Sezon na dynię w pełni i często powraca pytanie – co zrobić z dyni? Na blogu macie juz kilka sprawdzonych przepisów na dynię, a dziś zachęcam Was kolejny dyniowy przepis. Rolada dyniowa brzmi odrobinę tajemniczo, ale to doskonały pomysł na wykorzystanie tego warzywa w kuchni.
Spis treści
Przyznam, że nie planowałam umieszczać tego przepisu, ale zmotywowały mnie pytania na grupie lunchbox do szkoły, której jestem założycielką.
Jaką dynię wybrać?
Do wszystkich wypieków z dynią zawsze używam dynię hokaido. Piekę ją ze razem ze skórką, ale bez pestek.
Wydrążoną dynię pokrój na kawałki i piecz w temperaturze 180ºC przez około 35 – 40 minut. Sprawdzam czy dynia jest miękka patyczkiem lub widelcem. Pamiętaj, że takie puree można zamrozić i doskonale sprawdzi się do innych dań z dynią.
- Bułeczki dyniowe
- Brownie z dynią i prażonymi nasionami
- Dyniowe ciastka owsiane
- Ciastka dyniowe
- Racuchy dyniowe
Rolada dyniowa
Składniki na roladę dyniową
- 200 g puree z upieczonej dyni
- 3 jajka
- szczypta soli, pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
Jak przygotować roladę dyniową?
- Puree z dyni przygotowuję wcześniej i korzystam z wystudzonego już puree.
- Przygotuj blachę lub formę 20×30 cm i wyłóż ją papierem. Możesz wykorzystać blachę z piekarnika i wyłożyć przygotowane ciasto na część blachy.
- W jednej misce ubij na sztywno białka, a w drugiej połącz pozostałe składniki.
- Delikatnie połącz wszystko na jednolitą masę i wyłóż na przygotowaną blachę.
- Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.
- Po upieczeniu wyjmij i pozwój wystygnąć. Przygotuj w tym czasie nadzienie.
Musisz pamiętać, że rolady nie można za bardzo przypiec, bo będzie się kruszyła czy wręcz łamała podczas zwijania.
Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, dlatego wystarczy jak się tylko lekko zarumieni i wówczas można zakończyć jej pieczenie.
Nadzienie do wytrawnej rolady dyniowej.
- Puszka tuńczyka
- 2 – 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki gotowanej ciecierzycy – mogą być inne strączki, np. kukurydza lub groszek zielony
- 2 – 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki serka typu Twój Smak lub Almette
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Rozprowadź na wystudzonym cieście.
- Gotową roladę zawijamy w folię i wstawiamy na min. 1 h do lodówki
- Po tym czasie można kroić i jeść 🙂
Jako nadzienie możesz wykorzystać różne składniki. Możesz zrobić nadzienie z serka kremowego i łososia, jak do rolady szpinakowej, albo zrobić pastę rybną z makreli czy pieczonej ryby.
U nas ta pyszna rolada dyniowa zachwyciła przede wszystkim dzieci. Marianna po pierwszym kęsie stwierdziła, że będzie idealna do lunchboxa do szkoły. I tak oczywiście się stało. Już kolejnego dnia spakowałyśmy ją do ulubionego lunchboxa.