Home RodzicielstwoMama Świadoma konsumpcja PUNKT KRYTYCZNY#5

Świadoma konsumpcja PUNKT KRYTYCZNY#5

by Matczyne Fanaberie

Byłaś dziś na zakupach? Ile torebek foliowych przyniosłaś do domu? Ile plastikowych butelek, jednorazowych opakowań wyląduje w koszu po ostatnich zakupach?

Zatrzymaj się na chwilę. Zapraszam Cię do obejrzenia kolejnego odcinka z serii Punkt Krytyczny – Świadoma Konsumpcja. To już ostatni odcinek.

Podczas zakupów na rynku z warzywami sprzedawca odruchowo wrzuca każdą rzecz do osobnej torby foliowej i ze zdziwieniem patrzy na mnie, gdy oddają mu torbę, a zakupy wkładam do szmacianej torby na zakupy.
Robię tak od jakiegoś czasu. Kiedy kupuję warzywa czy owoce w markecie nie biorę foliówek, czym irytuję kasjerki, które niekiedy mruczą pod nosem, że wszystko osobno. To nie złośliwe działanie, a świadome zakupy z listą w ręku i bez torebek foliowych.

Każdego dnia produkujemy 3,5 miliona ton odpadów, czyli 145 tysięcy zapakowanych tirów.

„Nie dbamy o świat, który odziedziczyliśmy, o świat który zostawimy naszym dzieciom.”

Świadoma konsumpcja zaczyna się od listy zakupów

Tak, takie babcine podejście do zakupów mnie kręci. Lista zakupów pojawiła się u nas kiedy pojawiła się z naszym domu Marianna. Najpierw była przydatna w związku z tym, że korzystając z aplikacji listonic mogłam zwyczajnie dopisywać produkty, kiedy mąż był na zakupach, a ja siedziałam z dzieckiem w domu.

Po jakimś czasie zauważyliśmy, że przemyślana lista zakupów to zaplanowane posiłki i mniej wyrzucanego jedzenia. Zaczęliśmy planować, co będziemy jeść i robić zaplanowane zakupy raz na tydzień. Czasami mamy falstart, ale staramy się wykorzystywać wszystkie produkty. Idealnie sprawdza się do tego zasada zero wase cooking. W ogóle cała idea zero waste, to coś co nasze mamy i babcie stosowały i nie zastanawiały się nad tym.

Dziś trudno znaleźć kaletnika, szewca, czy zakład repasacji. Jesteśmy pokoleniem, które kupuje za dużo, wyrzuca za dużo. Dla którego świadoma konsumpcja to mało realne. Oczywiście wiele rzeczy jest gorszej jakości, na krótko. Jednak to my konsumenci wyraziliśmy na to zgodę. Te zawody zwyczajnie wymierają, bo nie naprawiamy rzeczy tylko je wyrzucamy.

Zaskoczeniem była dla mnie,  że przez rok można wyprodukować tylko słoik śmieci. To jest dopiero świadoma konsumpcja.

świadoma konsumpcja

Wiąże się to jednak z pewnymi nawykami, edukacją i świadomym podejściem do codziennych przyzwyczajeń.

świadoma konsumpcja

Ważne, aby zdać sobie sprawę, że warto coś zmienić. Liczą się codzienne działania.

Co możesz zrobić, aby produkować mniej śmieci?

  • Rób plan posiłków i listę zakupów zanim wybierzesz się na zakupy.
  • Kupuj tylko naprawdę potrzebne ci rzeczy. Nie kupuj produktów słabej jakości.
  • Naprawiaj, a nie wyrzucaj przedmioty, które się zepsuły.
  • Nie używaj jednorazowych opakowań.
  • Kupuj jak najmniej opakowane produkty. Krem, czy pasta nie potrzebują dodatkowego kartonika bądź torebeczki.
  • Wybieraj produkty do uzupełniania.
  • Nie używaj  torebek foliowych, tzw. jednorazówek. Na zakupy wychodź z własną torba.
  • Wybieraj produkty w opakowaniach szklanych lub takie, które nadają się do recyklingu.
  • Segreguj surowce wtórne. Wszędzie gdzie jesteś, nie tylko w domu.
  • Załóż filtr do wody. Dzięki temu ograniczysz kupowanie wody w plastikowych butelkach.
  • Do żelazka parowego idealnie nada się woda z suszarki na pranie
  • Używaj produkty wielorazowego użytku. Nie korzystaj z jednorazowych kubków, sztućców. Na serio da się funkcjonować bez tych pseudo udogodnień. Idealnie zostało to rozwiązane dzięki naczyniom z otrąb. Dobrze radzą sobie z tym organizatorzy OFF Festivalu, gdzie na cały czas trwania festiwalu bierzesz kubek z kaucją. Naczynia, sztućce są z surowców wtórnych.

