Dzisiejsza propozycja to placki z jabłkami dla dzieci, które idealnie wkomponują się do lunchboxa jako danie główne bądź mogą być smaczną przekąską. Fantastycznie sprawdzą się jako śniadanie bądź kolacja dla łasuchów. Racuchy z jabłkami to także pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych.
Spis treści
Ciasto na takie racuchy, placki z jabłkami zrobisz w kilka minut, a ich usmażenie nie zajmie wcale dużo więcej. W sumie wystarczy 20 minut aby przygotować pyszne, lubiane przez dzieci i dorosłych racuchy z jabłkami.
Placki z jabłkami dla dzieci – przepis
Składniki na racuchy, placki z jabłkami dla dzieci dla 4 osób
- 4 jajka
- 100 ml mleka roślinnego lub zwykłego
- 100 g mąki (sprawdza się zarówno zwykła mąka pszenna, jak i z pełnego przemiału)
- 2 małe starte jabłka lub 1 duże
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia jeśli chcesz by były bardziej puszyste 🙂
Można dodać trochę rodzynek 🙂
- Jajka rozbij i rozbełtaj widelcem bądź rózgą kuchenną. Dodaj mleko, mąkę, sól i szczyptę cynamonu.
- Delikatnie wymieszaj.
- Jabłka zetrzyj na grubych oczkach, na tarce.
- Tak przygotowane jabłka dodaj do przygotowanego ciasta.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładaj niewielkie placki ciasta.
Ja smażę małe placuszki z jednej łyżki.
Smaż na średnim ogniu prze 2-3 minuty, do chwili kiedy racuchy się zarumienią. - Przełóż na papierowy ręcznik i odsącz. Następnie posyp placki z jabłkami cukrem pudrem lub pyłkiem z liofilizowaych jabłek. U nas króluje puder jabłkowy.
Korzystam z bogatej oferty marki HELPA, co pozwala mi za każdym razem stworzyć coś wyjątkowego.
Wszystkie produkty HELPA TUTAJ możecie kupić z rabatem 15%
wpisując kod matczynefanaberie
Smacznego ♥