Home Kulinarne Omlet owsiany z orzechami i daktylami

Omlet owsiany z orzechami i daktylami

by Matczyne Fanaberie

Omlet owsiany to kolejna propozycja z książki Poranne inspiracje, która została z nami na dłużej. Dzięki fantastycznie dobranym składnikom lunchbox do szkoły jest smaczny, zdrowy i nie ma głodu w małym brzuszku.

Kiedyś omlet kojarzył mi się z tłusto podanym jajkiem i wędliną. Dziś chętnie serwuję tę bezglutenową wersję dzieciom zarówno w domu, jak i na wynos.

jadłospis tygodniowy
http://bit.ly/2DReo8M-jadlospis-caly-tydzien-luty-2019

Omlet owsiany z orzechami i daktylami

Składniki na jedną porcję

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
  • 2 daktyle
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • (przy korzystaniu z patelni do nalesników olej jest zbędny)
  • świeże owoce
  1. Mąkę, orzechy blendujemy z daktylami do rozdrobnienia składników.
  2. Dodaj jajka i zmiksuj na gładko.
  3. Tak przygotowaną masę wykłądaj na rozgrzaną patelnię . Kładę po jednej łyżce na placek. Po zarumienieniu przekładam na druga stronę.
  4. Omlet owsiany będzie wspaniale smakował ze świeżymi owocami. Zimą można podawać z jogurtem lub dobrym serkiem i owocami mrożonymi.
omlet owsiany - przepis na lunchbox do szkoły

W naszym szkolnym lunchboxie oprócz pysznych omletów owsianych znalazły się jeszcze marchewki, mandarynki oraz ulubione krakersy z ziołami. Do omletów jogurt z malinami mrożonymi. Fajnie sprawdzą się także gruszki czy jabłka. Gruszki w syropie nadadzą nowego smaku.

Wszystko szczelnie zamknięte w pudełku.

You may also like

Zostaw komentarz