Kulinarne

Konkurs z Monini

10 września 2015

Oliwa jest w naszej kuchni obecna każdego dnia.
O tym dlaczego powinniśmy ją podawać już maluszkom pisałam w ostatnim artykule.

Wykorzystuję ją do dań słodkich jak i wytrawnych. Dzieci lubią rozpoznawać smaki różnych oliw poprzez maczanie pieczywa. Dziś razem z marką Monini zapraszam Was do wspólnej zabawy i eksperymentowania w kuchni. Jeśli chcecie sprawdzić jak smakuje oliwa GranFruttato Monini do dzieła 🙂

Zasady konkursu 

1. Podaj 3 przepisy z bloga, w których wykorzystałam oliwę Monini

2. Zaproponuj wykorzystanie oliwy w daniu, które chętnie zjadłaby Twoja rodzina.

Przepis zostaw w komentarzu pod postem.

3. Spośród nadesłanych propozycji wybiorę 6 laureatów.

Każdy otrzyma butelkę wyśmienitej oliwy GranFruttato Monini

4. Czas nadsyłania propozycji  – 25.09.2015 do godziny 23.00.

5. Wyniki ogłoszę w tym poście 28.09.br.

6. Aby wziąć udział w konkursie należy spełnić wszystkie powyższe punkty.

7. Nagroda będzie wysłana tylko na terenie Polski.

Sponsorem nagród jest marka Monini.

 

Zapraszam Was do zabawy i czekam na przepisy. Pamiętajcie, ze ogranicza Was tylko wyobraźnia 🙂

 

Laureaci Konkursu:

Kolejność przypadkowa.

1. Tosia

3 przepisy z bloga: makaron z tuńczykiem, spaghetti z anchois, bułką tartą i czosnkiem, zupa z cukini i placki na maślance z malinami. Moja propozycja dania: Indyk z patelni z brokułami i oliwą Składniki: 500 g brokułów, szczypta soli, 500 g piersi z indyka, 3 pomidory, 1-2 czerwone cebule, 2 -3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki płatków migdałowych, pieprz, pietruszka do posypania. Sposób przygotowania: Brokuły oczyścić i podzielić na różyczki oraz umyć w misce z zimną wodą i dodatkiem soli. Przesypać na sitko i odsączyć. W garnku zagotować wodę i wrzucić brokukuły, blanszować ok. 5 minut. Brokuły odcedzić i hartować przez chwilę w wodzie z lodem i osączyć. Mięso z piersi indyka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki. Obrać cebulę, pokroić na cienkie krążki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć mięso przez chwilę. Dodać cebulę i pomidory a następnie brokuły. Zawartość patelni przełożyć na talerz. Na suchej patelni podprażyć migdały i posypać potrawę. Całość posypać pietruszką, pieprzem i polać oliwą.
2. Janek

Oliwę wykorzystałaś:Placki na maślance z malinami – Zupa krem z cukinii – Makaron spaghetti z tuńczykiem MÓJ PRZEPIS: Tarta z krewetkami w porach Składniki: 250 g krewetek (umytych i oczyszczonych, bez głów) 2 ząbki czosnku 3 cienkie pory pół łyżki suszonego bądź świeżego koperku 3 łyżki oliwy Monini 2 łyżki soku z cytryny 150 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1 opakowanie gotowego świeżego ciasta francuskiego sól i pieprz Przygotowanie około 30 minut, czas pieczenia około 35 – 40 minut. Czosnek obrać, drobno posiekać. Por obrać, umyć, pokroić w paski. Na patelni podgrzać oliwę, podsmażyć por i czosnek. Dodać koperek, sok z cytryny i krewetki. Dodać wcześniej połączoną ze szczyptą soli i pieprzu śmietanę. Nie podgrzewać na patelni, żeby jajko się nie ścięło. Piekarnik podgrzać do 200 stopni C. Ciasto francuskie wyłożyć do formy o dowolnym kształcie, robiąc wysoki na 3 cm brzeg z ciasta. Wylać wcześniej przygotowaną masę krewetkowo porową. Temperatura pieczenia 180 stopni C., 35-40 minut. Tarta smakuje najlepiej na zimno. Wtedy też najlepiej się ją kroi.

