1,3K
Kulki mocy cieszą się dużą popularnością. To idealna propozycja na zdrowe słodycze, bez cuku, które możesz wykorzystać w lunchboxie do szkoły dla dziecka. Dziś propozycja na kulki mocy bez glutenu i bez orzechów, gdyż mam od Was sygnały, że te składniki powstrzymywały niektóre z Was do przygotowania tych łakoci.
Kulki mocy bez glutenu – marchewkowe bez orzechów
około 20 sztuk
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1 szklanka płatków owsianych bez glutenu
- 6 – 8 daktyli bez pestek
- 150 g marchewki startej na dużych oczkach
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka starta z połowy pomarańczy (opcjonalnie)
- sok z połowy pomarańczy
- wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
- Słonecznik i płatki owsiane upróż na patelni lub w piekarniku.
W piekarniku w temperaturze około 200 stopni C przez około 4-6 minut, mieszając co 2 minuty. Wystudź. - Wystudzone płatki i nasiona słonecznika umieść w misie blendera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
- Formuj kulki (około 25 – 27 g) i obtocz je w wiórkach kokosowych.
Źródło przepisu: goodiegoodielunchbox.com