Kulki kokosowe dla wielbicieli rafaello

by Matczyne Fanaberie

Jestem nałogowym łasuchem. Kulki kokosowe, czyli kokosowe pralinki rafaello są w pierwszej dziesiątce moich ulubieńców. Nie ma się czym chwalić, ale lubię słodkości. Kiedyś nie zwracałam uwagi na to, co jest w składzie moich ulubionych batoników, ciasteczek czy pralinek. Dziś szukam zdrowych wersji lub sama przygotowuję w domu. Hitem od jakiegoś czasu jest domowa wersja batonów bounty.

Kulki kokosowe fit

Składniki na zdrową wersję popularnych pralinek rafaello.

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 350 ml mleka kokosowego (może być zwykłe, ale wówczas kulki będą mniej aromatyczne)
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
  • migdały blanszowane
    (Mogą być w skórce, ale wówczas musisz namoczyć w wodzie i ściągnij z nich skórkę. )
  • wiórki kokosowe około 2,5 szklanki

kulki kokosowe rafaello

  1. Kaszę jaglaną zalej mlekiem i gotuj do miękkości przez około 20 – 25 minut.
    Mieszaj często, a kiedy będzie już miękka dodaj wiórki kokosowe (1,5 szklanki).
  2. Dodaj erytrol lub inną substancję słodzącą. Wymieszaj i spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka dla Ciebie.
  3. Zblenduj wszystko na gładką masę.
  4. Z tak przygotowanej masy uformuj kulki trochę mniejsze niż orzechy włoskie.
    W środek wciśnij po jednym migdale.
  5. Obtocz w wiórkach kokosowych i odłóż na talerz.
  6. Kulki kokosowe są już gotowe. Warto włożyć je jednak na kilka godzin do lodówki, aby stwardniały.

kulki kokosowe

kulki kokosowe

 

Smacznego 🙂

Masz swoje patenty na sklepowe łakocie?

 

You may also like

17 komentarzy

Bożena Jędral 16 marca 2017 - 07:32

Dzięki za ten przepis <3 Skrzętnie go notuje i wdrażam plan zdrowej przekąski w moim łakomym życiu :*

Odpowiedź
Małgosia - MatczyneFanaberie 16 marca 2017 - 08:52

Moim faworytem wśród zdrowych wersji jest bounty, ale może dlatego, że uwielbiam te grzeszne batoniki 🙂

Odpowiedź
Marta Kraszewska 16 marca 2017 - 09:53

Generalnie nie jadam slodyczy, ale jest kilka takich, które jak trafią do naszego domu to potrafię się do nich przyssac. Wśród nich znajduje się Raffaello. Chyba w koncu skuszę się na wersję fit:)

Odpowiedź
czerwona filizanka 16 marca 2017 - 11:18

uwielbiam łakocie:)

Odpowiedź
Magda Hurko | ekopozytywna 16 marca 2017 - 11:21

Pycha! Na pewno takie zrobię <3

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 17 marca 2017 - 19:02

Smacznego 🙂

Odpowiedź
Marta Jadzia 16 marca 2017 - 12:23

Świetny przepis, wpisuje się w moją bezglutenową i bezcukrową dietę. jak myślisz, czy można dać sam erytrytol zamiast ksylitolu? Mój synek źle reaguje na ksylitol.

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 17 marca 2017 - 19:02

Ja dałam sam erytrytol i wyszło ok 😀

Odpowiedź
Marta Jadzia 18 marca 2017 - 11:45

No to super 🙂 W takim razie wypróbuję w wersji z erytrytolem 🙂 Pomijając fakt że erytrytol nie ma kalorii 🙂

Odpowiedź
Tedi 16 marca 2017 - 19:51

Muszę spróbować :-). Uwielbiam takie zdrowe eksperymenty 🙂

Odpowiedź
Zwykła Matka 20 marca 2017 - 08:25

Genialne! uwielbiam kokos, migdały i kasze jaglaną, więc dla mnie to połączenie idealne 🙂

Odpowiedź
Piernikowa J 21 marca 2017 - 08:36

Kocham rafaello. Niestety trochę mniej kocham kasze jaglaną, ale że ostatnio nie mogę jeść nabiału to staram się z nią zaprzyjaźnić. I tak zbieram się i zbieram do kokosowych kulek od dawna i jakoś cały czas mi nie po drodze, ale chyba w końcu spróbuję 😉

Odpowiedź
Seaside Stories 23 marca 2017 - 09:32

Bardzo fajny przepis, w sam raz dla wielbicieli łakoci 😊😊😊

Odpowiedź
Katarzyna Wójcik Respendowicz 23 marca 2017 - 15:49

O , to do mnie przemawia:)

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 8 listopada 2017 - 08:32

Bardzo się cieszę 🙂

Odpowiedź
Aleksandra Kujałowicz 23 marca 2017 - 19:43

Wow! Absolutnie do wykorzystania 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 8 listopada 2017 - 08:32

Smacznego 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz