Kulinarne

Świąteczne babeczki z masłem orzechowym

17 grudnia 2015

Jakiś czas temu zobaczyłam pięknie udekorowane ciasto listkami ostrokrzewu zrobionymi z masy cukrowej. Postanowiłam przełożyć ten pomysł na wersję mini, czyli babeczki w świątecznej odsłonie 🙂

Jeśli masz swój sprawdzony przepis na babeczki waniliowe, śmietankowe czy jakieś inne Twoje ulubione na pewno sprawdzą się także do takiego ozdabiania. Ja postawiłam na smak masła orzechowego.

Babeczki z masłem orzechowym na Święta 

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g masła orzechowego
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 80 g marcepanu
  • zielony i czerwony barwnik
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Mało, masło orzechowe utrzyj razem z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszystą masę.

Rozbełtaj jajka wraz z jogurtem i stopniowo dodawaj do masy maślanej. Na koniec dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz wszystkie składniki i nakładaj do papilotek rozłożonych na blasze.

Babeczki piecz przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni C.

Po upieczeniu wyłóż babeczki na siatce do przestygnięcia.

Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i nakładaj na zimne babeczki.

3/4 marcepanu zabarw na zielono, a pozostałą część na czerwono.

Z czerwonego uformuj 12 kuleczek, a zielonego marcepanu wykrój 24 listki ostrokrzewu. Można to zrobić przy pomocy foremki do ciastek lub jeśli nie masz to skorzystaj z kartki papieru, na której odrysujesz liść ostrokrzewu.

babeczki boze narodzenie

Udekoruj babeczki i zaproś gości na degustację.

babeczki orzechowe

babeczki z maslem orzechowym

Smacznego 🙂

print

POLECANE WPISY