Kulinarne

Tagiatelle z łososiem i suszonymi pomidorami

15 października 2013
Składniki na tagiatelle z łososiem i ricottą (dla 4 osób)
  • 250 g makaronu lub więcej jeśli jesteście baaaardzo głodni
  • 500 g ricotty
  • 1 limonka
  • 150 g łososia wędzonego
  • 3 zabki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 3 – 4 łyżki kaparów (lub wedle upodobań)
  • suszone pomidory wg uznania – u mnie był to słoik
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Na patelnię wlej oliwę extra vergine i dodaj pokrojony na plasterki czosnek.
Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 1 – 2 minuty, aż czosnek zacznie skwierczeć.
Wówczas zdejmij czosnek z patelni i wrzuć łososia. Po około 2 – 3 minutach dodaj pokrojone na duże kawałki suszone pomidory z zalewy i ser ricotta. Wyciśnij sok z limonki zamieszaj i dodaj kapary.

W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie.

../media/łososiowe tagiatelle_2.JPG

POLECANE WPISY