To proste, codzienne małe kroczki, aby zadbać o przyszłość planety, aby zadbać o przyszłość naszych dzieci.

Jeśli jeszcze nie widzieliście pełnometrażowego filmu „Punkt krytyczny. Energia odNowa”, znajdziecie go również w internecie. Zachęcam Was nie tylko do lektury i obejrzenia krótkiego filmu zamieszczonego w tym wpisie, ale też do zajrzenia na stronę www.energiaodnowa.pl 

świadoma konsumpcja

You may also like

10 komentarzy

cudowneipozyteczne 6 grudnia 2017 - 21:22

Bardzo cieszę się, że o tym piszesz, bo u nas wciąż za mało się o tym mówi. Pamiętam jak kilkanaście lat temu, jako młodziutka dziewczyna, pojechałam do Szwecji. Coś jedliśmy na mieście, nawet nie pamiętam co i – przyzwyczajona do tego, że u nas śmieci się nie segreguje, wyrzuciłam opakowanie do pierwszego kosza z brzegu. Jakież było moje zdziwienie gdy znajomy Szwed zwrócił mi uwagę, po czym WYJĄŁ (rozumiecie? wygrzebał ze śmieci!) moje zużyte opakowanie tylko po to, żeby przełożyć do innego śmietnika!
Byłam w szoku. U nas wtedy zupełnie nic nie mówiło się o segregacji a tam robiły to nawet malutkie dzieciaki w przedszkolach!
Staram się teraz moim malcom zakorzenić myślenie o środowisku, choć są jeszcze bardzo mali. I – mając w pamięci tamtego Szweda – zwracam uwagę ludziom, gdy śmiecą na ulicy, palą plastikowe butelki w piecu, sprzedawczyniom w sklepie – że naprawdę nie potrzebna jest oddzielna torebka na 1 cytrynę. Cóż z tego, że dziwnie czasem się na mnie patrzą 😉

Odpowiedź
Marta Korotko 6 grudnia 2017 - 22:37

Był taki czas, że wyrzucaliśmy bardzo dużo jedzenia, odpadów, zwykłych śmieci. Od jakiegoś czasu staram się to zmieniać. Widzę sporą różnicę i cieszę z tego ogromnie, bo temat jest bardzo istotny i równie bardzo pomijany przez większość ludzi.

Odpowiedź
alexanderkowo.blogspot.com 7 grudnia 2017 - 10:59

My też kiedyś marnotrawiliśmy sporo jedzenia, teraz sporo się w tej kwestii zmieniło.

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 9 grudnia 2017 - 17:48

Super 🙂 Ja widzę, że nasze mamy i babcie miały to w swojej naturze, a my w dobrobycie musimy się tego uczyć

Odpowiedź
Szczęśliwa Siódemka 7 grudnia 2017 - 09:50

Ja też staram się nie brać jednorazowych woreczków i też nie spotykam się ze zrozumieniem 😉 Uwielbiam zero waste cooking, najpyszniejsze potrawy są z resztek 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 9 grudnia 2017 - 17:47

Oj moi znajomi byli zaskoczeni gdy z resztek wyczarowałam pyszną kolację. Im wydawało się, że nic nie ma do jedzenia 🙂

Odpowiedź
Aleksandra Kujałowicz 7 grudnia 2017 - 14:56

Tak! To bardzo ważny temat i super, że tak wyczerpująco go opisałaś.

Odpowiedź
Marta Kraszewska 7 grudnia 2017 - 21:36

Staramy sie stosować do większości tych punktów,.a.ciągle prpsukujemy za dużo.odpadów. bardzo fajne zestawienie, pomocne.

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 9 grudnia 2017 - 17:46

widzę po nas, że to wymaga pracy i mamy też dużo jeszcze do zrobienia.

Odpowiedź
Instytut na rzecz Ekorozwoju 11 grudnia 2017 - 14:05

Pamiętajmy że od 1 lipca tego roku, jest nowe rozporządzenie dot. segregacji śmieci! Cieszy fakty że według badania Kantar TNS, wynika że coraz więcej Polaków wie jak segregować odpady 🙂 Aż 65% odpowiedziało że wie gdzie wyrzucać odpady opakowaniowe.

Odpowiedź

Zostaw komentarz