Home Kulinarne Pierogi (ravioli) z jagodami

Pierogi (ravioli) z jagodami

by Matczyne Fanaberie
Te pierogi z jagodami to odpowiedź na poranne hasło Pierworodnej „mamo mój brzuszek jest dziś głodny na małe pierożki z jagodami”.
Zaraz pojawia się myśl jak ja zrobię ciasto na pierogi? Jako matka spełniająca kulinarne zachcianki stwierdziłam, że trzeba zrobić ravioli z jagodami i już. 

Kiedyś na samą myśl o cieście na pierogi jakoś odechciewało mi się wchodzić do kuchni. Teraz jest inaczej. Robiłam pierogi z jagodami z dwójką maluchów na pokładzie i najlepszym kuchennym pomocnikiem robotem Bosch MUMXL40G. To dzięki niemu przy dwójce maluchów nie muszę się stresować, że zaraz któreś zawoła siku lub rozpocznie harce, a moje ręce w mące i że zagniatanie ciasta będzie trwało wieczność. Kocham ten sprzęt. 
Mąż po zakupie stwierdził, że „szkoda, że jeszcze po sobie nie zmywa”, a ja od razu zamarzyłam o nakładce do rozwałkowywania ciasta i robienia różnych makaronów. Cóż, jeszcze poczekam, ale i na to przyjdzie pora 🙂

Ciasto na pierogi wg babci Pierworodnej

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju

Farsz 

Jagody zasyp cukrem waniliowym lub zwykłym i odczekaj około godziny.
Po tym czasie odlej sok, a jagody wykorzystaj jako farsz.

Opcja przygotowania ciasta z robotem planetarnym:

Wszystkie składniki do misy i mieszadłem wyrób ciasto. Dalej postępuj jak poniżej.

Opcja standardowa wykonania ciasta na pierogi:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól. Dodaj jajko i oliwę, stopniowo wlewaj do mąki wodę, mieszając wszystko łyżką. Połącz wszystkie składniki i wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę.
  2. Gnieć ciasto rękami podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z mąką, bo potem ciasto pierogów będzie twarde.
  3. Ciasto pokrój na 3 – 4 kawałki. Weź jeden zacznij rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką. Pozostałe ciasto na przykryj ściereczką, aby nie obeschło.
  4. Szklanką wycinaj kółka lub radełkiem kwadraciki, a na środek nakładaj po jednej czubatej łyżeczce jagód.
  5. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi pierogów, układaj je na stolnicy lub blacie.
  6. Możesz zlepiać palcami, albo wykorzystać widelec.
  7. Przykryj ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
  8. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy będzie mocno wrzała, włóż pierwszą partię pierogów.
  9. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj jeszcze przez ok 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiaj łyżką cedzakową i ułóż na tacy zachowując odstępy, aby się nie polepiły.
  10. Do wykrawania ravioli kapitalnie sprawdził się u mnie zakup z tchibo, czyli „tacki do ravioli”. Wyszły idealne 🙂

 

pierogi z jagodami

 

 

Smacznego 🙂

 

You may also like

Zostaw komentarz