Home RodzicielstwoDziecko Przekąski dla dzieci
– kulki mocy

Przekąski dla dzieci
– kulki mocy

by Matczyne Fanaberie

Przekąski dla dzieci to temat, który eksploruję odkąd Pierworodna zaczęła jeść coś więcej niż mleko mamy. Z niedowierzaniem zawsze patrzyłam na dzieci pochłaniające chrupka za chrupkiem podczas spaceru, albo kawał buły.

Marketingowcy wmówili rodzicom, że kupując konkretny serek, wafelek czy soczek dbają o zdrowie i rozwój dziecka. Na szczęście coraz więcej rodziców czyta etykiety i nie daje się nabrać na słodkie reklamowe slogany.

Przecież to jak żywimy nasze dzieciaki to swego rodzaju posag, jaki im zostawiamy na całe życie ♥

Dzieciaki zmieniły moją kuchnię. Ostatnio powtarzam to dość często. Odkąd zostałam mamą moje jedzeniowe wybory są bardziej świadome. Bez obaw, nasze dzieci wiedzą, jak smakują słodycze. Coraz częściej jednak wybierają te, które przygotujemy razem, a jeśli czekolada to dobra gorzka.

Do naszych przekąskowych ulubieńców dołączyliśmy bakaliowe superodżywcze kulki mocy pełne energii i smaku.

Kulki z daktylami, karobem
i pestkami słonecznika

około 40 sztuk

kulki mocy

  • 100 g pestek słonecznika
  • 40 g ekspandowanego orkiszu (dobrze sprawdza się także ekspandowana kasza jaglana lub amarantus)
  • 100 g migdałów
  • 180 daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy lub 2 – 3 cm świeżej, która jest już coraz lepiej dostępna
  • 1 cm świeżego imbiru – można pominąć
  • 1 łyżeczka cynamonu – można pominąć
  • 2 łyżki karobu (może być też dobre kakao)
  • Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka miodu gryczanego (rodzaj miodu wybieram ze względu na jego właściwości. Możesz użyć innego miodu.)
  1. Zblenduj na drobny proszek 50 g pestek słonecznika i przesyp do miseczki.
  2. Wsyp do malaksera resztę pestek słonecznika, ziarna ekspandowane, migdały i daktyle. Zmiksuj wszystko drobno.
  3. Dodaj kurkumę, imbir, cynamon i karob i ponownie zblenduj dodając sok z pomarańczy oraz miód.
    Jeśli masa byłaby za sucha dodaj łyżkę lub dwie soku z pomarańczy.
  4. Zmiksuj wszystko na spójną, lepiącą się mieszankę.
  5. Zwilż dłonie i formuj z masy kulki mocy 🙂 Gotowe obtaczaj w sproszkowanych ziarnach słonecznika.
    Przechowuj w lodówce, nawet do 2 tygodni.

kulki mocy z daktyli

Daktylowe kulki mocy idealnie sprawdzają się jako przekąski dla dzieci i dla dorosłych. Zabieram je w podróż z dzieciakami ale także znajdziesz je w moim lunchboxie, który zabieram do pracy. Daktyle są doskonałym źródłem błonnika, żelaza, magnezu. Jako nieliczne owoce posiadają w składzie naturalne salicylany, które mają podobne działanie jak aspiryna. Zawierają dużą ilość naturalnych antyoksydantów i są idealne dla osób żyjących w stresie.

To nie jedyne bakaliowe przekąski dla dzieci, które robimy wspólnie.

Pierworodna uwielbia morele, a mnie udało się ostatnio nawet kupić pyszne i bez konserwantów. Przygotowałyśmy zatem wspólnie kolejną wersję przekąski dla dzieci w formie zdrowych słodyczy, bo morele to doskonałe źródło żelaza i potasu,

Kulki z morelami,
orzechami i imbirem

Składniki na około 20 – 24 sztuki

  • 100 g orzechów nerkowca (dobrze sprawdzają się także orzechy brazylijskie)
  • 20 g sezamu białego
  • 25 g ekspandowanej kaszy jaglanej
  • 80 g suszonych moreli (jeśli masz morele siarkowane warto je najpierw przelać wrzątkiem)
  • kawałek świeżego imbiru – około 4 – 5 cm
  • 1/4 łyżeczki kardamonu w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 2 łyżki miodu gryczanego lub wrzosowego

Jeśli kulki będą z orzechami nerkowca trzeba najpierw upróżyć orzechy razem z sezamem. Jeżeli wybierzesz orzechy brazylijskie do swojej wersji przekąski dla dzieci to upróż tylko sezam.

