Odwrócone ciasto z jeżynami

by Matczyne Fanaberie

Kiedy w pierwszym numerze polskiego wydania magazynu „Jamie” zobaczyłam odwrócone ciasto z jeżynami wiedziałam, że trzeba spróbować. Miałam już wcześniejsze doświadczenie z ciastem do góry nogami z gruszką
i wyszło pysznie, więc motywacja była jeszcze większa.

Tym razem znów było bardzo owocowo i smacznie. To wspaniały pomysł na przygotowanie ciasta, które nie jest suche, a wulkan owoców aż zaprasza na kolejny kawałek. 

ciasto z jeżynami Jamie

Ciasto z jeżynami do góry nogami

(magazyn Jamie wrzesień 2015)

  • 250 g jeżyn
  • 150 g cukru (w oryginale 170 + 2 łyżki)
  • 140 g masła
  • 3 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • laska wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml maślanki

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.

Przygotuj blachę o średnicy 20 cm – wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.

Wysyp na dno jeżyny i 2 łyżki cukru. Zamieszaj i rozłóż na dnie formy, tak aby pokryły dno.

Utrzyj masło z 150 g cukru, aż masa będzie prawie biała. Dodawaj pojedynczo jajka, dalej startą skórkę z cytryny i nasiona z laski wanilii. Nadal ucierając dodaj mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj maślankę.

Wszystkie składniki przemieszaj i wylej mieszankę na owoce i wyrównaj. Piecz przez 35 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Najlepiej smakuje na ciepło posypane cukrem pudrem i kwiatami jadalnymi, u mnie tym razem bławatek.

ciasto z jeżynami Olivier

Smacznego 🙂

 

You may also like

Zostaw komentarz