Jakiś czas temu zobaczyłam pięknie udekorowane ciasto listkami ostrokrzewu zrobionymi z masy cukrowej. Postanowiłam przełożyć ten pomysł na wersję mini, czyli babeczki w świątecznej odsłonie 🙂
Jeśli masz swój sprawdzony przepis na babeczki waniliowe, śmietankowe czy jakieś inne Twoje ulubione na pewno sprawdzą się także do takiego ozdabiania. Ja postawiłam na smak masła orzechowego.
Babeczki z masłem orzechowym na Święta
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 50 g masła orzechowego
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 80 g marcepanu
- zielony i czerwony barwnik
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Mało, masło orzechowe utrzyj razem z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszystą masę.
Rozbełtaj jajka wraz z jogurtem i stopniowo dodawaj do masy maślanej. Na koniec dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz wszystkie składniki i nakładaj do papilotek rozłożonych na blasze.
Babeczki piecz przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni C.
Po upieczeniu wyłóż babeczki na siatce do przestygnięcia.
Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i nakładaj na zimne babeczki.
3/4 marcepanu zabarw na zielono, a pozostałą część na czerwono.
Z czerwonego uformuj 12 kuleczek, a zielonego marcepanu wykrój 24 listki ostrokrzewu. Można to zrobić przy pomocy foremki do ciastek lub jeśli nie masz to skorzystaj z kartki papieru, na której odrysujesz liść ostrokrzewu.
Udekoruj babeczki i zaproś gości na degustację.
Smacznego 🙂