3. Alice

Placki na maślance z malinami – Zupa krem z cukinii – Spaghetti poveraccio Składniki na około 6 porcji: 500 g makaronu linguini 2 jajka 200 ml gęstej śmietany 36% 6 łyżek drobno startego parmezanu 1 łyżka oliwy truflowej (najlepiej zacząć od łyżeczki i ewentualnie zwiększyć ilość) około 50 g masła sól i biały pieprz do smaku Wykonanie Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie roztrzepać jajka ze śmietaną, parmezanem, oliwą truflową, solą i białym pieprzem. Makaron odlać, zachowując 2 wazowe łyżki wody. Makaron ponownie umieścić w garnku, dodać do niego masło i ponownie ustawić na ogniu. Zalać masą jajeczną i mieszać aż dokładnie oblepi makaron.

4. Paulina

Oto trzy potrawy podane na blogu z użyciem oliwy: Bavette z tuńczykiem i rukolą ,Placki na maślance z malinami ,Spaghetti z anchois, bułką tartą i czosnkiem . Mój przepis na danie dla rodzinki z użyciem oliwy to : Makaron z cukinią i bakłażanem SKŁADNIKI: 350 g makaronu pióra 300 g bakłażana 300 g cukinii 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g dojrzałych pomidorów pęczek bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Bakłażany umyj, obetnij końcówki i pokrój na grube zapałki. Umieść je na sicie, posyp odrobiną soli i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie umyj cukinie, odetnij końcówki i pokrój je na zapałki. Zblanszuj pomidory, obierz ze skórki, wyjmij pestki i posiekaj pozostały miąższ. Odciśnij nadmiar soku. Czosnek obierz ze skórki i zmiażdż. Bazylię umyj, delikatnie osusz i porwij na kawałki. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie do chwili aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij czosnek. Dodaj bakłażan, cukinię i smaż – następnie dodaj pomidory, sól i pieprz, podsmażaj przez ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj bazylię. Ugotuj makaron,odcedź go i odsącz. Dodaj sos oraz starty parmezan.

5. beata-si

Oliwa była składnikiem między innymi bułek z kaparami i serem feta, spaghetti poveraccio i ukochanej przeze mnie zupy z cukinii. Mój przepis z użyciem oliwy to sałatka Tabbouleh, ulubiona sałatka mojej rodziny w sezonie letnim kiedy warzywa są pełne smaku słońca. Przygotowanie: przygotowaną kaszę kuskus wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkami, czerwoną cebulą, posiekaną miętą i natką pietruszki, ewentualnie chili. Dodać ulubioną oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przepyszna sałatka, lekko egzotyczna, idealny wakacyjny smak. Polecam!

6. kasiagol

Przepisy z bloga: Zupa z cukinii , Makaron z tuńczykiem – Bavette con tonno e rucola wg Gennaro Contaldo , Spaghetti poveraccio….Najsmaczniejsze i najprostsze danie: Bagietka z masłem czosnkowym maczana w oliwie z oliwek extra vergine Classico…Bagietkę kroimy w ukośne paski, nie do końca, i wypełniamy masłem czosnkowym / masło, trochę oliwy parę ząbków czosnku rozgniecionych, zioła np rozmaryn, sól i pieprz/. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika ok 200 st i pieczemy ok 7-8 minut!! Po upieczeniu na talerzu maczamy w oliwie z oliwek !!! Cudo:)))

 

Gratuluję 🙂 Poproszę o przesłanie danych do wysyłki nagrody na adres matczynefanaberie@gmail.com
Na dane czekam do 10.10.2015.

 

 

 

POLECANE WPISY