Powodów jest kilka. Ważne jest dla mnie, aby być spójnym z tym, co staram się wpoić Pierworodnej.
Skoro jej nie daję słodyczy to ja też nie będę się zajadać każdego dnia słodkościami.
Poza tym koniec sierpnia wniósł wiele nowego do mojego życia i jakoś słodkości mniej mnie pociągają 🙂 Motywacja OD DO działa 🙂
Dziś zapraszam Was na przepyszne ciastka owsiane.
Składniki na ciastka owsiane
- 100 g otrębów orkiszowych (mogą być inne)
- 60 g zmielonych płatków owsianych
- 130 g musli śniadaniowego
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 150 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 5 suszonych fig
- garść pestek słonecznika
- 25 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło roztop w garnuszku. Wymieszaj składniki sypkie (otręby, zmielone płatki owsiane, suszone figi, pestki słonecznika, musli oraz proszek do pieczenia) ze składnikami mokrymi (rozgnieciony banan, rozbełtane jajko, syrop klonowy, jogurt i przestudzone rozpuszczone masło)
Po wymieszaniu postaw na 15 minut aby składniki napęczniały. Następnie formuj kulki i „rozpłaszczaj” na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni C.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Znalazłam Cie przez grupe Łódzccy blogerzy, milo w końcu widzieć blogująca Mame z łodzkich okolic. Pozdrawiam i zapraszam do siebie http://www.mama-bloguje.com
Witam i zapraszam częściej 🙂 Aktualnie już mało łódzka ze mnie mama, ale sentyment pozostał.