1,2K
Dziś proste szybkie rogaliki wg przepisu sprawdzonego wielokrotnie. to cudowne proste i szybkie rogaliki drożdżowe.
Ten smak pamiętam z mojego dzieciństwa. Moja mama zawsze potrafiła zrobić cuda nie mając najdroższych składników i tak jest do dziś. Czasami wykorzystuję jej sprawdzone przepisy, a przepis na rogaliki drożdżowe jest jednym z nich.
Ten smak pamiętam z mojego dzieciństwa. Moja mama zawsze potrafiła zrobić cuda nie mając najdroższych składników i tak jest do dziś. Czasami wykorzystuję jej sprawdzone przepisy, a przepis na rogaliki drożdżowe jest jednym z nich.
Przepis jest na sporą ilość rogalików, jednak można zawsze zrobić połowę.
Proste szybkie rogaliki drożdżowe
- 1000 g mąki pszennej
- 500 g masła
- 3 jajka
- 100 g drożdży
- 18 łyżek mleka
- 3 łyżki cukru
- W pierwszym kroku przygotuj drożdże.
Jak rozrobić drożdże? Niby proste, a rzadko można znaleźć pełną informację.
Drożdże wymieszaj wraz z cukrem i mlekiem. Rozprowadź na równomierną masę i odstaw.
Poczekaj aż mieszanka podwoi swoją objętość. Wówczas zaczyn z drożdży będzie gotowy. - Jeśli masz już rozczyn drożdży czas zabrać się za „pływające ciasto”.
- Połącz mąkę z posiekanym masłem, dodaj wyrośnięte drożdże i jaja.
- Tak wyrobione ciasto włóż do torebki foliowej i do miski z zimną wodą. Czekaj aż ciasto wypłynie.
- Rozwałkuj ciasto na pyszne szybkie rogaliki na stolnicy. Pokrój w w trójkąty, nałóż dżem, konfiturę lub pastę orzechową i zwijaj rogale.
- Układaj na blasze. Możesz posmarować rozbełtanym białkiem wierzch rogalików.
- Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni i piecz w 180-200 stopniach, przez ok 15-20 minut, do zarumienienia.Po upieczeniu wyjmij na kratkę i poczekaj aż wystygną.
Możesz posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Stwórz swoje proste szybkie rogaliki i sama wymyśl do nich nadzienie. Ja ostatnio dodawałam także domowe kremy a’la nutella.
Smacznego 🙂
3 komentarze
fajny przepis, spróbujemy takie zrobić
Rogaliki wyszły bardzo smaczne,dziękuję za przepis.
Super, bardzo się cieszę 🙂 Smacznego