Ciasta i desery, Kulinarne

Kokosowe ciastka czekoladowe

10 września 2018
kokosowe ciastka czekoladowe

Zupełnie przypadkiem wyszły mi dziś pyszne kokosowe ciastka czekoladowe. Wykorzystałam składniki, które akurat miałam w domu. Można także zrobić z samą mąką pszenną pełnoziarnistą lub nawet zwykłą. Dodanie chipsów kokosowych fajnie przełamało smak czekolady i doskonale komponowało się z olejem kokosowym. Jeśli nie macie płatków można wykorzystać dobre, tzn. bez siarki, wiórki kokosowe.

Same płatki kokosowe są aktualnie ogólnodostępne. Ostatnio nawet znalazłam na półce z produktami BIO w biedronce i lidlu.

Następnym razem wykorzystam jeszcze inne bakalie. Jestem przekonana, że żurawina powinna się też fajnie skomponować.

Kokosowe ciastka czekoladowe

kokosowe ciastka czekoladowe

składniki na około 12 – 14 ciastek

  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 50 g mąki kokosowej
  • 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki z ciecierzycy 
  • 100 g płatków owsianych
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 20 g chipsów kokosowych
  • 20 – 30 orzechów laskowych 
  • szczypta soli1. Rozpuś  czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.

    2. W misce wymieszać suche składniki.

    3. Do suchych składników dać olej z czekoladą i dokładnie wymieszaj.

    4. Formuj okrągłe ciasteczka i posyp posiekanymi orzechami laskowymi.

    kokosowe ciastka czekoladowe

     

    5. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 °C przez około 10-15 min.

    kokosowe ciastka czekoladowe

  • kokosowe ciastka czekoladowe
print

POLECANE WPISY