Świąteczne babeczki korzenne z migdałową posypką

by Matczyne Fanaberie
Po dzisiejszej rozmowie telefonicznej nie mogłam wręcz oprzeć się umieszczeniu tego prostego, a jakże pysznego przepisu na świąteczne babeczki korzenne. Jestem pewna, że wszelkie przepisy, gdzie trzeba zwyczajnie tylko połączyć składniki bez zbędnego ucierania, ubijania etc., sprawią Wam frajdę tak jak mi i wejdą na stałe do menu.
Sprawdziłam ten przepis z jabłkami, malinami i borówkami.
Jestem przekonana, że równie dobrze będą też smakowały z gruszką lub agrestem.

Świąteczne babeczki korzenne

Składniki na 12 babeczek

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka domowej przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • około 50 g masła do roztopienia
  • 1 jajko
  • 2 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę lub borówki lub maliny

Na posypkę:

  • 1 garść pokruszonych płatków migdałowych
  • kilka łyżek cukru trzcinowego

Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

  1. W jednym naczyniu wymieszaj składniki sypkie, w drugim płynne.
  2. Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj i dodaj jabłka.
    Jeśli wybierzesz jako dodatek borówki lub maliny najbezpieczniej je zwyczajnie ułożyć w foremkach a nie mieszać, żeby nie powstała miazga owocowa zamiast dobrego nadzienia świątecznych babeczek.
  3. Przygotuj blachę i wyłóż papilotkami do babeczek. U mnie tym razem prześliczne papilotki z wisienkami. Wyłóż ciasto do foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości (wyszło mi tyle ciasta, że nakładałam prawie pełne), z wierzchu posyp migdałami i cukrem.
  4. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjmij, gdy ciasto będzie już gotowe, czyli do tzw. suchego patyczka.
  5. Wystudź na kratce przed podaniem.
świąteczne babeczki korzenne

Smacznego i radosnych Świąt.
Przepis pochodzi z Moje Wypieki

 

You may also like

1 komentarz

foodmania 4 lutego 2015 - 23:53

korzenna nuta jest świetna!

Odpowiedź

Zostaw komentarz