Kulinarne

Szybkie ciasto z jabłkami

27 maja 2014
Czasami potrzebuję przepisu na już, który pozwoli mi przygotować pyszne ciasto z tego co mam w domu 🙂  Dzisiejszy przepis mam spisany w swoim kajecie od mojej mamy, skąd ona go ma nie mam pojęcia. Smakuje zarówno z jabłkami, śliwkami i truskawkami.  Podejrzewam, że inne owoce też się sprawdzą 🙂  W razie braku świeżych owoców mogą być mrożone.

Ciasto z owocami i płatkami migdałowymi

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru (w przepisie było 1/2 szklanki)
  • 20 dkg masła lub margaryny do pieczenia

Masło roztop w małym garnuszku i wystudź.

Utrzyj na puszysty kogel – mogel żółtka z cukrem. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wodę, mleko oraz utarte żółtka z cukrem oraz roztopiony i wystudzony tłuszcz. Wymieszaj na jednolitą masę. Wyłóż do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem. Po wyłożeniu ciasta wyrównaj je, poukładaj jabłka i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 220 stopni C przez około 30 – 40 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

POLECANE WPISY