327
Babeczki śmietankowe to szybkie i proste danie z kilku składników, które zazwyczaj możesz znaleźć w swoim domu.
Nie planowałam, ale mam w swojej kolekcji nową formę do babeczek Nordic Ware. Gdzie tam jedną od razu dwie 🙂 Jednak dziś zaprezentuję Wam to, co udało mi się wyczarować dzięki jednej z nich. W związku z tym, że forma nadaje piękny kształt wykorzystałam bardzo prosty przepis.
Nie planowałam, ale mam w swojej kolekcji nową formę do babeczek Nordic Ware. Gdzie tam jedną od razu dwie 🙂 Jednak dziś zaprezentuję Wam to, co udało mi się wyczarować dzięki jednej z nich. W związku z tym, że forma nadaje piękny kształt wykorzystałam bardzo prosty przepis.
Przepis ten zazwyczaj wykorzystuję piekąc szybką babkę śmietankową. Idealnie sprawdził się do wykonania oryginalnych kwiatów.
Babeczki śmietankowe w kształcie kwiatów
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru lub łyżka miodu
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj śmietanę oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dobrze połącz wszystkie składniki.
Piecz na złoty kolor, do tzw. suchego patyczka w temperaturze 200 stopni C.
Ten przepis można wykorzystać na zwykłą blachę. Ciasto będzie równie smaczne.
Babka śmietankowa – na zwykłą blachę
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru lub 2 łyżki miodu
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 jajka
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania analogicznie jak w przypadku babeczek śmietankowych.