Kiedyś pod hasłem naturalny antybiotyk, naturalne wspomaganie odporności, widziałam czosnek, imbir, cytrynę. Dziś wiem, doświadczyłam na sobie, że najlepszy przepis na naturalny antybiotyk to połączenie kilku cudownych składników. Mikstura, z której korzystam od jesieni, skutecznie wzmacnia układ odpornościowy, działa jako lek przeciwwirusowy, przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy i przeciwpasożytniczy.
Master Tonic, znany również jako „Fire Cider”, jest przygotowywany z surowego czosnku, chrzanu, kurkumy, imbiru, cebuli, ostrej papryki, octu jabłkowego.
Podstawowa formuła tego potężnego toniku sięga średniowiecznej Europy, kiedy ludzie cierpieli na różnego rodzaju choroby i epidemie. Znalazłam ten przepis na stronie bodymindsoulspirit
Ten Master tonik oczyszczający jest w rzeczywistości antybiotykiem, który zabija bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne.
Nasza antygrypina, specyfik roślinny, ma również silną formułę przeciwwirusową i przeciwgrzybiczą, zwiększa krążenie krwi i przepływ limfy we wszystkich częściach ciała. To kolejny przykład na moc naturalnych składników.
Master tonic – przepis na naturalny antybiotyk
Składniki:
- 700 ml octu jabłkowego (najlepiej organicznego – tutaj znajdziesz duży wybór)
- ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku
- ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
- 2 świeże papryczki chili (najostrzejsze są najlepsze)
- ¼ szklanki startego imbiru
- 2 łyżki tartego chrzanu (czasami to pomijamy)
- 2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki korzenia kurkumy (aktualnie dostępna nawet w Lidlu)
Przygotowanie mikstury:
- Połącz wszystkie składniki na naturalny antybiotyk w misce, z wyjątkiem octu. Możesz zetrzeć każdy po kolei albo zmiksuj blenderem na drobną kostkę wszystkie składniki i wymieszaj.
- Włóż mieszaninę do litrowego słoika.
- Dodaj ocet jabłkowy i napełnij słój po brzeg. Najlepiej jeśli 2/3 słoika składa się z suchych składników, a reszta to ocet.
- Zamknij słój i dobrze wstrząśnij.
- Przechowuj słoik w chłodnym i suchym miejscu przez 2 tygodnie. Dobrze wstrząsaj kilka razy dziennie.
- Po 14 dniach mieszaninę starannie wyciśnij i przecedź przez gazę.
My przeciskamy przez wyciskarkę wolnoobrotową.
Jak używać?
- Uwaga: smak jest bardzo silny i palący.
Szczególnie odczuwa się to przy pierwszym spożyciu. Po dwóch miesiącach stosowania łykam moją dawkę jak wodę. - Dodatkowa wskazówka: zjedz plasterek pomarańczy, cytryny lub limonki po zażyciu toniku, aby złagodzić pieczenie i ciepło.
- Płucz gardło tonikiem i przełknij.
- Nie rozcieńczaj mikstury w wodzie, ponieważ zmniejszy to efekt.
- Weź 1 łyżkę dziennie, aby wzmocnić układ odpornościowy i walczyć z przeziębieniem.
- Jeśli walczysz z poważniejszą chorobą lub infekcją, weź 1 łyżkę toniku 5-6 razy dziennie. Zwiększaj ilość każdego dnia, aż osiągniesz dawkę 1 szklaneczki dziennie – (100 ml).
- Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci (stosować małe dawki). Ponieważ składniki są całkowicie naturalne i nie zawierają toksyn.
Przyznam, że nam nie udało się jeszcze podawać tej mikstury dzieciom. że dzieciaki łykają już z nami drugi sezon. Zaczęłam podawać im jesienią 2018 roku 🙂
Moc składników – naturalny antybiotyk
- Czosnek – to silny naturalny antybiotyk o wielu korzyściach zdrowotnych. Jest silnym środkiem przeciwgrzybiczym i niszczy wszelkie antygeny, patogeny i szkodliwe mikroorganizmy chorobotwórcze. W przeciwieństwie do antybiotyków chemicznych, zabijających miliony przyjaznych bakterii, których potrzebuje organizm, jego jedynym celem jest eliminacja szkodliwych bakterii i mikroorganizmów. Czosnek dba o zwiększenie poziomu zdrowych bakterii.
