Kulinarne

Mini serniczki z bananami

3 marca 2014
Słodko, słodko, słodko …

Babeczki wg przepisu z kwestiasmaku, które zawsze się udają i smakują niebiańsko 🙂

Aby je przygotować potrzebujesz niecałą godzinę, a domownicy będą się nimi zachwycać jakbyś spędziła pół dnia w kuchni. 

Składniki na 12 babeczek:

Spód:

  • 180 g ciasteczek Oreo (lub lidlowych Neo)
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego sera na sernik
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii
  • 2 łyżki budyniu w proszku (bananowego, śmietankowego lub waniliowego)
  • 2 jajka

oraz:

  • 1 – 2 banany
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

Składniki na masę serową wyjmij wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej, gdy zaczniesz przygotowywać masę. Formę na muffiny wyłóż  papilotkami.
Nagrzej piekarnik do 150 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Ciasteczka (razem z masą, którą są przełożone) dokładnie pokrusz. (Najszybciej w pojemniku blendera – rozdrabniacza lub rozgnieć wałkiem  do ciasta w woreczku foliowym).
Wsyp do miski i wymieszaj z roztopionym masłem.
Rozłóż masę na spód do papilotek, delikatnie uklep palcem wyrównując powierzchnię.

Ser włóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i budyń i wymieszaj na małych obrotach miksera (około 1 minuta). Dodaj jajka i ponownie delikatnie zmiksuj do połączenia się składników (około 1 minuta).
Masę wyłóż na spód z ciasteczek. Na wierzchu, pośrodku ułóż plasterki banana obtoczone w soku z cytryny (banany można koić wzdłuż lub na plasterki). Banany posyp cukrem.

Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut.

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY