Ciasta i desery, Kulinarne

Kulki kokosowe dla wielbicieli rafaello

16 marca 2017
kulki kokosowe

Jestem nałogowym łasuchem. Kulki kokosowe, czyli kokosowe pralinki rafaello są w pierwszej dziesiątce moich ulubieńców. Nie ma się czym chwalić, ale lubię słodkości. Kiedyś nie zwracałam uwagi na to, co jest w składzie moich ulubionych batoników, ciasteczek czy pralinek. Dziś szukam zdrowych wersji lub sama przygotowuję w domu. Hitem od jakiegoś czasu jest domowa wersja batonów bounty.

Kulki kokosowe fit

Składniki na zdrową wersję popularnych pralinek rafaello.

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 350 ml mleka kokosowego (może być zwykłe, ale wówczas kulki będą mniej aromatyczne)
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
  • migdały blanszowane
    (Mogą być w skórce, ale wówczas musisz namoczyć w wodzie i ściągnij z nich skórkę. )
  • wiórki kokosowe około 2,5 szklanki

kulki kokosowe rafaello

  1. Kaszę jaglaną zalej mlekiem i gotuj do miękkości przez około 20 – 25 minut.
    Mieszaj często, a kiedy będzie już miękka dodaj wiórki kokosowe (1,5 szklanki).
  2. Dodaj erytrol lub inną substancję słodzącą. Wymieszaj i spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka dla Ciebie.
  3. Zblenduj wszystko na gładką masę.
  4. Z tak przygotowanej masy uformuj kulki trochę mniejsze niż orzechy włoskie.
    W środek wciśnij po jednym migdale.
  5. Obtocz w wiórkach kokosowych i odłóż na talerz.
  6. Kulki kokosowe są już gotowe. Warto włożyć je jednak na kilka godzin do lodówki, aby stwardniały.

kulki kokosowe

kulki kokosowe

 

Smacznego 🙂

Masz swoje patenty na sklepowe łakocie?

 

POLECANE WPISY