Kulki mocy cieszą się dużą popularnością. To idealna propozycja na zdrowe słodycze, bez cuku, które możesz wykorzystać w lunchboxie do szkoły dla dziecka. Dziś propozycja na kulki mocy bez glutenu i bez orzechów, gdyż mam od Was sygnały, że te składniki powstrzymywały niektóre z Was do przygotowania tych łakoci.
Kulki mocy bez glutenu – marchewkowe bez orzechów
około 20 sztuk
1/2 szklanki słonecznika
1 szklanka płatków owsianych bez glutenu
6 – 8 daktyli bez pestek
150 g marchewki startej na dużych oczkach
1/4 szklanki rodzynek
1 1/2 łyżeczki cynamonu
skórka starta z połowy pomarańczy (opcjonalnie)
sok z połowy pomarańczy
wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
Słonecznik i płatki owsiane upróż na patelni lub w piekarniku. W piekarniku w temperaturze około 200 stopni C przez około 4-6 minut, mieszając co 2 minuty. Wystudź.
Wystudzone płatki i nasiona słonecznika umieść w misie blendera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
Formuj kulki (około 25 – 27 g) i obtocz je w wiórkach kokosowych.