Tym razem, tak jak poprzednio, skorzystałam z przepisu z bloga Mojewypieki.com
Uprzedzając pytanie – stempel nabyłam na zalando.pl
Ciastka zostały wręcz pochłonięte 🙂 Smakowały i małym, czyli Pierworodnej, i dorosłym.
Składniki na około 35 ciastek
- 250 g masła
- 4 łyżki miodu (w oryginalnym przepisie cukier puder)
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g mąki orkiszowej razowej
- 2 jajka
- 2,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
- 4 łyżki mleka
Utrzyj masło z cukrem, na jasną, puszystą masę.
Dodaj jajko, wymieszaj. W dalszej kolejności dodaj mąkę z przyprawą do piernika, mleko i wymieszaj.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłódź w lodówce – w oryginalnym przepisie było 30 minut,
ja wybrałam się na spacer z Pierworodną i ciasto leniuchowało przez godzinę.
Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
Podziel ciasto na 30 gramowe kawałki. Uformuj kulki i odciśnij stempel.
Do podsypywania używaj mąki. Stempel warto za każdym razem także oprószyć mąką,
aby nie przyklejał się do ciasta.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Jeśli się Wam uda możecie je przechowywać nawet 7 dni w zamkniętej puszce.
Smacznego 🙂