164
Dziś szybkie ciasto z jabłkami. Czasami potrzebuję przepisu na już, który pozwoli mi przygotować pyszne ciasto z tego co mam w domu 🙂 Dzisiejszy przepis mam spisany w swoim kajecie od mojej mamy, skąd ona go ma nie mam pojęcia. Smakuje zarówno z jabłkami, śliwkami i truskawkami. Podejrzewam, że inne owoce też się sprawdzą 🙂 W razie braku świeżych owoców mogą być mrożone.
Ciasto z jabłkami
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorącej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki cukru pudru (w przepisie było 1/2 szklanki)
- 20 dkg masła lub margaryny do pieczenia
Masło roztop w małym garnuszku i wystudź.
Utrzyj na puszysty kogel – mogel żółtka z cukrem. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wodę, mleko oraz utarte żółtka z cukrem oraz roztopiony i wystudzony tłuszcz. Wymieszaj na jednolitą masę. Wyłóż do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem. Po wyłożeniu ciasta wyrównaj je, poukładaj jabłka i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 220 stopni C przez około 30 – 40 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego 🙂