Omlet owsiany to kolejna propozycja z książki Poranne inspiracje, która została z nami na dłużej. Dzięki fantastycznie dobranym składnikom lunchbox do szkoły jest smaczny, zdrowy i nie ma głodu w małym brzuszku.
Kiedyś omlet kojarzył mi się z tłusto podanym jajkiem i wędliną. Dziś chętnie serwuję tę bezglutenową wersję dzieciom zarówno w domu, jak i na wynos.
![Omlet owsiany z orzechami i daktylami 2 jadłospis tygodniowy](https://www.matczynefanaberie.pl/wp-content/uploads/2019/01/menu-tygodniowe.png)
Omlet owsiany z orzechami i daktylami
Składniki na jedną porcję
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki owsianej
- 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
- 2 daktyle
- łyżeczka oleju kokosowego
- (przy korzystaniu z patelni do nalesników olej jest zbędny)
- świeże owoce
- Mąkę, orzechy blendujemy z daktylami do rozdrobnienia składników.
- Dodaj jajka i zmiksuj na gładko.
- Tak przygotowaną masę wykłądaj na rozgrzaną patelnię . Kładę po jednej łyżce na placek. Po zarumienieniu przekładam na druga stronę.
- Omlet owsiany będzie wspaniale smakował ze świeżymi owocami. Zimą można podawać z jogurtem lub dobrym serkiem i owocami mrożonymi.
![Omlet owsiany z orzechami i daktylami 3 omlet owsiany - przepis na lunchbox do szkoły](https://www.matczynefanaberie.pl/wp-content/uploads/2019/01/placki-owsiane-1024x682.jpg)
W naszym szkolnym lunchboxie oprócz pysznych omletów owsianych znalazły się jeszcze marchewki, mandarynki oraz ulubione krakersy z ziołami. Do omletów jogurt z malinami mrożonymi. Fajnie sprawdzą się także gruszki czy jabłka. Gruszki w syropie nadadzą nowego smaku.
Wszystko szczelnie zamknięte w pudełku.