Pączki od babci

by Matczyne Fanaberie

Pączki od babci Pierworodnej są najlepsze na świecie. Marysia jeszcze tego nie wie, ale ja wykorzystując obecność mojej mamy namówiłam ja na pieczenie pączków, które znam doskonale z dzieciństwa.

Miło spędziłyśmy popołudnie, a potem zajadałyśmy się pysznościowymi pączusiami, które i Wam polecam.

Pączki

  • 600 g mąki
  • 50 g drożdży
  • około 1 szklanki mleka (zależy od suchości mąki, może być potrzebne odrobinę mniej lub więcej)
  • 5 żółtek lub jeśli nie zamierzasz przechowywać ich tygodniami 3 całe jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g masła lub margaryny
  • kieliszek wódki lub rumu, aby pączki  nie nasiąkły tłuszczem
  • pół laski wanilii lub cukier waniliowy

Do nadzienia najlepsza jest konfitura domowa, ale jeśli takowej nie znajdziesz u siebie w domu możesz wykorzystać dżem lub owoce z kompotu.

Potrzebny będzie jeszcze:
– tłuszcz do smażenia – najlepiej 1/3 smalcu i 2/3 oleju
– cukier puder do obsypania pączków

Jak je zrobić?

Mąkę przesiać do miski.
Przygotować rozczyn z drożdży i 2 łyżki ciepłego mleka z łyżeczką cukru.
Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią. Dodaj mocno podgrzane mleko ciągle mieszając.
Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, zaparzone żółtka i stopiony tłuszcz oraz alkohol i teraz dokładnie wyrabiaj ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia – najlepiej postawić w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką. Po wyrośnięciu zabrać się za robienie pączków.

Z powyższego przepisu wychodzi ok 25 – 30 sztuk.
Zgodnie z radą mojej mamy smażąc pączki do tłuszczu wrzucam obrane kawałki ziemniaków, które sprawiają, że tłuszcz się nie pali.

Smacznego 😉

You may also like

2 komentarze

Queen on Diet 4 lutego 2013 - 23:58

Ile bym dał za takiego pączusia…

Odpowiedź
M. 5 lutego 2013 - 23:59

polecam serdecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz