Sałatka śledziowa z ziemniakami

by Matczyne Fanaberie

Sałatka śledziowa zadomowiła się u nas na dobre, chociaż w ogóle się tego nie spodziewałam. Przecież powstała tylko dlatego, aby nie zmarnowały się ziemniaki, które zostały z obiadu. Ot kolejny przejaw popularnej idei zero waste.

Pierwsza jej odsłona była rzeczywiście z ziemniakami, które zostały po obiedzie. Jednak ziemniaki gotowane w mundurkach nadają zdecydowanie lepszy smak i taką wersję polecam. Kolendra nadaje nieoczywistego smaku i aromatu i czyni tę prostą potrawę daniem bardzo wyjątkowym.

Sałatka śledziowa z ziemniakami i kolendrą

Sałatka śledziowa z ziemniakami w mundurkach

  • 5 – 6 średnich ziemniaków
  • 3 – 4 filety śledziowe – ja korzystam z filetów w oleju
  • 1/2 pęczka kolendry
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

1. Ziemniaki umyj, ugotouj i po wystudzeniu obierz ze skórki.

2. Filety śledziowe pokrój w szerokie paski.

3. Kolendrę pokrój grubo i wyłóż wszystkie składniki do miski.

4. Dodaj jogurt wymieszany z majonezem i 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

5. Wymieszaj do połączenia składników i odstaw sałatkę śledziową na 1 – 2 godziny do lodówki.

6. Podawaj wyłożoną na krakersy lub chlebek chrupki. Doskonale smakuje także sama bez dodatków.

Lubię śledzie i taka propozycja to fajny sposób na szybkie i smaczne posiłki. Bez problemu można je przygotować zarówno w domu, jak i podczas wakacyjnych wyjazdów na pikniku.

To jedna z tych sałatek, do których chętnie wracamy.

Sałatka śledziowa z ziemniakami w mundurkach

You may also like

Zostaw komentarz