Kulinarne, Przystawki, Śniadania

Puszyste placki z jagodami

14 lipca 2016
placki z jagodami jak u babci

Kocham placki z jagodami. Pamiętam, jak w dzieciństwie zajadałam się prawdziwymi leśnymi jagodami. Dziś nie pamiętam już kiedy takie jadłam. Zastępuję je borówką amerykańską. Sprawdza się genialnie i dzieci zajadają się, jak ja kiedyś leśną jagodą.

Ostatnio w mojej kuchni zagościło około 5 kg borówki więc w mojej głowie pojawiło się ogrom najdziwiniejszych połączeń. Był sernik jagodowy, kostka czekoladowo – jagodowa, koktajl, dżem jagodowy z lawendą, etc.

Mam nadzieję, że to nie koniec naszych borówkowych szaleństw w tym roku. Polecam Wam z całego serca przygotowanie prostych puszystych placków, które zachwycą całą rodzinę, a dzieci będą wołały dokładkę 🙂 

Placki z jagodami

Placki z jagodami borówkami

Składniki na placki z borówkami

• 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
• 2 jajka
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 175 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka borówki
• około ½ szklanki mleka (dokładna ilość zależy od suchości mąki)

borókowe placki

Wymieszaj jogurt z jajkami i cukrem waniliowym.
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj mikserem lub łyżką.
Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj łyżką.
Rozgrzej patelnię i nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
Smaż na średnim ogniu, aż placki urosną i będą rumiane (około 2,5 – 3 minuty).
Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zarumienienia, przez około 2 minuty.

Borówkę możesz zastąpić jagodą leśną, maliną lub poziomkami.

 

placki z jagodami

Smacznego 🙂

 

 

Sprawdź także: 

 

 

 

print

POLECANE WPISY