Dziś pyszne ciasto ze śliwkami. Śliwki, morele, brzoskwinie i inne owoce pestkowe uwielbiam 🙂
Jeśli macie ochotę na pyszne i szybkie ciasto, które jeśli jemy w małych ilościach, możemy nazwać nawet zdrowym, zapraszam do kuchni…
Ciasto to powstało z potrzeby chwili. Miałam zaplanowane zupełnie coś innego, ale w związku z tym, że Pierworodna miała ciężki dzień z ząbkowaniem i akurat zasnęła sprawa była jasna. Ciasto musi być bez ubijania jajek, ucierania, czyli mikser odpada 🙂
Ciasto ze śliwkami na niedzielę
Składniki na migdałową kruszonkę
• 100 g masła lub margaryny
• 3/4 szklanka mąki
• 1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
• 1/2 szklanki płatków migdałowych
• 1/2 szklanki cukru
Wszystkie składniki suche wsypujemy do roztopionego masła i mieszamy.
Po wymieszaniu odstawiamy na bok.
Przepis na kruszonkę wykorzystałam z ciasta, które wcześniej wielokrotnie robiłam. Znalazłam je na blogu i teraz wykorzystuję z wszelkimi modyfikacjami. Jeśli masz płatki kokosowe i wiórki można zastąpić migdały. Jeśli nie masz ani migdałów ani wiórków kokosowych – zrób zwykłą kruszonkę.
Składniki na ciasto ze śliwkami:
• 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 100 g mąki amarantusowej – jeśli nie masz takiej mąki może być sama mąka pszenna
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 50 g drobnego cukru do wypieków
• 3 jajka
• 60 g płynnego miodu lub syropu klonowego
• 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego – u mnie był jogurt grecki
• 150 ml oleju rzepakowego
• cukier puder, do oprószenia
• śliwki – u mnie weszło ok. 1 kg
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednej misce przygotuj wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier.
Do większego naczynia wbij jajka, dodaj miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszaj ręczną trzepaczką lub zwykłym widelcem – mieszaj do połączenia. Połącz teraz suche składniki mokrymi mieszając łyżką do połączenia.
Formę o wymiarach 37X27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż ciasto, wyrównaj (ciasto jest dość gęste). Na wierzchu poukładaj odpestkowane śliwki, rozcięciem ku górze.
Jeśli masz więcej śliwek to układaj gęsto – ciasto będzie jeszcze smaczniejsza.
Następnie wyłóż kruszonkę i wstaw do piekarnika.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 40 -50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :-).