Babeczki wg przepisu z kwestiasmaku, które zawsze się udają i smakują niebiańsko 🙂
Aby je przygotować potrzebujesz niecałą godzinę, a domownicy będą się nimi zachwycać jakbyś spędziła pół dnia w kuchni.
Składniki na 12 babeczek:
Spód:
- 180 g ciasteczek Oreo (lub lidlowych Neo)
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 500 g zmielonego sera na sernik
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii
- 2 łyżki budyniu w proszku (bananowego, śmietankowego lub waniliowego)
- 2 jajka
oraz:
- 1 – 2 banany
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
Składniki na masę serową wyjmij wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej, gdy zaczniesz przygotowywać masę. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Nagrzej piekarnik do 150 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Ciasteczka (razem z masą, którą są przełożone) dokładnie pokrusz. (Najszybciej w pojemniku blendera – rozdrabniacza lub rozgnieć wałkiem do ciasta w woreczku foliowym).
Wsyp do miski i wymieszaj z roztopionym masłem.
Rozłóż masę na spód do papilotek, delikatnie uklep palcem wyrównując powierzchnię.
Ser włóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i budyń i wymieszaj na małych obrotach miksera (około 1 minuta). Dodaj jajka i ponownie delikatnie zmiksuj do połączenia się składników (około 1 minuta).
Masę wyłóż na spód z ciasteczek. Na wierzchu, pośrodku ułóż plasterki banana obtoczone w soku z cytryny (banany można koić wzdłuż lub na plasterki). Banany posyp cukrem.
Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut.
Smacznego 🙂