Ciasta i desery, Kulinarne, Wielkanoc

Babka czekoladowa z herbatą matcha

10 marca 2014
Do dnia świętego Patryka zostało już tylko kilka dni. Chciałabym Was zachęcić do przygotowania klasycznej babki z nutą herbacianego aromatu oraz czekoladową polewą.

Z pewną nieśmiałością podeszłam do tego małego zielonego eksperymentu. Pierwszy krok uczyniłam już z babeczkami. I tym razem efekt był powalający. Na pewno nie był to jednorazowy wypiek 🙂

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

Babka czekoladowa

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki i zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • laska wanilii
  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 2,5 łyżki herbaty matcha*

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiej do miski i odłóż na bok.

Masło utrzyj z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Jak przestrzega Dorota z Mojewypieki.com masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. U mnie nic takiego się nie zadziało.
Dodaj miąższ z laski wanilii i zmiksuj całość.

Zmniejsz obroty miksera i dodawaj mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników.

Ciasto podziel na pół, do jednej części dodaj przesiane kakao, do drugiej – herbatę matcha. Wymieszaj do połączenia.

Formę o wymiarach 29 x 11 cm (lub krótszą) wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nakładaj na zmianę to zieloną to kakaową masę. Po wyłożeniu, zrób widelcem zygzaki w cieście.

Piecz w temperaturze 160ºC przez około 70 – 80 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź, udekoruj polewą.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Masło roztop w małym garnuszku. Zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj do jej roztopienia. Polewę odstaw do lekkiego zgęstnienia.

Smacznego 🙂

* herbatę matcha kupiłam w sklepie internetowym eherbata.pl

Czasem matcha może powodować zbrązowienie ciasta po upieczeniu –  zamiast oczekiwanego ładnego, zielonego koloru. Do wypieków kupujmy matcha ‘baking grade’ lub ‘cooking grade’.

POLECANE WPISY