Kulinarne

Makaron z prawdziwkami

9 listopada 2013
Ostatnio zachwala艂am pyszne grzybki z dyni膮 na makaronie 馃檪
Dzi艣 pozostajemy w temacie grzybobrania i zapraszam Was na prawdziwki na winie, kt贸re doskonale sprawdz膮 si臋 zar贸wno z makaronem jak i z naszymi polskimi kopytkami lub jak kto woli w艂oskimi gnocchi.

Sk艂adniki na makaron z prawdziwkami dla 4 os贸b:

  • 4 – 8 (w zale偶no艣ci od wielko艣ci) gniazdka makaronu tagliatelle
  • 60 g mas艂a
  • 2 – 3 聽z膮bki czosnku
  • 300 g borowik贸w, 艣wie偶ych lub mro偶onych
  • 1/2 szklanki bia艂ego wina
  • gar艣膰 posiekanej natki pietruszki
  • gar艣膰 tartego Parmezanu
  • s贸l i pieprz
Grzyby pokr贸j na plastry przez ca艂膮 d艂ugo艣膰 grzybka.
Nastaw wod臋 na makaron i ugotuj go w osolonej wodzie.
Roztop po艂ow臋 mas艂a i dodaj grzyby – sma偶 przez oko艂o 4 – 5 minut od czasu do czasu mieszaj膮c.
W po艂owie sma偶enia dodaj czosnek.
Grzyby i czosnek sma偶 do lekkiego zarumienienia.
Je艣li skorzystasz z grzyb贸w mro偶onych najpierw je rozmro藕, nast臋pnie odparuj na suchej patelni, p贸藕niej post臋puj jak powy偶ej.
Grzyby dopraw sol膮 oraz pieprzem, dodaj wino i du艣 pod przykryciem przez kilka minut.
Na patelni臋 z grzybami wy艂贸偶 makaron, wymieszaj. Dadaj drug膮 po艂ow臋 mas艂a i jeszcze raz wymieszaj, podgrzewaj膮c ca艂e danie.
p.s.聽Danie doskonale komponuje si臋 tak偶e z kopytkami z batat贸w lub zwyk艂ych ziemniak贸w 馃檪

Smacznego 馃檪

print

POLECANE WPISY