Ciasta i desery, Kulinarne, Przekąski

Proste szybkie rogaliki drożdżowe

12 listopada 2013
szybki rogaliki drożdżowe
Dziś proste szybkie rogaliki wg przepisu sprawdzonego wielokrotnie. to cudowne proste i szybkie rogaliki drożdżowe.
Ten smak pamiętam z mojego dzieciństwa. Moja mama zawsze potrafiła zrobić cuda nie mając najdroższych składników i tak jest do dziś. Czasami wykorzystuję jej sprawdzone przepisy, a przepis na rogaliki drożdżowe jest jednym z nich.

Przepis jest na sporą ilość rogalików, jednak można zawsze zrobić połowę. 

Proste szybkie rogaliki drożdżowe

  • 1000 g mąki pszennej
  • 500 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g drożdży
  • 18 łyżek mleka
  • 3 łyżki cukru
  1. W pierwszym kroku rozrób drożdże.
    Jak rozrobić drożdże? Niby proste, a rzadko można znaleźć pełną informację.
    Weź 1 łyżkę cukru, 1,5 łyżki mąki oraz 2 łyżki mleka i wymieszaj wszystko z drożdżami na gładką masą, odstaw.
    Poczekaj aż mieszanka podwoi swoją objętość. Wówczas zaczyn z drożdży będzie gotowy.
  2. Jeśli masz już rozczyn drożdży czas zabrać się za “pływające ciasto”.
  3. Połącz mąkę z posiekanym masłem, dodaj wyrośnięte drożdże, jaja oraz resztę mąki.
  4. Tak wyrobione ciasto włóż do torebki foliowej i do miski z zimną wodą. Czekaj aż ciasto wypłynie.
  5. Rozwałkuj ciasto na pyszne szybkie rogaliki na stolnicy. Pokrój w w trójkąty, nałóż dżem lub konfitury  i zwijaj rogale.rogaliki drożdżowe
  6. Układaj na blasze. Możesz posmarować rozbełtanym białkiem wierzch rogalików.rogaliki drożdżowe
  7. Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni i piecz w 180-200 stopniach, przez ok 15-20 minut, do zarumienienia.Po upieczeniu wyjmij na kratkę i poczekaj aż wystygną.
    Możesz posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Stwórz swoje proste szybkie rogaliki i sama wymyśl do nich nadzienie. Ja ostatnio dodawałam także domowe kremy a’la nutella.
szybki rogaliki drożdżowe
 
Smacznego 🙂

Jeśli lubisz wypieki z domowej piekarni sprawdź koniecznie rogale maślane 

rogale maślane
print

POLECANE WPISY