Makaron z cukinią

by Matczyne Fanaberie

Makaron z cukinią to ciekawe i inspirujące połączenie, które coraz częściej gości w naszym domu.
Wbrew polskiej tradycji i miłości do ziemniaków, pyr, kartofli nasza rodzina jest makaronożercami.
Jemy makaron często i w różnej postaci. Najbardziej lubię czas późnej wiosny i lata, gdy mamy dostęp
do świeżych, polskich warzyw i owoców. Wówczas wystarczy trochę wyobraźni i danie z makaronem robi się samo.

Dziś zapraszam Was na makaron z żółtą cukinią, który został doceniony przez jury konkursu Barillacup i znalazł się w gronie laureatów. 

Makaron z cukinią

Bavette z żółtą cukinią

  • 1 opakowanie makaronu bavette
  • 2 małe żółte cukinie
  • 4 żółte pomidory
  • 1 cebula cukrowa
  • oliwa ekstra vergine
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • kilka gałązek oregano
  • kilka gałązek mięty
  • ser pecorino

makaron z cukinią

Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na patelnię z oliwą i uduś.
Dodaj pokrojone w pół plastry cukinie i uduś do miękkości, ale żeby się nie rozlatywały.
Zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć pokrojony w plasterki czosnek i chilli. Przez chwilę podsmażaj i dodaj listki oregano i mięty.
Po minucie włóż cukinię z cebulą, pokrojone pomidory i dopraw solą oraz pieprzem.

Dodaj ugotowany al dente makaron i wymieszaj.

Posyp pecorino startym na grubej tarce i listkami mięty. Ja lubię skropić jeszcze sokiem z limonki.

Smacznego 🙂

barilla cup konkurs 2016

 

Co zrobić z cukinii?

Kilka podpowiedzi:

Makaron z cukinią, miętą i cytryną

Babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami

 

 

You may also like

1 komentarz

Jola 6 lipca 2016 - 19:54

Dzięki za przepis na jutrzejszy obiad:) proste i smacznie brzmi!

Odpowiedź

Zostaw komentarz