176Świąteczne babeczki korzenne
Po dzisiejszej rozmowie telefonicznej nie mogłam wręcz oprzeć się umieszczeniu tego prostego, a jakże pysznego przepisu na świąteczne babeczki korzenne. Jestem pewna, że wszelkie przepisy, gdzie trzeba zwyczajnie tylko połączyć składniki bez zbędnego ucierania, ubijania etc., sprawią Wam frajdę tak jak mi i wejdą na stałe do menu.
Sprawdziłam ten przepis z jabłkami, malinami i borówkami.
Jestem przekonana, że równie dobrze będą też smakowały z gruszką lub agrestem.
Jestem przekonana, że równie dobrze będą też smakowały z gruszką lub agrestem.
Świąteczne babeczki korzenne
Składniki na 12 babeczek
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki razowej
- 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 płaska łyżka domowej przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- około 50 g masła do roztopienia
- 1 jajko
- 2 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę lub borówki lub maliny
Na posypkę:
- 1 garść pokruszonych płatków migdałowych
- kilka łyżek cukru trzcinowego
Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
- W jednym naczyniu wymieszaj składniki sypkie, w drugim płynne.
- Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj i dodaj jabłka.
Jeśli wybierzesz jako dodatek borówki lub maliny najbezpieczniej je zwyczajnie ułożyć w foremkach a nie mieszać, żeby nie powstała miazga owocowa zamiast dobrego nadzienia świątecznych babeczek. - Przygotuj blachę i wyłóż papilotkami do babeczek. U mnie tym razem prześliczne papilotki z wisienkami. Wyłóż ciasto do foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości (wyszło mi tyle ciasta, że nakładałam prawie pełne), z wierzchu posyp migdałami i cukrem.
- Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjmij, gdy ciasto będzie już gotowe, czyli do tzw. suchego patyczka.
- Wystudź na kratce przed podaniem.
Smacznego i radosnych Świąt.
Przepis pochodzi z Moje Wypieki
1 komentarz
korzenna nuta jest świetna!