Śledź na Boże Narodzenie czy jako przystawka podczas spotkań towarzyskich to konieczność. Odkąd mój małżonek pokochał śledzie goszczą one u nas nie tylko od święta. Dzisiejsza propozycja to przepis od Mariety Mareckiej z Jej najnowszej książki ABC Gotowania 2, którą serdecznie polecam. Oczywiście w moim wykonaniu jest trochę modyfikacji.
Śledź w cytrynach
- 500 g filetów ze śledzia
- 3 cytryny (najlepsze ekologiczne bez woskowania)
- świeże zioła – rozmaryn. tymianek, szałwia
- 1 1/2 łyżeczki różowego pieprzu świeżo zmłotkowanego
- olej do zalania śledzi
Jeśli wybierasz śledzie solone musisz je namoczyć, najlepiej przez całą noc. Warto 2 – 3 razy zmienić wodę. Możesz wybrać śledzie w oleju.
1. Śledzie pokrój w paski około 2 cm.
2. Cytryny umyj i pokrój w plastry. Z jednej wyciśnij sok.
3. Wlej łyżkę soku na dno słoika. Połóż plaster cytryny i układaj śledzie.
4. Posyp ziołami, grubo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i olejem.
5. Układaj na przemian warstwy śledzie, zioła, cytryny, pieprz.
6. Całość dociśnij. Włóż z boku plastry cytryny, gałązki rozmarynu.
7. Dolej olej i szczelnie zamknięty słój wstaw do lodówki na 2 – 3 dni.
Tak przygotowany śledź najlepiej smakuje po 2 – 3 dniach. Możesz przechowywać w lodówce do 9 dni.
Przygotujesz je w 15 minut, a resztę zrobi za Ciebie czas podczas marynowania.
Takie śledzie mogą być też idealnym prezentem DIY dla smakosza śledzi.
Smacznego 🙂
Lubisz śledzie?
Sprawdź także inne przepisy:
3 komentarze
Super! Wygląda pysznie!
Uwielbiam śledzie!!! Właśnie szukam inspiracji świątecznych, te z cytrynką bardzo mi się podobają 🙂
Uwielbiam śledzie w każdej postaci, wypróbuję i to 🙂