Jestem nałogowym łasuchem. Kulki kokosowe, czyli kokosowe pralinki rafaello są w pierwszej dziesiątce moich ulubieńców. Nie ma się czym chwalić, ale lubię słodkości. Kiedyś nie zwracałam uwagi na to, co jest w składzie moich ulubionych batoników, ciasteczek czy pralinek. Dziś szukam zdrowych wersji lub sama przygotowuję w domu. Hitem od jakiegoś czasu jest domowa wersja batonów bounty.
Kulki kokosowe fit
Składniki na zdrową wersję popularnych pralinek rafaello.
- 100 g kaszy jaglanej
- 350 ml mleka kokosowego (może być zwykłe, ale wówczas kulki będą mniej aromatyczne)
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
- migdały blanszowane
(Mogą być w skórce, ale wówczas musisz namoczyć w wodzie i ściągnij z nich skórkę. ) - wiórki kokosowe około 2,5 szklanki
- Kaszę jaglaną zalej mlekiem i gotuj do miękkości przez około 20 – 25 minut.
Mieszaj często, a kiedy będzie już miękka dodaj wiórki kokosowe (1,5 szklanki). - Dodaj erytrol lub inną substancję słodzącą. Wymieszaj i spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka dla Ciebie.
- Zblenduj wszystko na gładką masę.
- Z tak przygotowanej masy uformuj kulki trochę mniejsze niż orzechy włoskie.
W środek wciśnij po jednym migdale. - Obtocz w wiórkach kokosowych i odłóż na talerz.
- Kulki kokosowe są już gotowe. Warto włożyć je jednak na kilka godzin do lodówki, aby stwardniały.
Smacznego 🙂
Masz swoje patenty na sklepowe łakocie?