Boże Narodzenie, Kulinarne, Przystawki, Sałatki

Śledź w ziołach i cytrynach

24 listopada 2016
Śledzie w oleju

Śledź na Boże Narodzenie czy jako przystawka podczas spotkań towarzyskich to konieczność. Odkąd mój małżonek pokochał śledzie goszczą one u nas nie tylko od święta. Dzisiejsza propozycja to przepis od Mariety Mareckiej z Jej najnowszej książki ABC Gotowania 2, którą serdecznie polecam. Oczywiście w moim wykonaniu jest trochę modyfikacji. 

sledzie na wigilie

Śledź w cytrynach

  • 500 g filetów ze śledzia
  • 3 cytryny (najlepsze ekologiczne bez woskowania)
  • świeże zioła – rozmaryn. tymianek, szałwia
  • 1 1/2 łyżeczki różowego pieprzu świeżo zmłotkowanego
  • olej do zalania śledzi

Jeśli wybierasz śledzie solone musisz je namoczyć, najlepiej przez całą noc. Warto 2 – 3 razy zmienić wodę. Możesz wybrać śledzie w oleju.

śledzie w oleju

1. Śledzie pokrój w paski około 2 cm.

2. Cytryny umyj i pokrój w plastry. Z jednej wyciśnij sok.

3. Wlej łyżkę soku na dno słoika. Połóż plaster cytryny i układaj śledzie.

4. Posyp ziołami, grubo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i olejem.

5. Układaj na przemian warstwy śledzie, zioła, cytryny, pieprz.

6. Całość dociśnij. Włóż z boku plastry cytryny, gałązki rozmarynu.

7. Dolej olej i szczelnie zamknięty słój wstaw do lodówki na 2 – 3 dni.

Tak przygotowany śledź najlepiej smakuje po 2 – 3 dniach. Możesz przechowywać w lodówce do 9 dni.

Przygotujesz je w 15 minut, a resztę zrobi za Ciebie czas podczas marynowania.

Takie śledzie mogą być też idealnym prezentem DIY dla smakosza śledzi.

śledź w oleju

Smacznego 🙂

 Lubisz śledzie? 

Sprawdź także inne przepisy:

POLECANE WPISY