Kulinarne, Śniadania

Śniadanie bez wymówek jem każdego dnia

19 listopada 2016
Dzień zdrowego śniadania obchodzony był 8 listopada w Polsce po raz drugi. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania zainicjował w 2007 r. ówczesny komisarz Unii Europejskiej ds. zdrowia Markos Kyprianou. Jego celem jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywania się. Warto też tę ideę przenosić na osoby dorosłe.Żyłam w błogiej nieświadomości, że tak wiele osób pomija ten najważniejszy posiłek każdego dnia. Według badania „Zachowania i nawyki żywieniowe Polaków” przeprowadzonego w 2010 r. przez Centrum Badań Opinii Społecznej: co piąty Polak rezygnuje z codziennego jedzenia śniadania, dotyczy to zwłaszcza uczniów i studentów (40%).
Śniadanie to mój pas startowy każdego dnia. Nie wyobrażam sobie dobrego rozpoczęcia dnia bez śniadania. Tego nauczyłam nasze dzieci i męża, który wcześniej śniadania jadał w biegu jadąc do pracy. Jego wymówką był brak czasu, co dla mnie było absurdalne i małymi kroczkami udało mi się nauczyć Go, że to podstawa każdego dobrego dnia. Pamiętam moją „chwilę niepoczytalności”, gdy stosowałam wymówkę absurdalną, że śniadanie tuczy. Dziś śmieję się i zastanawiam, jak mogłam na to wpaść.

Weekend rządzi się swoimi prawami i tak też jest z posiłkami. Leniwie przygotowujemy śniadanie i z celebracją zasiadamy wspólnie do stołu. Sam posiłek także przygotowujemy wspólnie, a dzieci wręcz się prześcigają, które w czym będzie pomagać. Latem uwielbiamy placki ze świeżymi owocami, a zimą korzystamy z mrożonych owoców.

zdrowe żniadanie

Dla mnie to norma, pewien wypracowany standard. Jednak, jak wynika z badań przeprowadzonych przez Millward Brown na zlecenie Partnerstwa dla Zdrowia w Polsce śniadań przed pójściem do szkoły nie je aż 24 proc. dzieci. W domach, gdzie śniadania są jedzone, nadal na stołach królują parówki i białe pieczywo. Pełnoziarniste pieczywo obecne jest jedynie u 25 proc. respondentów, warzywa – u 16 proc. Jakoś mnie to nie zaskakuje, gdyż jak dziś pamiętam, że przedszkolanki były zaskoczone, że nasze maluchy jedzą pełnoziarniste pieczywo.

płatki lubella

Najbardziej lubię ten czas, gdy śniadania można jeść na dworze. Zabierać wszystko w koszyk i zjeść je na trawie w ogrodzie, czy w pobliskim parku. Jesień nie sprzyja takim wypadom, jednak mieszkanie na wsi weryfikuje miejsca posiłków i czasami jada się je na polu. Pamiętam takie posiłki, jako dziecko, gdy jechaliśmy do dziadka zbierać ziemniaki. Wówczas wszystko smakuje inaczej. Jest smaczniejsze i nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. Ono zwyczajnie znika. Tak to jest z jedzeniem na powietrzu 🙂

Moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa to coś bardzo prostego odżywczego jednocześnie. Pokazanie, że świeże i kolorowe śniadania można jeść cały rok. Jeśli w Twojej głowie piętrzą się jeszcze jakieś wymówki to dziś obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą.

lubella sniadanie

Wystarczą ulubione płatki Lubella, pyszne owoce i bakalie. Odrobina jogurtu nada odpowiednia konsystencję. Jeśli tak, jak nasze dzieci masz w weekend dzień słodyczy możesz dodać odrobinę tartej czekolady. Czy będzie smacznie? Sprawdź koniecznie.

Zdrowe śniadanie z Lubellą

dla dwóch osób 

  • 1 szklanka malin
  • ½ szklanki borówki
  • jogurt naturalny 250 g
  • 2 łyżki płatków pszennych z otrębami Lubella
  • 2 łyżki płatków jęczmiennych do chrupania Lubella
  • gruszka
  • ulubione bakalie – u nas rodzynki, żurawina i pestki

1. Połowę malin z gruszką zmiksuj na mus.

2. Przełóż uzyskaną masę na dno słoiczka.

3. Wyłóż na to jogurt

4. Dodaj płatki z malinami i borówką.

5. Polej jogurtem i posyp owocami i bakaliami.

lubella

płatki pełnoziarniste lubella

Smacznego 🙂

 

 

print

POLECANE WPISY