Kulinarne

Słodycz i zdrowie :) Ciastka owsiane

6 września 2013
Ostatnio coraz częściej zwracam uwagę na to, co jem.

Powodów jest kilka. Ważne jest dla mnie, aby być spójnym z tym, co staram się wpoić Pierworodnej.
Skoro jej nie daję słodyczy to ja też nie będę się zajadać każdego dnia słodkościami.
Poza tym koniec sierpnia wniósł wiele nowego do mojego życia i jakoś słodkości mniej mnie pociągają 🙂 Motywacja OD DO działa 🙂
Dziś zapraszam Was na przepyszne ciastka owsiane.

../media/słodyczizdrowie_1.jpg

Składniki na ciastka owsiane

  • 100 g otrębów orkiszowych (mogą być inne)
  • 60 g zmielonych płatków owsianych
  • 130 g musli śniadaniowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 5 suszonych fig
  • garść pestek słonecznika
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło roztop w garnuszku. Wymieszaj składniki sypkie (otręby, zmielone płatki owsiane, suszone figi, pestki słonecznika, musli oraz proszek do pieczenia) ze składnikami mokrymi (rozgnieciony banan, rozbełtane jajko, syrop klonowy, jogurt i przestudzone rozpuszczone masło)
Po wymieszaniu postaw na 15 minut aby składniki napęczniały. Następnie formuj kulki i „rozpłaszczaj” na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni C.

../media/owsiane3.jpg
Smacznego 🙂

POLECANE WPISY