- Cebula – bliska krewna czosnku, ale ma łagodniejsze działanie. Razem tworzą duet idealny 🙂
- Chrzan – skuteczny lek w walce z chorobami zatok i płuc. Otwiera zatkane kanały w organizmie, poprawia krążenie.
- Imbir – ma silne właściwości przeciwzapalne, stymuluje krążenie.
- Papryka chili ma działanie antykancerogenne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, wspomagaukład krążenia, stymulowanie pracy układu pokarmowego. Papryka chili wpływa także na wzrost odporności na przeziębienia.
- Kurkuma – przyprawa doskonała, oczyszcza i zmniejsza stan zapalny. Zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
- Ocet jabłkowy – stosował go ojciec medycyny – Hipokrates.
Ocet jabłkowy jest produkowany ze świeżych i dojrzałych jabłek, które ulegają fermentacji. Ocet jabłkowy zawiera pektynę, która zmniejsza poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. To cenne źródło potasu, który odpowiada m.in. za usuwanie z organizmu toksyn. Beta-karoten obecny w occie jabłkowym zapobiega uszkodzeniom skóry.
Macie swoje sprawdzone, naturalne sposoby na chorowanie? Ja zamierzam spradzić Sprawdziłam już także skuteczność syropu z marchwi i imbiru na kaszel i to zdecydowanie mój faworyt w walce z kaszlem.
Ważne!
Artykuł powstał w oparciu o własne doświadczenia i ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie jest reklamą żadnego leku czy terapii.
Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości – porozmawiaj z pediatrą, pod którego opieką jest Twoje dziecko.
7 komentarzy
Naturalne antybiotyki są najlepsze. Ja wcinam czosnek uwielbiam go 😎 ale taką miksturę z chęcią zrobię
Sam czosnek już nie dawał rady, gdy dwójka maluchów kichała i prychała na mnie 🙂
Wszystko co naturalne jest najlepsze, także domowe naturalne sposoby na przeziębienie!;-)
Czy z rozpoczęciem picia mikstury trzeba czekać 14 dni, czy można zacząć po trochu popijać wcześniej? Właśnie ją przygotowuję. Niestety przechodzę mocne przeziębienie i już teraz przydałoby mi się wsparcie w walce z chorobą. Ps. A tę suchą część do gotowania czego mozna dodać?
Kasia, mikstura wzmacnia układ odpornościowy działa jako lek przeciwwirusowy, przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy i przeciwpasożytniczy. Pomaga w najcięższych infekcjach i jak najbardzej można zacząć brać podczas ich trwania.
My zazwyczaj odcedzamy po 10 – 14 dniach kiedy za późno nastawimy. Nie robiłam nigdy wczesniej. Nie podpijałam też ze słoja przed udcedzeniem.
CO do resztek można dodać do sosu, zupy, tak przynajmniej podaje źródło tej mikstury. Ja przyznam, że nie wykorzystujemy.
Dziękuję Małgosiu za odpowiedź. Przyznam się, że ja spróbowałam małą łyżeczkę już po 10 godzinach. Mocno rozłożyło mnie chyba jakieś grypsko i szukam naturalnego wsparcia. Niestety mam b. osłabioną odporność (pewnie z powodu końcówki ciąży) i łapię od starszych dzieci wszystko, jak nidgy dotąd 🙁 Wiem, że mikstura nie ma jeszcze swojej mocy, ale coś na pewno daje. Chociażby usuwanie toksyn przez ocet.
oo chętnie zrobię! 😀 ale dla mnie też wygodnie jest kupować gotowe soki- zazwyczaj wybieram te naturalne z apteki Melissa, bo tam znalazłam najlepszy skład i wiem, że składają się z 100% owoców 🙂