  1. Zmiksuj na proszek 40 g orzechów i odstaw w miseczce na bok.
  2. Do malaksera wsyp pozostałe orzechy, sezam, morele, kaszę ekspandowaną i miksuj.
  3. Dodaj obrany imbir i przyprawy w proszku. Miksuj przez kolejne 2 – 3 minuty i dodaj miód.
  4. Zwilż ręce i formuj kulki, które obtoczysz w zblendowanych orzechach.

Przekąski dla dzieci - kulki mocy

Przekąski dla dzieci - kulki mocy

Takie przekąski daję dzieciakom bez obaw. Powyższe propozycje to doskonała przekąska dla dzieci i dla dorosłych pełne zdrowia i bez zbędnych ulepszaczy i wzmacniaczy smaku.

Smacznego 🙂

zdrowe słodycze dla dzieci

Bounty – kokosowe batoniki i kulki w ciemnej czekoladzie

Kulki kokosowe dla wielbicieli rafaello

You may also like

36 komentarzy

Aleksandra Załęska 29 stycznia 2018 - 08:49

Świetne przepisy 🙂 Z chęcią wypróbuję przepis na daktylowe kulki mocy 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 29 stycznia 2018 - 21:12

Daj znać, czy przypadną Ci do gustu 🙂

Odpowiedź
Szczęśliwa Siódemka 29 stycznia 2018 - 12:14

Mniam! Wyglądają przepysznie 🙂 Zwłaszcza daktylowe, uwielbiam daktyle 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 29 stycznia 2018 - 21:12

Wypróbuj koniecznie 🙂

Odpowiedź
Anna Stola 29 stycznia 2018 - 12:23

Super pomysł. Ja z daktyli, kakao i kaszy jaglanej robię krem do smarowania naleśników. Moje dzieci z pewnością polubią takie kulki.

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 29 stycznia 2018 - 21:10

Nutela z daktyli to pyszne smarowidło

Odpowiedź
Pokularna 29 stycznia 2018 - 12:55

Sama bym takie zjadła 😀 A dzieckiem chyba już nie jestem <3

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 29 stycznia 2018 - 21:09

Oj wielu dziś takich się znalazło, co chętnie po nie sięgali. Spróbuj koniecznie

Odpowiedź
Paulina W. 29 stycznia 2018 - 13:24

Uwielbiam takie zdrowe przekąski! Koniecznie musze je wypróbować

Odpowiedź
Saudyjskie Wielbłądy 29 stycznia 2018 - 13:35

Dorośli też nie pogardzą takimi smakołykami 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 29 stycznia 2018 - 21:07

Pewnie, że nie. Sama zabrałam dziś do pracy

Odpowiedź
Joanna Baranowska 29 stycznia 2018 - 14:18

Ostatnio mój syn zrobił kulki figa z makiem, tak mu się spodobało, że chyba zrobimy jakieś kolejne 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 29 stycznia 2018 - 21:07

Super 🙂

Odpowiedź
Katarzyna Mierzwa 29 stycznia 2018 - 16:36

muszę koniecznie spróbować takich kulek 🙂 ale jakoś do tej pory nie miałam odwagi ich robić, bo trudne mi sie wydawały 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 29 stycznia 2018 - 21:06

wystarczy max 20 – 25 minut 🙂 W razie wątpliwości pytaj 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Jezierska|Agumama.pl 29 stycznia 2018 - 17:51

A u Ciebie znów pyszności 🙂
Zostawiam sobie zakładkę otwartą i chcę zrobić dzieciom. Jeden z moich bliźniaków nie rusza bakalii. Myślę, że w tej postaci zostanie ich największym fanem 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 29 stycznia 2018 - 21:07

Te z daktylami są mega. Jestem ich fanką. Daj koniecznie znać, czy udało się przekonać syna do bakaliowych kulek 🙂
p.s.
dzięki za miłe słowo

