Boże Narodzenie, Kulinarne, Przystawki, Sałatki

Śledź w sosie pomidorowym z bakaliami

24 listopada 2016
Śledź wigilijny

Śledź w pomidorach z bakaliami – połączenie idealne. Jak mawia mój mąż dobrych śledzi nigdy dość, zatem mam dla Was jeszcze jeden przepis, który warto wykorzystać na Boże Narodzenie, albo już w najbliższy andrzejkowy weekend.

Śledź w pomidorach

  • 500 g filetów śledziowych
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • 1½ łyżki miodu
  • 2 łyżki ketchupu domowego lub dobrego sklepowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • duża garść rodzynek
  • 3 – 4 drobno pokrojone śliwki suszone
  • ¼ szklanki wody
  • 2 – 3 liście laurowe
  • sól

śledź w pomidorach

Śledzie solone trzeba przed przygotowaniem dania namoczyć, najlepiej przez całą noc. Warto 2 – 3 razy zmienić wodę. Ważne, żeby była zimna. Możesz także wybrać śledzie w oleju, wówczas działasz od razu.

1. Pokrojoną w kostkę cebulę uduś na oleju. Nie pozwól, aby zbrązowiała. Posól.

2. Dodaj koncentrat oraz keczup i podlewaj wodą. Mieszaj do połączenia składników i odparowania nadmiaru wody.

3. Po odparowaniu dodaj liście laurowe i śliwki suszone oraz rodzynki. Dopraw pieprzem, cynamonem i miodem. Smaż 10 minut, co jakiś czas zamieszaj. Pozostaw do wystudzenia.

4. Pokrój śledzia w paski 1 – 2 cm.

5. Połącz wszystkie składniki i przełóż do słoika, a potem schowaj do lodówki.

Najlepiej smakuje następnego dnia. Można przechowywać w lodówce 7 – 8 dni.

śledź z bakaliami

śledź wigilijny

Smacznego 🙂

 Lubisz śledzie? 

Sprawdź także inne przepisy:

print

POLECANE WPISY