Home Kulinarne Rolada dyniowa z tuńczykiem

Rolada dyniowa z tuńczykiem

by Matczyne Fanaberie

Sezon na dynię w pełni i często powraca pytanie – co zrobić z dyni? Na blogu macie juz kilka sprawdzonych przepisów na dynię, a dziś zachęcam Was kolejny dyniowy przepis. Rolada dyniowa brzmi odrobinę tajemniczo, ale to doskonały pomysł na wykorzystanie tego warzywa w kuchni.

Przyznam, że nie planowałam umieszczać tego przepisu, ale zmotywowały mnie pytania na grupie lunchbox do szkoły, której jestem założycielką.

Jaką dynię wybrać?

Do wszystkich wypieków z dynią zawsze używam dynię hokaido. Piekę ją ze razem ze skórką, ale bez pestek.
Wydrążoną dynię pokrój na kawałki i piecz w temperaturze 180ºC przez około 35 – 40 minut. Sprawdzam czy dynia jest miękka patyczkiem lub widelcem. Pamiętaj, że takie puree można zamrozić i doskonale sprawdzi się do innych dań z dynią.

Rolada dyniowa

rolada dyniowa lunchbox do szkoły
Lunchbox b.box

Składniki na roladę dyniową

  • 200 g puree z upieczonej dyni
  • 3 jajka
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej

Jak przygotować roladę dyniową?

  1. Puree z dyni przygotowuję wcześniej i korzystam z wystudzonego już puree.
  2. Przygotuj blachę lub formę 20×30 cm i wyłóż ją papierem. Możesz wykorzystać blachę z piekarnika i wyłożyć przygotowane ciasto na część blachy.
  3. W jednej misce ubij na sztywno białka, a w drugiej połącz pozostałe składniki.
  4. Delikatnie połącz wszystko na jednolitą masę i wyłóż na przygotowaną blachę.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.
  6. Po upieczeniu wyjmij i pozwój wystygnąć. Przygotuj w tym czasie nadzienie.
rolada dyniowa lunchbox do szkoły
Lunchbox do szkoły yumbox panino

Musisz pamiętać, że rolady nie można za bardzo przypiec, bo będzie się kruszyła czy wręcz łamała podczas zwijania.
Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, dlatego wystarczy jak się tylko lekko zarumieni i wówczas można zakończyć jej pieczenie.

Nadzienie do wytrawnej rolady dyniowej.

  • Puszka tuńczyka
  • 2 – 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki gotowanej ciecierzycy – mogą być inne strączki, np. kukurydza lub groszek zielony
  • 2 – 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki serka typu Twój Smak lub Almette
  1. Wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Rozprowadź na wystudzonym cieście.
  3. Gotową roladę zawijamy w folię i wstawiamy na min. 1 h do lodówki
  4. Po tym czasie można kroić i jeść 🙂

Jako nadzienie możesz wykorzystać różne składniki. Możesz zrobić nadzienie z serka kremowego i łososia, jak do rolady szpinakowej, albo zrobić pastę rybną z makreli czy pieczonej ryby.

U nas ta pyszna rolada dyniowa zachwyciła przede wszystkim dzieci. Marianna po pierwszym kęsie stwierdziła, że będzie idealna do lunchboxa do szkoły. I tak oczywiście się stało. Już kolejnego dnia spakowałyśmy ją do ulubionego lunchboxa.

rolada dyniowa
Lunchbox b.box
stalowy lunchbox do szkoły dla dzieci
Piętrowy stalowy ecolunchbox

You may also like

Zostaw komentarz