Makaron z cukinią to ciekawe i inspirujące połączenie, które coraz częściej gości w naszym domu.
Wbrew polskiej tradycji i miłości do ziemniaków, pyr, kartofli nasza rodzina jest makaronożercami.
Jemy makaron często i w różnej postaci. Najbardziej lubię czas późnej wiosny i lata, gdy mamy dostęp
do świeżych, polskich warzyw i owoców. Wówczas wystarczy trochę wyobraźni i danie z makaronem robi się samo.
Dziś zapraszam Was na makaron z żółtą cukinią, który został doceniony przez jury konkursu Barillacup i znalazł się w gronie laureatów.
Makaron z cukinią
Bavette z żółtą cukinią
- 1 opakowanie makaronu bavette
- 2 małe żółte cukinie
- 4 żółte pomidory
- 1 cebula cukrowa
- oliwa ekstra vergine
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- kilka gałązek oregano
- kilka gałązek mięty
- ser pecorino
Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na patelnię z oliwą i uduś.
Dodaj pokrojone w pół plastry cukinie i uduś do miękkości, ale żeby się nie rozlatywały.
Zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć pokrojony w plasterki czosnek i chilli. Przez chwilę podsmażaj i dodaj listki oregano i mięty.
Po minucie włóż cukinię z cebulą, pokrojone pomidory i dopraw solą oraz pieprzem.
Dodaj ugotowany al dente makaron i wymieszaj.
Posyp pecorino startym na grubej tarce i listkami mięty. Ja lubię skropić jeszcze sokiem z limonki.
Smacznego 🙂
Co zrobić z cukinii?
Kilka podpowiedzi:
1 komentarz
Dzięki za przepis na jutrzejszy obiad:) proste i smacznie brzmi!