Ciasta i desery, Kulinarne, Lunchboxy, Przekąski

Kulki mocy bez glutenu
i orzechów

30 stycznia 2019
kulki mocy bez glutenu

Kulki mocy cieszą się dużą popularnością. To idealna propozycja na zdrowe słodycze, bez cuku, które możesz wykorzystać w lunchboxie do szkoły dla dziecka. Dziś propozycja na kulki mocy bez glutenu i bez orzechów, gdyż mam od Was sygnały, że te składniki powstrzymywały niektóre z Was do przygotowania tych łakoci.

Kulki mocy bez glutenu – marchewkowe bez orzechów

kulki mocy bez glutenu

około 20 sztuk

  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 6 – 8 daktyli bez pestek
  • 150 g marchewki startej na dużych oczkach
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
  1. Słonecznik i płatki owsiane upróż na patelni lub w piekarniku.
    W piekarniku w temperaturze około 200 stopni C przez około 4-6 minut, mieszając co 2 minuty. Wystudź.
  2. Wystudzone płatki i nasiona słonecznika umieść w misie blendera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
  3. Formuj kulki (około 25 – 27 g) i obtocz je w wiórkach kokosowych.
kulki mocy bez glutenu
kulki mocy bez glutenu
Źródło przepisu: goodiegoodielunchbox.com
print

POLECANE WPISY