Śledź w sosie pomidorowym z bakaliami

by Matczyne Fanaberie

Śledź w pomidorach z bakaliami – połączenie idealne. Jak mawia mój mąż dobrych śledzi nigdy dość, zatem mam dla Was jeszcze jeden przepis, który warto wykorzystać na Boże Narodzenie, albo już w najbliższy andrzejkowy weekend.

Śledź w pomidorach

  • 500 g filetów śledziowych
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • 1½ łyżki miodu
  • 2 łyżki ketchupu domowego lub dobrego sklepowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • duża garść rodzynek
  • 3 – 4 drobno pokrojone śliwki suszone
  • ¼ szklanki wody
  • 2 – 3 liście laurowe
  • sól

śledź w pomidorach

Śledzie solone trzeba przed przygotowaniem dania namoczyć, najlepiej przez całą noc. Warto 2 – 3 razy zmienić wodę. Ważne, żeby była zimna. Możesz także wybrać śledzie w oleju, wówczas działasz od razu.

1. Pokrojoną w kostkę cebulę uduś na oleju. Nie pozwól, aby zbrązowiała. Posól.

2. Dodaj koncentrat oraz keczup i podlewaj wodą. Mieszaj do połączenia składników i odparowania nadmiaru wody.

3. Po odparowaniu dodaj liście laurowe i śliwki suszone oraz rodzynki. Dopraw pieprzem, cynamonem i miodem. Smaż 10 minut, co jakiś czas zamieszaj. Pozostaw do wystudzenia.

4. Pokrój śledzia w paski 1 – 2 cm.

5. Połącz wszystkie składniki i przełóż do słoika, a potem schowaj do lodówki.

Najlepiej smakuje następnego dnia. Można przechowywać w lodówce 7 – 8 dni.

śledź z bakaliami

śledź wigilijny

Smacznego 🙂

 Lubisz śledzie? 

Sprawdź także inne przepisy:

You may also like

8 komentarzy

MamaOlenki 27 listopada 2016 - 18:40

OOO nie wytrzymam do świat i zrobię już na dniach. Uwielbiam śledzie 🙂

Odpowiedź
Izabela 28 listopada 2016 - 18:41

Śledzie, sos pomidorowy i bakalie – czyli to, co moi rodzice uwielbiają. Muszę im kiedyś przyrządzić taki smakołyk.

Odpowiedź
Ania Liść jarmużu 28 listopada 2016 - 18:41

Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 20 grudnia 2017 - 23:26

Smacznego 😊

Odpowiedź
wielopokoleniowo 28 listopada 2016 - 18:41

Zaciekawiłaś mnie tym przepisem 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 20 grudnia 2017 - 23:26

Polecam wypróbować

Odpowiedź
Aleksandra Bohojło 29 listopada 2016 - 18:44

Takiej konfiguracji jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam śledzie mojej mamy pod pierzynką, czyli śledż pod śmietanową pokrywą z jabłkiem i odrobiną cebulki.

Odpowiedź
Marta 29 listopada 2016 - 18:45

Niestety, nie dal mnie nie lubie śledzi ale przyznaje że wygląda świetnie

Odpowiedź

Zostaw komentarz