Kiedy w pierwszym numerze polskiego wydania magazynu „Jamie” zobaczyłam odwrócone ciasto z jeżynami wiedziałam, że trzeba spróbować. Miałam już wcześniejsze doświadczenie z ciastem do góry nogami z gruszką
i wyszło pysznie, więc motywacja była jeszcze większa.
Tym razem znów było bardzo owocowo i smacznie. To wspaniały pomysł na przygotowanie ciasta, które nie jest suche, a wulkan owoców aż zaprasza na kolejny kawałek.
Ciasto z jeżynami do góry nogami
(magazyn Jamie wrzesień 2015)
- 250 g jeżyn
- 150 g cukru (w oryginale 170 + 2 łyżki)
- 140 g masła
- 3 duże jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- laska wanilii
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml maślanki
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.
Przygotuj blachę o średnicy 20 cm – wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
Wysyp na dno jeżyny i 2 łyżki cukru. Zamieszaj i rozłóż na dnie formy, tak aby pokryły dno.
Utrzyj masło z 150 g cukru, aż masa będzie prawie biała. Dodawaj pojedynczo jajka, dalej startą skórkę z cytryny i nasiona z laski wanilii. Nadal ucierając dodaj mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj maślankę.
Wszystkie składniki przemieszaj i wylej mieszankę na owoce i wyrównaj. Piecz przez 35 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Najlepiej smakuje na ciepło posypane cukrem pudrem i kwiatami jadalnymi, u mnie tym razem bławatek.
Smacznego 🙂