Dziś proste szybkie rogaliki wg przepisu sprawdzonego wielokrotnie. to cudowne proste i szybkie rogaliki drożdżowe. Ten smak pamiętam z mojego dzieciństwa. Moja mama zawsze potrafiła zrobić cuda nie mając najdroższych składników i tak jest do dziś. Czasami wykorzystuję jej sprawdzone przepisy, a przepis na rogaliki drożdżowe jest jednym z nich.
Przepis jest na sporą ilość rogalików, jednak można zawsze zrobić połowę.
Proste szybkie rogaliki drożdżowe
1000 g mąki pszennej
500 g masła
3 jajka
100 g drożdży
18 łyżek mleka
3 łyżki cukru
W pierwszym kroku przygotuj drożdże. Jak rozrobić drożdże? Niby proste, a rzadko można znaleźć pełną informację.
Drożdże wymieszaj wraz z cukrem i mlekiem. Rozprowadź na równomierną masę i odstaw. Poczekaj aż mieszanka podwoi swoją objętość. Wówczas zaczyn z drożdży będzie gotowy.
Jeśli masz już rozczyn drożdży czas zabrać się za „pływające ciasto”.
Połącz mąkę z posiekanym masłem, dodaj wyrośnięte drożdże i jaja.
Tak wyrobione ciasto włóż do torebki foliowej i do miski z zimną wodą. Czekaj aż ciasto wypłynie.
Rozwałkuj ciasto na pyszne szybkie rogaliki na stolnicy. Pokrój w w trójkąty, nałóż dżem, konfiturę lub pastę orzechową i zwijaj rogale.
Układaj na blasze. Możesz posmarować rozbełtanym białkiem wierzch rogalików.
Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni i piecz w 180-200 stopniach, przez ok 15-20 minut, do zarumienienia.Po upieczeniu wyjmij na kratkę i poczekaj aż wystygną.
Możesz posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Stwórz swoje proste szybkie rogaliki i sama wymyśl do nich nadzienie. Ja ostatnio dodawałam także domowe kremy a’la nutella.
3 komentarze
fajny przepis, spróbujemy takie zrobić
Rogaliki wyszły bardzo smaczne,dziękuję za przepis.
Super, bardzo się cieszę 🙂 Smacznego