254
Ostatnio zachwalałam pyszne grzybki z dynią na makaronie 🙂
Dziś pozostajemy w temacie grzybobrania i zapraszam Was na prawdziwki na winie, które doskonale sprawdzą się zarówno z makaronem jak i z naszymi polskimi kopytkami lub jak kto woli włoskimi gnocchi.
Składniki na makaron z prawdziwkami dla 4 osób:
- 4 – 8 (w zależności od wielkości) gniazdka makaronu tagliatelle
- 60 g masła
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 300 g borowików, świeżych lub mrożonych
- 1/2 szklanki białego wina
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść tartego Parmezanu
- sól i pieprz
Grzyby pokrój na plastry przez całą długość grzybka.
Nastaw wodę na makaron i ugotuj go w osolonej wodzie.
Roztop połowę masła i dodaj grzyby – smaż przez około 4 – 5 minut od czasu do czasu mieszając.
W połowie smażenia dodaj czosnek.
W połowie smażenia dodaj czosnek.
Grzyby i czosnek smaż do lekkiego zarumienienia.
Jeśli skorzystasz z grzybów mrożonych najpierw je rozmroź, następnie odparuj na suchej patelni, później postępuj jak powyżej.
Grzyby dopraw solą oraz pieprzem, dodaj wino i duś pod przykryciem przez kilka minut.
Na patelnię z grzybami wyłóż makaron, wymieszaj. Dadaj drugą połowę masła i jeszcze raz wymieszaj, podgrzewając całe danie.
p.s. Danie doskonale komponuje się także z kopytkami z batatów lub zwykłych ziemniaków 🙂
Smacznego 🙂