Kulinarne

Miodowy kurczak z kuskusem

28 lutego 2014
Są takie smaki, które na długo pozostają w pamięci, a ich wspomnienie powoduje u mnie szybką akcje – dziś to zrobię 🙂

Kuskus jest bogaty w wapń i jest lekkostrawny. Dobrze przygotowany zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Ja proponuję Wam dziś kuskus z kardamonem. 

Składniki dla 4 osób

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 250 g kaszy kuskus
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mały ogórek sałatkowy
  • 1 kawałek (ok. 20g) korzenia imbiru
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 pęczek szczypiorku lub mała cebulka
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Wymieszaj miód z octem, sosem Worcestershire i łyżką oleju.
Mięso pokrój na porcje. Włóż do przygotowanej marynaty i schłódź przez minimum godzinę w lodówce.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (termoobieg 175 stopni C).
Umyj ogórek, przekrój wzdłuż na pół i usuń nasiona, miąższ zetrzyj na tarce.
Obierz imbir i zetrzyj na drobnej tarce. Jogurt wymieszaj z ogórkiem i imbirem. Dopraw solą i pieprzem.
Mięso umieść na blasze. Skrop resztą marynaty, oprósz solą i pieprzem. Piec przez 25 – 3- minut.
Umyty i osuszony szczypiorek posiekaj.
Rozgrzej w garnku łyżkę oleju, podduś szczypiorek lub drobno pokrojoną cebulę. Dodaj kuskus, łyżeczkę soli, kardamon i pieprz kajeński.
Wymieszaj i chwilę podduś. Zalej 250 ml wody i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na około 5 minut. Dodaj masło, pietruszkę i wymieszaj widelcem, spulchniając kaszę.
Smacznego 🙂
print

POLECANE WPISY