Zupełnie przypadkiem wyszły mi dziś pyszne kokosowe ciastka czekoladowe. Wykorzystałam składniki, które akurat miałam w domu. Można także zrobić z samą mąką pszenną pełnoziarnistą lub nawet zwykłą. Dodanie chipsów kokosowych fajnie przełamało smak czekolady i doskonale komponowało się z olejem kokosowym. Jeśli nie macie płatków można wykorzystać dobre, tzn. bez siarki, wiórki kokosowe.
Same płatki kokosowe są aktualnie ogólnodostępne. Ostatnio nawet znalazłam na półce z produktami BIO w biedronce i lidlu.
Następnym razem wykorzystam jeszcze inne bakalie. Jestem przekonana, że żurawina powinna się też fajnie skomponować.
Kokosowe ciastka czekoladowe
składniki na około 12 – 14 ciastek
- 100 g oleju kokosowego
- 100 g dobrej gorzkiej czekolady
- 50 g mąki kokosowej
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 100 g płatków owsianych
- 80 g cukru trzcinowego
- 20 g chipsów kokosowych
- 20 – 30 orzechów laskowych
- szczypta soli
1. Rozpuś czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
2. W misce wymieszać suche składniki.
3. Do suchych składników dać olej z czekoladą i dokładnie wymieszaj.
4. Formuj okrągłe ciasteczka i posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 °C przez około 10-15 min.