Makaron z łososiem to jedno z dań, które towarzyszy mi od studenckich czasów. Wówczas zamiast łososia wędzonego wykorzystywaliśmy łososia z puszki. Jakoś była wątpliwa, ale człowiek wówczas myślał bardziej o tym, aby nie chodzić głodnym.
Dziś sięgamy po wędzonego łososia, albo piekę rybę i taką wykorzystuję.
Spis treści
Makaron z łososiem – przepis
- 250 g makaronu lub więcej jeśli jesteście baaaardzo głodni
- 500 g ricotty
- 1 limonka
- 150 g łososia wędzonego
- 3 zabki czosnku
- oliwa z oliwek
- 3 – 4 łyżki kaparów (lub wedle upodobań)
- suszone pomidory wg uznania – u mnie był to słoik
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Na patelnię wlej oliwę extra vergine i dodaj pokrojony na plasterki czosnek.
Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 1 – 2 minuty, aż czosnek zacznie skwierczeć.
Wówczas zdejmij czosnek z patelni i wrzuć łososia. Po około 2 – 3 minutach dodaj pokrojone na duże kawałki suszone pomidory z zalewy i ser ricotta. Wyciśnij sok z limonki zamieszaj i dodaj kapary.
W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie.