Ciasta i desery, Kulinarne

Babeczki śmietankowe

10 października 2013
Babeczki śmietankowe
Babeczki śmietankowe to szybkie i proste danie z kilku składników, które zazwyczaj możesz znaleźć w swoim domu.
Nie planowałam, ale mam w swojej kolekcji nową formę do babeczek Nordic Ware. Gdzie tam jedną od razu dwie 🙂 Jednak dziś zaprezentuję Wam to, co udało mi się wyczarować dzięki jednej z nich. W związku z tym, że forma nadaje piękny kształt wykorzystałam bardzo prosty przepis.
Przepis ten zazwyczaj wykorzystuję piekąc szybką babkę śmietankową. Idealnie sprawdził się do wykonania oryginalnych kwiatów.

Babeczki śmietankowe w kształcie kwiatów

Babeczki śmietankowe

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru lub łyżka miodu
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj śmietanę oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dobrze połącz wszystkie składniki.
Piecz na złoty kolor, do tzw. suchego patyczka w temperaturze 200 stopni C.
Ten przepis można wykorzystać na zwykłą blachę. Ciasto będzie równie smaczne.
Babeczki śmietankowe

Babka śmietankowa  – na zwykłą blachę

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru lub 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 3,5  łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania analogicznie jak w przypadku babeczek śmietankowych.

POLECANE WPISY