemu mężowi pytanie: Co byś zjadł?, Na co masz ochotę? Odpowiedział: Na homara! Przygotowałabym więc dla mojej rodziny połowę smażonego homara. Młoda cebulka i rukola z limonkowym vinaigrette jako chrupiący dodatek. Potrzebujemy: – 2 ogony homara i 4 szczypce homara (mięso wyjęte, oczyszczone) – 2 ząbki czosnku – 2 gałązki tymianku – 50 ml oliwy z oliwek Monini – sól morska – świeżo mielony czarny pieprz Mięso homara przeciąć wzdłuż na pół, posolić, natrzeć oliwą z oliwek, czosnkiem i aromatycznym tymiankiem. Na patelni rozgrzać resztę oliwy z oliwek, smażyć na niej homara pod zamkniętą pokrywką przez około 8 minut. Na krótko przed podaniem doprawić homara świeżo mielonym czarnym pieprzem i pociąć na kawałki. Podawać z domową bagietką i/lub młodą cebulką i rukolą z limonkowym vinaigrette.

Odpowiedź
ewanna 25 września 2015 - 22:16

Trzy potrawy podane na blogu: makaron z tuńczykiem i rukolą, zupa krem z cukini, spaghetti z tuńczykiem i czosnkiem. To ja powiem, co oliwnego je moja rodzina 🙂 Otóż, ponieważ ja w kuchni bardziej przypominam amatorską gospodynię domową, a nie żeńskiego Cassanovę – zdecydowałam sę na kuchenne i oliwne minimum, doskonałe w swej prostocie. Taka moja wersja spagetti – westernu (z muzyką Sergio Leone w tle). I cóż robimy? Gotujemy makaron – spagetti w wersji al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę Monini, wrzucamy tam kawałeczki suszonej papryki pepperoni i trzy pocięte na drobno filety z anchois. Do tego wciskamy z mściwością godną mafii ząbek (albo i dwa) czosnku i po lekkim przejęciu tych smaków przez oliwę na to wszystko wrzucamy makaron. Mieszamy lekko i wrzucamy na talerze. Na to odrobina startego, twardego sera. Popijamy winem (włoskim, koniecznie), albo mlekiem (ale ono się nie komponuje, więc nim nie popijamy) – bo tylko te dwa składniki radzą sobie z ostrością papryczki… Moje ulubione wakacyjne danie. Szybkie. Genialnie proste. I – wbrew pozorom – wyszukane. To ta chwila, kiedy podając, czuję się pod jego spojrzeniem pożądana przynajmniej jak Malena 🙂 Albo jak Sophia Loren. A może jak Monika Bellucci… Albo jak ja, ewanna, po prostu 🙂

Odpowiedź
Jolanta 28 września 2015 - 22:18

Gratuluję szczęśliwcom 🙂

Odpowiedź
Paulina Jurczyk 12 października 2015 - 22:19

Bardzo dziękuję ;*

Odpowiedź

Zostaw komentarz