Babka czekoladowa zawsze wzbudza we mnie miłe emocja. To chyba kwestia czekolady. Dzisiejsza propozycja na babkę będzie w troche innym wydaniu, ale niezmiennie smacznym.
Z pewną nieśmiałością podeszłam do tego małego zielonego eksperymentu. Pierwszy krok uczyniłam już z babeczkami. I tym razem efekt był powalający. Na pewno nie był to jednorazowy wypiek.
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
Babka czekoladowa
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki i zastąpić mąką ziemniaczaną)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- laska wanilii
- pół szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 2,5 łyżki herbaty matcha*
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiej do miski i odłóż na bok.
Masło utrzyj z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Jak przestrzega Dorota z Mojewypieki.com masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. U mnie nic takiego się nie zadziało.
Dodaj miąższ z laski wanilii i zmiksuj całość.
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników.
Ciasto podziel na pół, do jednej części dodaj przesiane kakao, do drugiej – herbatę matcha. Wymieszaj do połączenia.
Formę o wymiarach 29 x 11 cm (lub krótszą) wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nakładaj na zmianę to zieloną to kakaową masę. Po wyłożeniu, zrób widelcem zygzaki w cieście.
Piecz w temperaturze 160ºC przez około 70 – 80 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź, udekoruj polewą.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Masło roztop w małym garnuszku. Zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj do jej roztopienia. Polewę odstaw do lekkiego zgęstnienia.
Smacznego 🙂
* herbatę matcha kupiłam w sklepie internetowym eherbata.pl
Czasem matcha może powodować zbrązowienie ciasta po upieczeniu – zamiast oczekiwanego ładnego, zielonego koloru. Do wypieków kupujmy matcha 'baking grade’ lub 'cooking grade’.