Puszyste placki z jagodami

by Matczyne Fanaberie

Kocham placki z jagodami. Pamiętam, jak w dzieciństwie zajadałam się prawdziwymi leśnymi jagodami. Dziś nie pamiętam już kiedy takie jadłam. Zastępuję je borówką amerykańską. Sprawdza się genialnie i dzieci zajadają się, jak ja kiedyś leśną jagodą.

Ostatnio w mojej kuchni zagościło około 5 kg borówki więc w mojej głowie pojawiło się ogrom najdziwiniejszych połączeń. Był sernik jagodowy, kostka czekoladowo – jagodowa, koktajl, dżem jagodowy z lawendą, etc.

Mam nadzieję, że to nie koniec naszych borówkowych szaleństw w tym roku. Polecam Wam z całego serca przygotowanie prostych puszystych placków, które zachwycą całą rodzinę, a dzieci będą wołały dokładkę 🙂 

Placki z jagodami

Placki z jagodami borówkami

Składniki na placki z borówkami

• 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
• 2 jajka
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 175 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka borówki
• około ½ szklanki mleka (dokładna ilość zależy od suchości mąki)

borókowe placki

Wymieszaj jogurt z jajkami i cukrem waniliowym.
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj mikserem lub łyżką.
Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj łyżką.
Rozgrzej patelnię i nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
Smaż na średnim ogniu, aż placki urosną i będą rumiane (około 2,5 – 3 minuty).
Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zarumienienia, przez około 2 minuty.

Borówkę możesz zastąpić jagodą leśną, maliną lub poziomkami.

 

placki z jagodami

Smacznego 🙂

 

 

Sprawdź także: 

 

 

 

 

You may also like

1 komentarz

Puszyste racuchy 12 czerwca 2025 - 15:52

Jednym z mniej znanych, lecz praktycznych rozwiązań kulinarnych jest przygotowanie racuchów metodą pieczenia na kamieniu do pizzy lub w specjalnych formach do piekarnika. Dzięki temu można całkowicie wyeliminować smażenie na tłuszczu, co znacząco zmniejsza kaloryczność potrawy oraz eliminuje powstawanie szkodliwych związków powstałych podczas obróbki termicznej tłuszczów. Racuchy pieczone na kamieniu zyskują chrupiącą skórkę oraz miękki środek, zachowując jednocześnie pełnię walorów smakowych. Taka technika przygotowania doskonale sprawdza się w większych domowych produkcjach lub podczas przyjęć rodzinnych, gdy zależy nam na czasie i uniknięciu długiego stania przy patelni. Dodatkową zaletą jest możliwość przygotowania większej ilości placków za jednym razem.

Odpowiedź

Zostaw komentarz