Śledź w pomidorach z bakaliami – połączenie idealne. Jak mawia mój mąż dobrych śledzi nigdy dość, zatem mam dla Was jeszcze jeden przepis, który warto wykorzystać na Boże Narodzenie, albo już w najbliższy andrzejkowy weekend.
Śledź w pomidorach
- 500 g filetów śledziowych
- 90 g koncentratu pomidorowego
- 2 średnie cebule
- 1½ łyżki miodu
- 2 łyżki ketchupu domowego lub dobrego sklepowego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- duża garść rodzynek
- 3 – 4 drobno pokrojone śliwki suszone
- ¼ szklanki wody
- 2 – 3 liście laurowe
- sól
Śledzie solone trzeba przed przygotowaniem dania namoczyć, najlepiej przez całą noc. Warto 2 – 3 razy zmienić wodę. Ważne, żeby była zimna. Możesz także wybrać śledzie w oleju, wówczas działasz od razu.
1. Pokrojoną w kostkę cebulę uduś na oleju. Nie pozwól, aby zbrązowiała. Posól.
2. Dodaj koncentrat oraz keczup i podlewaj wodą. Mieszaj do połączenia składników i odparowania nadmiaru wody.
3. Po odparowaniu dodaj liście laurowe i śliwki suszone oraz rodzynki. Dopraw pieprzem, cynamonem i miodem. Smaż 10 minut, co jakiś czas zamieszaj. Pozostaw do wystudzenia.
4. Pokrój śledzia w paski 1 – 2 cm.
5. Połącz wszystkie składniki i przełóż do słoika, a potem schowaj do lodówki.
Najlepiej smakuje następnego dnia. Można przechowywać w lodówce 7 – 8 dni.
Smacznego 🙂
Lubisz śledzie?
Sprawdź także inne przepisy:
8 komentarzy
OOO nie wytrzymam do świat i zrobię już na dniach. Uwielbiam śledzie 🙂
Śledzie, sos pomidorowy i bakalie – czyli to, co moi rodzice uwielbiają. Muszę im kiedyś przyrządzić taki smakołyk.
Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję 🙂
Smacznego 😊
Zaciekawiłaś mnie tym przepisem 🙂
Polecam wypróbować
Takiej konfiguracji jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam śledzie mojej mamy pod pierzynką, czyli śledż pod śmietanową pokrywą z jabłkiem i odrobiną cebulki.
Niestety, nie dal mnie nie lubie śledzi ale przyznaje że wygląda świetnie