Odpowiedź
Agnieszka Jezierska|Agumama.pl 31 stycznia 2018 - 20:17

Robiliśmy te z daktylami właśnie 🙂 Chłopcy szczęśliwi. Ja mniej bo spaliłam moją ukochaną „Kasię” 🙁 🙁 🙁 Mam ją już kilkanaście lat. Tak dzielnie mi służyła 🙁

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 1 lutego 2018 - 21:12

Oj 🙁 Przykro mi.
Jaką moc miała? Ja korzystam z boscha maxomixx o mocy 800w

Odpowiedź
Agnieszka Jezierska|Agumama.pl 7 lutego 2018 - 10:46

Mój robot też ma 800w chociaż jego koniec zbliżał się już od dawna 😉
Mam… ekhem… miałam go już ponad 10 lat. Chyba nawet około 12 😉

Małgorzata Śmiechowicz 7 lutego 2018 - 10:57

Jeśli musisz zainwestować w nowy to szczerze polecam boscha maxomixx. Dokładną recenzję tego urządzenia znajdziesz u Olgi Smaile.

Kasia Bolek 29 stycznia 2018 - 21:34

Fajny pomysł na przekąskę dla maluchów i dla mam próbujących wrócić do formy po ciąży. U nas ostatnio hitem są batoniki z ekspandowanej kaszy jaglanej, z gorzką czekoladą i masłem orzechowym 🙂

Odpowiedź
Monika Kondzior Daniłowicz 31 stycznia 2018 - 16:57

Co za pyszności!;-) Bardzo apetycznie wygląda, na pewno wykorzystam przepis i będziemy próbować;-) Staram się ograniczać cukier w swojej diecie jak i w diecie dzieci, więc w sam raz są te przekąski!;-)
Pozdrawiam!
Zapraszam do mnie;-) http://www.blogmama.pl

Odpowiedź
Katarzyna Mirek 1 lutego 2018 - 10:33

Ale smakowite. Moje dzieci też je uwielbiają, a ja muszę się pilnować aby nie zjeść ich przed nimi

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 7 lutego 2018 - 10:52

Fakt, jest to niezła pokusa 🙂 Dla mnie szczególnie te daktylowe

Odpowiedź
Marta Kraszewska 3 lutego 2018 - 19:46

Muszę w końcu spróbować te kulki. Kuszą.

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 7 lutego 2018 - 10:51

Skuś się skuś 🙂

Odpowiedź
Super dzieciaczki 7 lutego 2018 - 12:10

Świetnie nadadzą się na przekąskę nawet do szkoły.

Odpowiedź
Marta Sobczyk-Ziębińska 7 lutego 2018 - 12:48

Nie jadlam, ale co chwila gdzies na nie trafiam. Chyba czas zrobic 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 9 lutego 2018 - 12:46

Zdecydowanie tak 🙂 Ja w przyszłym tygodniu biorę je na warsztat z przedszkolakami na zajęciach z kuchcikowa 🙂

Odpowiedź
W pigułce 7 lutego 2018 - 14:00

Kiedyś kupiłam karob, bo słyszałam, że świetnie zastępuje czekoladę, można zrobić budyń karobowy i smakuje jak czekoladowy. Jakieś było moje zdziwienie, gdy spróbowałam tego paskudztwa. 😀

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 9 lutego 2018 - 12:47

Przyznam, że samego karobu nie próbowałam. Zazwyczaj dodaję do ciast i kulek i nie zmienia ich smaku

Odpowiedź
Jola Leśko 8 lutego 2018 - 12:45

uwielbiamy takie kulki 🙂 z daktylami, morelami, kokosem… MNIAM

Odpowiedź
Panna Oceanna 8 lutego 2018 - 12:47

mniam 😉 wygląda obłędnie 😉
Lubię takie zdrowe alternatywy.

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 9 lutego 2018 - 12:46

Warto po nie sięgać

Odpowiedź
rodzicewsieci.pl 8 lutego 2018 - 17:32

Wowo wyglądają przepysznie. Ja pamiętam z dzieciństwa kulki o smaku rafaello- bajka.

Odpowiedź

Zostaw komentarz